Europa 2 - Maxximum muziky

Chystáte sa do zahraničia? Na toto nezabudnite pri výbere cestovného poistenia!

Pri vycestovaní za hranice našej krajiny by ste mali mať poistenie do zahraničia. Ponuka tohto typu poistenia je v súčasnosti naozaj široká a vyberie si aj ten najnáročnejší klient. Niekedy však môže byť ťažké nájsť správne cestovné poistenie. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať práve také a navyše za tie najvýhodnejšie ceny.

Nevyberajte si poistenie na dovolenku len podľa ceny

Nerozhodujte sa len podľa výšky poistného, ale všímajte si aj ďalšie atribúty poistenia, ako sú zahrnuté pripoistenia, poistné limity, výluky a iné. Ponuka od slovenských poisťovní je naozaj rozsiahla a môže sa stať, že nájdete ponuky v podobnej cenovej relácii, ale budú sa výrazne odlišovať v rozsahu poistného plnenia.

Ak cestujete často, zvážte celoročné cestovné poistenie

Tí, ktorí do zahraničia cestujú viackrát do roka, by mali zvážiť celoročný variant poistenia na dovolenku. Takto si zaistíte poistnú ochranu na cestách počas celého roka za výhodnú cenu. Navyše sa vyhnete tomu, že si cestovné poistenie budete musieť uzatvárať viackrát do roka, pretože si uzatvoríte iba jedno, ktoré bude platné celý rok. Je dobré premyslieť si, na aké typy dovoleniek plánujete počas roka vycestovať a podľa toho si môžete nastaviť poistné krytie alebo vybrať kompletný balík.

Vyberte správne atribúty poistenia do zahraničia

Na poistnú ochranu by ste mali myslieť pri každej ceste do zahraničia, bez ohľadu na to, či ide o krátky výlet, služobnú cestu alebo dovolenku. Pri uzatvorení poistenia je dôležité správne uviesť účel vašej cesty. Tiež nezabudnite adekvátne zvoliť územnú platnosť podľa toho, či mierite do niektorej z európskych krajín, alebo mimo Európu.

Tiež je dobré vedieť, že ak cestujete viacerí, je možné uzatvoriť rodinné alebo skupinové cestovné poistenie za výhodnú cenu. Rodinný variant sa uzatvára pre dve dospelé osoby a určitý počet detí. Skupinové poistenie je určené pre viacero dospelých osôb.

Majte zahrnuté všetky riziká, ktoré potrebujete

Pred odchodom do zahraničia si premyslite, čo všetko by malo vaše cestovné poistenie kryť. Odporúča sa, aby v poistení bolo okrem liečebných nákladov zahrnuté aj krytie straty, poškodenia alebo krádeže batožiny, zodpovednosti za škodu a úrazové poistenie. Tí, ktorí sa plánujú na dovolenke venovať adrenalínovým alebo rizikovým športom, by určite mali mať pripoistenie športu. Na škodu, samozrejme, nie je ani pripoistenie storna, COVID-19 a právnej ochrany.

Overte si rozsah asistenčných služieb

Počas pobytu v cudzine sa môžete dostať do rôznych nepríjemností alebo budete potrebovať s niečím pomôcť či poradiť. Na to je tu asistenčná služba poisťovne, v ktorej máte uzatvorené cestovné poistenie. Je dostupná nonstop, teda 24 hodín denne 7 dní v týždni a môže vám poradiť, ako postupovať pri poistnej udalosti, zabezpečiť tlmočenie, poskytnúť kontakty na veľvyslanectvá a veľa ďalšieho. Pri uzatváraní poistenia sa preto oboznámte s rozsahom asistenčných služieb, na ktoré máte nárok. Ak sa vám zdá nepostačujúci, zvážte jeho rozšírenie.

Zistite, ako si môžete poistiť na cesty drahú elektroniku či športovú výstroj

V rámci cestovného poistenia by si batožinu a osobné veci mal pripoistiť každý cestovateľ. Poisťovne stanovujú pre batožinu a osobné veci poistný limit, ktorý je postačujúci pre väčšinu klientov. Ak si so sebou do zahraničia beriete veľmi drahý fotoaparát či športovú výbavu, poistným limitom v rámci poistenia batožiny venujte vyššiu pozornosť. V prípade, že pre vás nie je dostačujúci, zvážte uzatvorenie vyššieho balíka cestovnej poistky.

Pozor na požičané veci

Ak si na dovolenke požičiate auto, vaše cestovné poistenie sa na prípadné poškodenia, ktoré na aute spôsobíte, nevzťahuje. Prevádzkovateľ požičovne vozidiel, odkiaľ si automobil prenajímate, by pre prípad nehody alebo škodovej udalosti mal mať poistenie. To je zvyčajne zahrnuté v poplatku za požičanie auta. Nič však nepokazíte, ak sa v danej požičovni informujete, aký je postup pri vzniku škody.

Mnohí si na dovolenke požičiavajú napríklad lyže, snowboardy, korčule či bicykle. Škody, ktoré spôsobíte používaním týchto vecí alebo priamo na týchto veciach, z poistenia zodpovednosti za škodu kryté nie sú. Rovnako medzi výluky z poistného plnenia patrí aj krádež zapožičaných predmetov.

Vybavte si cestovné poistenie online

Viete, ktorá poisťovňa ponúka najlacnejšie poistenie do zahraničia? Ľahko to zistíte vďaka internetovej kalkulačke, ktorá vám porovná ceny všetkých dostupných ponúk. Poistiť sa môžete už od 0,88 € na deň a celoročné cestovné poistenie s krytím liečebných nákladov si uzatvoríte v sume od 18 €. Rodinné varianty cestovnej poistky sú tiež dostupné za výhodné ceny. Štvorčlenná rodina sa poistí už od 2,40 € na deň a najlacnejšie celoročné cestovné poistenie môže mať za 49 €. Ako vidíte, ceny sú oveľa nižšie v porovnaní s nákladmi, od ktorých vás správne zvolené poistenie ušetrí.

Nezabudnite na to, že cestovnú poistku si môžete uzatvoriť kompletne online, dokonca aj na poslednú chvíľu pred odchodom. Všetko vybavíte pohodlne cez počítač, mobil či tablet a určite ušetríte.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach