Europa 2 - Maxximum muziky

V tejto krajine zažiješ ten najkrajší východ slnka. Muži tam nosia sukne a takmer všetci majú červené zuby

Túto absolútne krásnu a fotogenickú krajinu som si zamiloval okamžite po prílete. Donedávna krajina, kde vládla krvavá diktatúra a ktorá zaradila krajinu medzi najchudobnejšie štáty na svete. K ktorej krajine hovorím? Mjanmarsko, alebo podľa starého názvu Barma. Tak čo, počul si už o tejto krajine?

Ak nie, tu je niekoľko zaujímavostí:

✅ Mjannmarsko sa nachádza v Juhovýchodnej Ázii vedľa Thajska a je to jedna z najchudobnejších krajín na svete. Stále do veľkej miery autentické miesto, keďže turizmus sa tam začal rozvíjať len pred pár rokmi.

✅ Priateľskejších ľudí ako tu stretneš len ťažko. Mjanmarčania sú neuveriteľne milí a ústretoví. Ak zablúdiš mimo turistických oblastí, tak ani nehovorím.

✅ Muži tu nosia sukne 🙂 V niektorých chrámoch som si to vyskúšal aj ja.

✅ Jazdí sa vpravo ako u nás. Ale pozor! Volanty majú napravo ako v Anglicku! Celkovo je miestna doprava obrovský chaos s vlastnými pravidlami.

✅ Všetci prežúvajú betelové orechy a vypľúvajú červenú tekutinu. Všade sú teda červené pľuvance a polovica Mjanmarcov vyzerá jako po bitke s krvou na zuboch. Úsmevy domácich sú proste v znamení červenej. Občas sú tie úsmevy s červenými zubami celkom hororové.

✅ Zatiaľ čo ubytovanie a doprava je oproti okolitým krajinám drahšia, reštiky a obchody sú super lacné. Pamätám si, ako som za obed, balík cigariet a flašu whisky zaplatil dokopy 3 eurá (!)

✅ Čas je oproti okolitým krajinám nezmyselne posunutý o pol hodinu (!). Ale keďže v Juhovýchodnej Ázii presný čas nič neznamená, tak ani nevadilo, že som to zistil až po troch dňoch 😀

✅ Väčšina Mjanmarčanov má tvár nafarbenú bielou farbou ako ochranu proti slnku.

✅ V meste Bagan je viac ako 2000 starobylých chrámov a pagôd. Keď sa nad tým všetkým ráno vznášajú horkovzdušné balóny, je to pohľad, pri ktorom padá sánka.

Ako tu vyzeral môj východ slnka?
Budík sme dali s bratom na štvrtú, potom sme sa za tmy trmácali niekoľko kilometrov na elektrickom skútri po prašnej ceste a modlili sa ku všetkým bohom, aby sa nám nevybila batéria. Prišli sme ku chrámu Shwesandaw, vyzuli topánky a po strmých schodoch sme si vyšlapali na jeho najvyššie poschodie.

To už bolo celkom zaplnené ľuďmi, ale chytili sme celkom v pohode miesto. Ľudí pribúdalo a začínal som ľutovať, prečo sme išli na to najturistickejšie miesto v okolí. Zrazu však vykuklo slnko, k oblohe začali stúpať balóny a mne v tom okamihu padla sánka. Zabudol som na ľudí, zabudol som na všetko, len som pozoroval to divadlo.

Desiatky balónov, stovky chrámov, preletujúce kŕdle vtákov, oranžovo-červené nebo… To je ten okamih, keď sa ti do očí z tej krásy tlačia slzy, keď si uvedomíš, že všetky tie peniaze na cestovanie za to stáli a že na takéto zážitky budeš spomínať celý život Mjanmarsko je fakt krajina, kde zažiješ tie najkrajšie východy aj západy slnka!

Ešte viac nájdeš na Petrovom Instagrame.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach