Sezóna sa blíži. Takto si spravíš do drinku krištáľovo čistý ľad
Všimol si si, že keď si doma robíš ľadové kocky, tak pripomínajú skôr sneh, ako ľad? Je to preto, že voda z vodovodu obsahuje minerály a bublinky vzduchu. Tie ostanú v kocke uväznené a ľad potom nie je kryštálovo čistý, ale skôr biely.
Voda totiž prirodzene absorbuje vzduch. Kocky ľadu zamŕzajú zvonku dovnútra, takže vzduchové bubliny spolu so stopovými množstvami minerálov sa pri zamŕzaní vody dostanú do stredu. To spôsobí tvorbu nepravidelných ľadových kryštálikov a zakalí ti ľad. V bare to robia inak, majú na to totiž stroj.
Komerčné stroje na výrobu ľadu sú navrhnuté tak, aby sa týmto problémom vyhli, ale môžeš si vyrobiť priehľadný ľad aj doma. Funguje to bez špeciálneho vybavenia a s použitím niekoľkých jednoduchých trikov.
Potrebuješ vodu, ktorá má čo najmenšie množstvo minerálov. Ideálna by bola destilovaná, alebo mäkká voda, napríklad zo studne. Ak ju nemáš, vyskúšaj to s obyčajnou, ale ďalej postupuj takto. Vodu musíš prevariť, aby z nej odišlo čo najviac minerálov. Potom ju necháš vychladnúť a dáš ju do formičiek na ľad. Ďalší krok je, že nepoložíš formičky rovno do mrazáku, ale podložíš ich nahrubo utierkou. Tým zabezpečíš, že ľad bude zamŕzať zhora nadol a vytlačí bublinky na spodnú stranu.
Mal by z toho vzniknúť parádny priehľadný ľad do tvojho drinku, ktorý bude mať minimum bubliniek a nebude biely, ale priehľadný. Tento pán to síce robí trošku zložitejšie, ale dobre sa na to pozerá…