Europa 2 - Maxximum muziky

Takto by mali vyzerať dokonalí ľudia podľa umelej inteligencie

Okolo umelej inteligencie alebo AI je v posledných týždňoch poriadny rozruch. Technológia je na vzostupe a dokáže generovať rôzne fotografie, texty, videá, zvuky, skutočne hocičo, čo ti napadne. Pred nedávnom obletela internet fotografia pápeža, ktorý mal na sebe veľkú zimnú bundu a na krku obrovský strieborný kríž.

Na prvý pohľad to vyzeralo ako skutočnosť a ľudia ju s prekvapením zdieľali. Keď si sa však pozrel bližšie, mohol si si všimnúť nedokonalosti, ktoré napovedali, že fotografiu vytvorila umelá inteligencia. Fotku si môžeš pozrieť TU!

37 % „dokonalých“ žien malo blond vlasy, zatiaľ čo muži boli tmavovlasí

Najnovšie sa po internete začali šíriť fotografie toho, ako by podľa AI malo vyzerať dokonalé ľudské telo. Umelá inteligencia vytvorila obrázok dokonalej ženy a muža. Obaja sú vyšportovaní, chudí a majú ostré rysy. Fotografie ako experiment vytvoril The Bulimia Project a výsledok ich šokoval. Portál, ktorý sa zaoberá problémami súvisiacimi s bulímiou ako aj osvetou o tejto poruche, tvrdí, že výsledok je nerealistický. To, čo vygenerovala umelá inteligencia, je subjektívne a výsledok sa nedá zovšeobecniť, pretože mnohí ľudia na svete nie sú ani len svetlej pleti.

Portál dal vytvoriť umelej inteligencii niekoľko portrétov, z ktorých vyšlo, že až 37 % žien malo blond vlasy a 53 % z nich malo olivovú pokožku. Muži, naopak, mali vysekané telo a boli väčšinou polonahí alebo mali na sebe obtiahnuté tričko, ktoré im zvýrazňovalo svaly. Z experimentu vyšlo, že muži mali zväčša čierne vlasy a tmavé oči, zatiaľ čo väčšina vygenerovaných žien boli plavovlasé s modrými očami, píše portál unilad.com. Aj napriek tomu, že ide len o experiment, výsledok mnohých pobúril.

Internet pobláznila fotografia plavovlasej štíhlej modelky. Keď sa však ľudia na Instagrame pýtali na jej meno, profil, na ktorom bola fotografia uverejnená, napísal, že nejde o skutočnú ženu. Aj táto bola vraj vygenerovaná pomocou AI, avšak kvalita tohto výtvoru je diametrálne iná. Vyzerá ako skutočná, však?

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach