Europa 2 - Maxximum muziky

TOP SECRET hosť v Sunday Session: Toto je umelec Daor

Graffiti – či pouličné umenie maľby – bezpochyby patrí k hip-hopovej kultúre ako takej. A viac o tomto umení sa rozhodol porozprávať jeden zo slovenských graffiti umelcov, Daor. Želal si zostať v totálnej anonymite, tak sme mu rozrastrovali totožnosť a zmenili hlas. Daor pochádza z Bratislavy a ku graffiti sa dostal tagmi v roku 1997. S Vegom a Bacilom spolu chodili von a maľovali a všetko to šlo postupne rokmi, až sa dostal dnes tam, kde je. Je členom RCLS crew.

Čo sa týka hudby, Daor moc nepočúva rap, jeho kamoši ale rapovali, celkovo jeho okolie počúvalo rap. Dokonca robili aj kreslený Wu tang v Ružinove, pri ktorom sa stretávali celé partie deciek, keď mali od 15 od 21 rokov.

Ako Daor vraví, pri graffiti treba rozlišovať, pre veľa ľudí je to totiž stále len vandalizmus. Mladým by odkázal, aby si to skúsili na garáži, ale nikoho nechce poučovať, pretože on sám bol rovnaký a maľoval aj tam, kde nemal.

Podľa Daora v graffiti existujú trendy, veľa ľudí sa vracia k basicu, so štandardami, zlé tvary, antitvary a podobne. „Ja to nemám rád, mám radšej 90. roky,“ dodáva.

„Keď idem maľovať, neurobím si vždy skicu, ale mám radšej zložitejšie tvary, rád sa s tým pohrám, ale keď ideme na zahraničnú rýchlejšiu akciu, tam na to nie je čas, kresliť skice,“ vysvetľuje umelec.

Ak chceš vedieť, ako najdlhšie maľoval legálny graffit, čekuj celý rozhovor zo Sunday Session tu:

Zdroj: Rádio Europa 2

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach