Europa 2 - Maxximum muziky

3 veci, ktoré ti o Indii (zámerne) nepovedia

Autorom textu je bloger a cestovateľ Milan Bez Mapy

Keď som sa pred cestou do Indie na svojom Instagrame opýtal čitateľov, či sa India oplatí, alebo nie, dostal som odpovede tak 50 na 50. Jedna polovica napísala, že sa do Indie zamilujem, druhá, že to bola ich najhoršia skúsenosť. Ako to teda s Indiou je?

Nechcem, aby tento článok vyznel negatívne, no z Indie som si okrem pozitívnych zážitkov doniesol aj negatívne, v pomere 1:1. Avšak, ak by som tieto tri veci vedel dopredu, bol by som oveľa radšej.

Smog náš každodenný

Keď som pristával v Indii prvýkrát, bolo to asi o piatej ráno po dlhom nočnom lete z Európy. Ako sme klesali nad Díli, cítil som smrad. Neskôr som si uvedomil, že toto je smog. New Delhi patrí medzi najšpinavšie oblasti sveta a nad celým mestom je neprekonateľný smogový opar.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Problémy s úplnými banalitami

Pred Indiou sa oplatí plánovať. Banalita, ako si kúpiť lístok na 3 hodinovú cestu vlakom, mi zabrala hodinu sedenia v cestovnej kancelárii. India zaviedla nový systém, kde sa každý (aj turista) musí pred cestou vlakom registrovať na oficiálnej stránke a zaplatiť poplatok. Bude mu pridelený osobný kód s ktorým si môže kupovať lístky na vlak cez internet. Ak túto komplikovanú registráciu nechceš absolvovať, lístok je možné kúpiť až na stanici (čo neodporúčam, vlaky sú vypredané dni dopredu) alebo v cestovnej kancelárii.

Indická mentalita je niečo, čo som nepochopil

Prechádzka po meste? Nezaobíde sa bez skupinky miestnych, ktorí chcú s tebou selfí. Jedna, druhá, tretia…desiata a potom už musíš povedať nie. Prvé dni som sa nechal fotiť, no neskôr som jednoducho povedal „no foto„. Ver mi, po čase to je naozaj otravné. Keď si ťa nemôžu fotiť, budú na teba hodiny upriamene zazerať, prípadne si prisadnú a budú sa chcieť rozprávať (a niečo ti predať). To však nie je najväčší problém – rozumiem, že biely turista môže byť pre Inda zaujímavý – no v momente, ako som videl vyhadzovať ľudí smeti z okna vlaku, som úplne stratil akékoľvek snahy o pochopenie indickej mentality.

Ak tento článok vyznieva príliš negatívne, budiš. India je, ako vraveli moji čitatelia, buď láska alebo nenávisť. Ja sa ešte rozhodujem. Na druhej strane, perfektné jedlo a ochota pomôcť s čímkoľvek ich v mojom pomyselnom rebríčku posúva vyššie a vyššie. Aký máš na Indiu názor ty?

Milan Bez Mapy, cestovateľský blog, ktorý trhá Slovákov z kancelárskych stoličiek od roku 2013. Sleduj ma na Instagrame.

Ďalší článok od Milana – cestovateľa bez mapy nájdete na webe www.europa2.sk už budúcu nedeľu o 18:00 hod.

Prečítajte si tiež:

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach