Europa 2 - Maxximum muziky

Sporiť alebo investovať? Toto sa oplatí v súčasnej dobe viac!

V novej epizóde podcastu Nebuď Ďuro sme sa zamerali na sporenie a investovanie peňazí. Ako správne investovať, do čoho a najmä kedy s tým začať, ti objasní Eduard Berčák, ktorý pracuje vo VÚB banke ako vedúci Oddelenia depozít a investícií.

V najnovšej epizóde podcastu Nebuď Ďuro sa dozvieš:

  • koľko % ročne investovať, ak je inflácia viac ako 10 %,
  • či sa oplatí investovať aj s malou finančnou čiastkou,
  • či je možné sporenie predčasne zrušiť,
  • prečo mladí ľudia nemyslia na budúcnosť,
  • koľko % z výplaty je najlepšie si mesačne odložiť,
  • či je efektívnejšie sporiť, alebo investovať.
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Narábať s financiami nie je jednoduché a občas to môže byť aj miestami poriadne mätúce. Keď s nimi niekto nevie presne narábať, mal by sa obrátiť na spoľahlivé inštitúcie, ako sú napríklad banky, ktoré majú vyškolených zamestnancov a vedia vám poradiť, ako začať so sporením alebo investovaním. Eduard Berčák hovorí, že: „So sporením by ľudia mali začínať už v mladom veku.“

Sporenie ako vytváranie rezervy na život

Sporenie opisuje ako vytváranie rezervy na určité ciele, ktoré môžu byť krátkodobé, strednodobé alebo dlhodobé. „Sporiace účty sú najefektívnejšie na financovanie krátkodobých cieľov,“ hovorí Eduard Berčák. Zároveň objasňuje, že pri strednodobých cieľoch sporíme na veci, ktoré by sme chceli dosiahnuť v priebehu 3 až 7 rokov, zatiaľ čo na dlhodobé ciele sporíme celý život, ako napríklad na dôchodok.

Z pohľadu ekonomiky, keď inflácia dosiahla viac ako 10 %, v súčasnosti nie je najvhodnejšia doba, a preto sa Oliver Oswald zaujíma, či je vhodné teraz investovať. „Je dobré pravidelne investovať aj v aktuálnej situácii, pretože momentálne nakupujeme za nižšiu cenu, ako keď boli trhy na vrchole. Odporúčam, aby si ľudia pravidelne odkladali určitú čiastku peňazí, bez ohľadu na to, aká je situácia na trhu,“vysvetľuje Eduard.

​Investovať sa teraz oplatí viac

Vedúci Oddelenia depozít a investícii Eduard Berčák však hovorí, že v súčasnosti sa viac oplatí investovať. “ Aj napriek tomu, že finančné aktívum nedosahuje výkonnosť inflácie, niečo sa na tom zarobiť dá. Všetci dobre vieme, že finančné trhy sa v budúcnosti spamätajú. Ak ste trpezliví a investujete dlhodobo, určite vám to prinesie pozitívny výsledok,“ odkazuje.

Všetky epizódy podcastu Nebuď Ďuro nájdeš na podmaz.sk alebo vo svojej podcastovej aplikácii.

Tento podcast ti prináša VÚB banka, člen skupiny Intesa Sanpaolo.

Marketingová komunikácia VÚB, a.s. S investovaním je spojené aj riziko. Hodnota investície môže rásť, stagnovať, alebo aj klesať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Uvedené analýzy a závery majú všeobecnú povahu a nezohľadňujú individuálne potreby investorov. Informácie o investičných službách vrátane upozornení v súvislosti s rizikami spojenými s investíciami vo finančných nástrojoch je možné získať na všetkých predajných miestach VÚB, a.s., a na www.vub.sk.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach