Europa 2 - Maxximum muziky

Dnes je najdepresívnejší deň v roku. Jav modrého pondelka poznáme už 20 rokov

Najdepresívnejší deň v roku alebo Blue Monday, ako ho mnohí poznajú, pripadá práve na dnešný deň – 15. januára. Blue Monday alebo Modrý pondelok – najdepresívnejší deň v roku, poznáme od roku 2004. Pred 20 rokmi s týmto názvom prišiel britský psychológ Cliff Arnall a každý rok pripadá tento deň na tretí januárový pondelok.

Psychológ prišiel aj s odôvodnením, prečo to má vychádzať práve na tento dátum vďaka vzorcu, no ako on sám hovorí, ide o pseudovedu, píše portál iamexpat.nl. Psychológ Arnall tvrdí, že tento jav vznikol na základe vzorca, ako aj na základe pozorovania. Všimol si, že ľudia vo všeobecnosti počas januára pociťujú akýsi stav beznádeje.

Portál iamexpat.nl tiež uvádza, že bola vykonaná analýza sociálnych sietí, ktorá preukázala, že ľudia v tento deň naozaj zdieľajú negatívne názory a emócie viac, ako v ktorýkoľvek iný deň. Naopak, právnici tento deň označujú ako Rozvodový pondelok, pretože práve v tento deň býva najviac podaných žiadostí o rozvod. To, či je to skutočne pravda, alebo ide len o psychologický jav, ktorý majú ľudia podvedome v mysli, jasné nie je.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Ako zlepšiť a prežiť najdepresívnejší deň v roku?

  • Bookni si dovolenku

Hovorí sa, že s najdepresívnejším pondelkom v skutočnosti neprišiel psychológ, ale cestovná kancelária, ktorá to využil vo svoj prospech ako marketingový ťah a vyšlo jej to. Aj na spomínanom portáli sa píše, že najlepším a No. 1 spôsobom, ako si užiť tento deň, je vziať si dovolenku a spraviť si radosť.

  • Zameraj sa na pozitíva, ktoré život prináša

Toto môže byť trošku problém, ak na teba doľahne melanchólia, avšak nič nie je nemožné. Vyčarovať serotonín, alebo hormón dobrej nálady, môže napríklad aj cvičenie a doplniť ho vieš aj stravou. Až 90 % serotonínu sa nachádza v tráviacej sústave.

Serotonín sa tvorí v nervových bunkách z aminokyseliny tryptofánu, píše sa na portáli procare.sk. Vyššie množstvo tryptofánu, z ktorého je syntetizovaný serotonín, sa nachádza napríklad v orechoch, kakau, v niektorých rybách, vajciach či mliečnych výrobkoch, tvrdí MUDr. Adriany Bednárovej.

  • Preži dnešný deň so svojimi najbližšími

Či už ide o priateľov, alebo rodinných príslušníkov, tráviť čas s najbližšími dokáže robiť veľké divy. Netreba to podceňovať, a preto, ak pociťuješ stav beznádeje alebo depresiu, ozvi sa tým, ktorí ťa poznajú a majú radi.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach