Europa 2 - Maxximum muziky

USA odvrátili bankrot

Americký prezident Barack Obama v stredu podpísal zvýšenie dlhového stropu, ktoré predtým odhlasovali obe komory amerického parlamentu.
Obama tak oddialil problém do budúceho roka, keď vláde budú na prevádzku krajiny stačiť peniaze do 15. januára a dlhový strop do 7. februára.
Biely dom vyjadril nádej, že nabudúce sa problém nebude riešiť v hodine dvanástej. "Musíme si odvyknúť od vlády krízou," povedal prezident.
Senátor John McCain, ktorého kolegovia-republikáni spustili krízu svojimi požiadavkami na zmenu reformy zdravotného poistenia, označil stredajšiu dohodu politikov za "koniec mučivej odysey". "Je to jedna z najzahanbujúcejších kapitol, aké som kedy videl počas rokov, čo som strávil v Senáte," vyhlásil McCain.

Zároveň varoval republikánov, aby nespájali svoje požiadavky s dlhovým stropom alebo výdavkami vlády. Prieskumy verejnej mienky totiž ukázali, že podpora voličov republikánom klesla.
Hoci dlhový strop postačí na požičiavanie si do 7. februára, ministerstvo financií bude mať nástroje, ako si predĺžiť možnosti požičiavania aj po tomto dátume. Stredajšia dohoda poslancov tiež obsahuje vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá má prísť s opatreniami, ako zredukovať deficit rozpočtu v dlhodobom horizonte.
Biely dom tesne po Obamovom podpise vyzval státisíce vládnych zamestnancov v USA, ktorí museli pre rozpočtovú krízu nastúpiť na nútenú dovolenku, aby sa čo najskôr vrátili do práce. Zamestnanci majú nastúpiť do práce v najbližší riadny pracovný deň, ktorým je pre väčšinu z nich štvrtok.
Rozpočtová riaditeľka Bieleho domu Sylvia Mathews Burwellová uviedla, že administratíva prezidenta Obamu bude v najbližších dňoch úzko spolupracovať s vládnymi úradmi a agentúrami s cieľom zabezpečiť čo najskoršie fungovanie štátnej správy v plnom režime.

Autor: SITA

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach