Europa 2 - Maxximum muziky

Neboj sa narábať s peniazmi, pretože nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie!

Súčasná situácia na trhu nie je dobrá, no nie je ani katastrofálna. Bankári, ani obyčajní ľudia, nevedia, čo sa stane zajtra, no ani preto sa netreba pozerať na investovanie cez prsty. „Nie som najväčší pesimista, lebo vždy môže byť horšie. Momentálne sa v rámci ekonomiky skloňuje slovíčko stagflácia, čo znamená, že ekonomika stagnuje, no zároveň je vysoká inflácia, čo je vysoký rast cien,“ vysvetľuje situáciu na trhu Michal Lehuta, ktorý pracuje ako makroekonóm vo VÚB banke.

V najnovšej epizóde podcastu Nebuď Ďuro sa dozvieš, prečo sa netreba báť investovať, ale aj to:

  • Ako by pomenoval aktuálnu ekonomickú situáciu na svete a na Slovensku
  • Čo je stagflácia
  • Či je trh práce stále silný
  • Čo by poradil malým podnikateľom, aby si ochránili peniaze
  • Čo je inflácia
  • Prečo by ľudia mali pri investovaní dôverovať bankám
  • Kedy je ideálny čas na kúpu nehnuteľnosti
  • Prečo je bezpečnejšie, keď sú peniaze uložené v banke a nie doma
  • Aké je riziko poklesu cien
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Takáto situácia ohľadne stagflácie sa nestáva veľmi často, naposledy sme tento jav zachytili v 70. rokoch minulého storočia, hovorí Michal Lehuta, ktorý zároveň dodáva: „Je to veľká výzva, pretože inflácia sa objavuje vtedy, keď ekonomika ide na plné obrátky a ľudia chcú nakúpiť viac, ako sú firmy schopné vyrábať“.

Michal hovorí, že dnes sa nachádzame v špecifickej situácii, v ktorej nie je ekonomika tak silná, ale ceny rastú veľmi rýchlo. „Je to najhoršie z obidvoch svetov,“ povedal na margo súčasnosti.

Súčasnej situácii „dopomohla“ vojna aj pandémia

​Podľa jeho slov začala vyššia inflácia koncom pandémie, keď sa ukázalo, aké zraniteľné sú výrobné a dodávateľské reťazce po celom svete. „Na Slovensku vyrábame autá pre nemecký a americký trh, ale súčiastky sa dodávajú z Číny alebo z Južnej Ameriky. Ak kovid niekde ovplyvní výrobu, prenáša sa to cez dodávateľskú sieť až ku nám,“ objasňuje.

Zároveň hovorí, že počas vojny rastú ceny komodít, teraz najmä energetický trh – ropa, plyn a elektrická energia, ktorá zvyšuje všetky náklady a niektoré firmy núti prestať vyrábať. Niektoré dokonca môžu kvôli tomu aj zbankrotovať, upozorňuje Michal Lehuta.

​Všetky epizódy podcastu Nebuď Ďuro nájdeš na podmaz.sk alebo vo svojej podcastovej aplikácii.

Tento podcast ti prináša VÚB banka, člen skupiny Intesa Sanpaolo.

S investovaním do podielových fondov je spojené aj riziko. Hodnota investície môže rásť, stagnovať, alebo aj klesať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. Tento materiál predstavuje marketingovú komunikáciu VÚB, a.s., v spolupráci s Eurizon Asset Management Slovakia, správ. spol., a.s. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Daňový režim závisí od individuálnych pomerov každého podielnika, ktoré sa môžu v budúcnosti meniť. Informácie o investičných službách vrátane upozornení v súvislosti s rizikami spojenými s investíciami vo finančných nástrojoch je možné získať na všetkých predajných miestach VÚB, a.s., a na www.vub.sk v sekcii Misia a hodnoty, Ochrana investora. V aktuálnej ponuke VÚB, a.s. sú aj podielové fondy udržateľného a spoločensky zodpovedného investovania (ESG/SRI). Prístup integrácie ESG (environmentálnych, sociálnych, riadiacich) kritérií sa môže líšiť v závislosti od podielového fondu a jeho charakteristík bližšie uvedených v príslušnej fondovej dokumentácii (najmä Predajný prospekt, Kľúčové informácie pre investorov, Štatút) dostupných na všetkých predajných miestach VÚB, a.s, a na www.vub.sk a na www.eurizonslovakia.com, ktoré by ste mali zvážiť pred prijatím konečného investičného rozhodnutia. Viac informácií týkajúcich sa aspektov udržateľnosti je možné získať v dokumente Zodpovedné investovanie dostupnom na www.vub.sk v sekcii Misia a hodnoty, Ochrana investora.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach