Europa 2 - Maxximum muziky

Si z Oravy? Určite súhlasíš, že toto je najlepšie z tvojho kraja

Autorom textu je bloger a cestovateľ Milan Bez Mapy

Orava nie je iba Oravská priehrada a Dolný Kubín. Sám som si to kedysi myslel, no po tom, ako som na Orave strávil niekoľko dní, som s hrôzou zistil, že som mal prísť na dlhšie. Vybral som tri zážitky z Oravy, ktoré by som odporučil naozaj každému.

Kubínska hoľa a jazda trojkolkou

Predstav si ten pocit. Vyviezť sa lanovkou na Kubínsku hoľu a dole sa spustiť na trojkolke. Zábava to je najmä v zákrutách, kedy som si nebol úplne istý, či to zvládnem vybočiť, alebo vzlietnem, haha. Len pozor na všetkých tých cyklistov, ktorí namiesto trojkolky sadli na bicykel, aby otestovali niektorú z miestnych cyklotrás. Odporúčam ti ubytovať sa v Hoteli Green, ktorý je priamo pod svahom, kúsok pešo od stanice lanovky.

Loď na Slanický ostrov

Kto nepočul o veľkom napúštaní Oravskej priehrady a zatopení piatich dedín, akoby ani nežil na Slovensku. Slanický ostrov je jediná časť zeme, ktorá ostala nezatopená. Prečo? V minulosti to bol kopec, najvyšší bod medzi piatimi dedinami. Na Slanickom ostrove je galéria, kostol a dostať sa sem jedine loďou. Odporúčam ti za 4 € nasadnúť na loď OG SLANICA, kde máš v cene lístka aj okružnú plavbu po priehrade a vstup na ostrov.

Múzeum Oravskej dediny

Múzeum Oravskej v Zuberci dediny je podľa mňa jedna z najkrajších častí Oravy. Bol som tu už niekoľkokrát a ešte veľakrát pôjdem. Ide o komplex domov, ktoré sem boli prevezené z rôznych častí Oravy a ukazujú, ako v minulosti vyzerala typická oravská dedina.

TIP – daj si v miestnom bufete langoš, nebudeš ľutovať.

Ostatné zastávky, ako je aj Rio de Klin, či Kvačiansky mlyn Oblazy alebo Oravský hrad, si prečítaj v mojom blogu o tom, čo vidieť na Orave.

Milan Bez Mapy, cestovateľský blog, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek od roku 2013. Sleduj ma na Instagrame.

Ďalší článok od Milana – cestovateľa bez mapy nájdete na webe www.europa2.sk už budúcu nedeľu o 18:00 hod.

Prečítajte si tiež:

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach