Europa 2 - Maxximum muziky

Slovensko smúti za hokejovou legendou… RIP Pavol Demitra

Plače celé Slovensko! Hokejová legenda, hviezda slovenskej reprezentácie a hráč ruskej KHL, Pavol Demitra včera zahynul pri tragickej havárii lietadla v Rusku. Obrovské nešťastie postihlo celý jeho klub Lokomotiv Jaroslavľ, keď takmer celá jeho 45-členná výprava našla smrť na linke, ktoré viezlo mužstvo na zápas s Dinamom Minsk.

Celé hodiny Slovensko v napätí čakalo na správu, či sa na palube havarovaného lietadla nachádzal aj Pavol Demitra, ktorý sa do dresu ruskej KHL vrátil potom ako si vážne zranil ruku v zámorskej NHL. Krátko po 16tej hodine nášho času však už bolo všetko jasné. Oficiálna webstránka klubu Lokomotiv zverejnila súpisku s menami pasažierov. Medzi mŕtvymi bola aj slovenská hokejová legenda.

Stroj sovietskej výroby Jak-42 havaroval v blízkosti mesta Jaroslavľ, zhruba 250 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Lietadlo malo problémy údajne hneď po vzlietnutí. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti spadlo po tom, ako nemohlo nabrať požadovanú výšku a zachytilo anténu letovej veže. Začalo horieť, pričom časť trupu skončila v rieke Volga. Podľa niektorých informácií sa pilot pokúšal núdzovo pristáť. K nehode došlo o 16tej hodine moskovského času. Presná príčina pádu lietadla zatiaľ nie je známa.

Výprava Lokomotivu cestovala do bieloruského Minsku, kde mala dnes hrať zápas s domácim Dinamom. Na prvý duel novej sezóny KHL sa chystali okrem Pala Demitru aj českí hokejisti Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. Všetci traja zahynuli. Na palube boli tiež hráči z Nemecka, Lotyšska, Bieloruska, Kanady a zo Švédska.

Tragický pád lietadla údajne prežili dvaja ľudia. Jedným z nich je ruský útočník Alexander Galimov. Ten utrpel popáleniny na 80tich percentách tela a momentálne bojuje o život v moskovskej nemocnici. Druhým zachráneným má byť letecký inžinier, rovnako aktuálne leží v nemocnici v extrémne kritickom stave.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyjadril sústrasť príbuzným obetí a dnes plánuje osobne navštíviť miesto nešťastia.

V kolobehu pravdivých i zavádzajúcich informácií sa hokejoví fanúšikovia zišli nielen na moskovskom Červenom námestí a na počesť obetí nešťastia zapaľovali sviečky.
V Minsku nosia fanúšikovia kvety pred štadión, na ktorom dnes mali zosnulí hokejisti hrať.

Inak to nevyzerá ani pred štadiónom Dukly v Trenčíne, kde postupne pribúdajú horiace sviečky a obrazy trenčianskeho odchovanca, Pala Demitru. Celé Slovensko si chce uctiť jednu z najvýraznejších osobností slovenského hokeja a hokeja vôbec.

K istotne najväčšej tragédii slovenského športu sa vyjadrili aj známe osobnosti, kolegovia a priatelia Pala Demitru.

Július Šupler povedal, že sme stratili skvelého človeka, otca, hokejistu. On osobne stratil vynikajúceho priateľa, ku ktorému som mal veľmi blízko."

Šokovaný je tiež Ľubomír Višňovský, ktorý by chcel zmazať včerajší deň zo svojho života. Ráno sa zobudiť, ako keby nebol.

Smrť slovenskej hokejovej ikony zasiahla celé Slovensko. Vo veľmi krátkom čase vznikli aj na Facebooku pietne skupiny. Najväčšia z nich má v týcho chvíľach už niečo vyše 100 000 členov a stále rastie.

Komenty počas dňa rýchlo pribúdali aj na našom facebookovom profile Europa 2 – ZOO. Mnohí z vás ste vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým.
Ondrej Marko napísal: Hrozná katastrofa…
Pridal sa Radik Flexx, ktorý si myslí, že Pavol Demitra bol pán hokejista…
Majky Mimkin odkazuje odpočívaj v pokoji a veľa síl rodine…
Martina Doležalová pridala, že dnes bude plakať celý národ a ona zaostávať nebude…

Rádio Europa 2 sa pridáva do dlhého radu smútiacich hokejových fanúšikov.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach