Europa 2 - Maxximum muziky

Predstavuješ si Maldivy ako turistický raj? Môžeš sa veľmi mýliť, toľko plastu si ešte nevidel!

Autorom textu je bloger a cestovateľ Milan Bez Mapy

Počul si už o Maldivách? Samozrejme, že áno. V akej spojitosti? Stačí si dať do vyhľadávača obrázky ostrovov na Maldivách a nájdeš presne to, čo si predstavuješ. Krásne biele pláže, palmy, kokteily a biely piesok. Čo sa ale skrýva za týmto všetkým, keď sa turisti nepozerajú? Tony odpadu.

Ako každý jeden ostrov, aj Maldivy majú problém s odpadom a hlavne plastmi. Dokonca je ich tu už toľko, že vznikol ostrov Thilafushi, ktorý bol plvodne iba miestom, kde sa odpad skladova, je dnes plný a celý z odpadu. Toto je druhá tvár Maldív, o ktorej sa v bedekroch nepíše. Prečo? Lebo by ohrozila turizmus. Na druhej strane, ako majú spracovávať odpad? Je lepšie ho hádzať priamo mora, alebo zhromažďovať na kope?

Odpad, ktorý je na ostrove Thilafushi je pozbieraný z rôznych ostatných častí Maldív a rezortov po krajine. Odpad sa tu triedi, odďaľujú plasty a kov a recyklujú. Aj tak si myslím, že Maldivám odpad prerástol cez hlavu a riešením nie je vyhadzovanie do oceánu, skladovanie na ostrove ale obmedzenie jeho dovážania.

Ďalší článok od Milana – cestovateľa bez mapy nájdete na webe www.europa2.sk už budúcu nedeľu o 18:00 hod.

Prečítajte si tiež:

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach