Europa 2 - Maxximum muziky

16/6/2010 v rannej show Milan Lasica

V stredu 16. júna 2010 bude hosťom rannej show prezident Medzinárodného filmového festivalu ARTFILM 2010 – Milan Lasica.

Viac na http://www.artfilmfest.sk/

Richard Müller si na Art Film Feste prevezme platinovú platňu

(tlačová správa, 14. 6. 2010, Art Film Fest)

Nedeľný festivalový večer 20. júna patrí koncertu Richarda Müllera na trenčianskom Mierovom námestí, kde vystúpi so svojou skupinou a špeciálnym hosťom Danom Bártom. Zároveň si Müller slávnostne prevezme platinovú platňu od vydavateľstva SONY Music, za mimoriadne úspešný predaj svojho nového albumu „Už“ na Slovensku i v Českej republike.

Už počas nedávneho krstu albumu 24. mája, dosiahli čísla jeho predajnosti hranicu 6 tisíc kusov, čo stačilo na udelenie platinovej platne. Odvtedy sa počet predaných nosičov vyšplhal ešte vyššie a presiahol dvojnásobok.

Richard Müller považuje svoj posledný, 11 album za jeden z najlepších vzhľadom na doterajšiu tvorbu a potvrdzuje to aj záujem fanúšikov. V elektronickej forme ho vydal už 10. mája, fyzický predaj začal o sedem dní neskôr. Spoluprácu na albume zastrešoval producentský tím Peter Graus, Tomáš Zubák, Marián Kachút a Slavo Solovic, ktorí sa podieľali aj na tvorbe hudby. Šesť textov napísal Richard Müller, štyri pochádzajú od Vlada Krausza a jeden od Tomáša Zubáka. Na albume spolupracovala aj speváčka Tina. Autorkou obalu CD je výtvarníčka Denisa Bogdalíková.

Art Film Fest – Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Programu Európskej únie MEDIA.

 

Futbalová mánia na Art Film Feste

(tlačová správa, 10. 6. 2010, Art Film Fest)

Udalosť roka, na ktorú čakajú milióny ľudí po celom svete je tu. Majstrovstvá sveta vo futbale práve začínajú, Art Film Fest štartuje o týždeň. Netreba si vôbec vyberať medzi kinom a zápasom v televízii. Festival prináša výber zaujímavých a oceňovaných filmov, ktoré sa venujú práve téme futbalu – ako krásnemu športu i ako fenoménu, ktorý dokáže výrazne vplývať na životy ľudí. V špeciálnej sekcii Futbal je náš život bude uvedených 9 titulov z celého sveta. A v nedeľu 20. júna 2010 je pre návštevníkov pripravená špeciálna beseda o futbale, ale nielen o ňom, so slávnym slovenským futbalistom Ľubomírom Moravčíkom a dlhoročným lekárom futbalovej reprezentácie Pavlom Malovičom, moderovaná Jurajom Kušnierikom.

Film Kena Loacha Hľadanie Erica (2009) je zaujímavou zmesou silnej sociálnej drámy a tragikomédie o všedných outsideroch i legendách, ktoré z času na čas vedia zostúpiť z hviezdneho neba, alebo z plagátu na stene, aby svojim fanúšikom pomohli. Presne tak, ako sa stalo britskému poštárovi a futbalovému nadšencovi Ericovi Bishopovi. Jeho život sa mu nepríjemne rozpadá pred očami, nedokáže sa stretnúť s bývalou ženou, adoptovaní synovia sa zapletú do poriadneho problému a on rozmýšľa nad samovraždou. Dokáže mu pomôcť jeho idol, bývalý futbalový hráč Manchesteru United Eric Cantona? Predstaviteľ poštára, Steve Evets bol nominovaný na Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca.

To, že futbalu sa dá prepadnúť kdekoľvek na svete, dokazuje Pohár (r. K. Norbu, 1999), vôbec prvý film nakrútený v tibetskom jazyku. Príbeh podľa skutočných udalostí hovorí o tom, že budhistická filozofia a nadšenie pre futbal si nie sú až tak vzdialené, ako by sa mohlo zdať. Film sleduje dvoch tibetských chlapcov, ktorí utiekli z Tibetu a útočisko našli v budhistickom kláštore v čase, keď vo Francúzsku prebiehajú majstrovstvá sveta vo futbale. Zobrazuje život mníchov a ich futbalové nadšenie so sviežim humorom a zároveň rešpektom. Film získal cenu FIPRESCI na festivale v Pusan.

Futbal z celkom inej strany predstaví britský film Football Factory (r. N. Love, 2004). Vznikol podľa literárnej predlohy Johna Kinga, bývalého člena hooligans a fanúšika futbalového klubu Chelsea F.C.. Na pozadí výbornej hudby sa odohráva divoká jazda pomedzi násilím, bitkami, drogami, sexom a existenčnými problémami, nakrútená dokumentárnym štýlom, aby pomocou britkého humoru poukázala na závažné sociálne problémy.

Pre podobné témy však nemusíme chodiť ďaleko. Režisér Karel Smyczek nakrútil už v roku 1987 závažný film Proč? o negatívnych dopadoch futbalového chuligánstva. Inšpiráciou mu bola skutočná udalosť, pri ktorej skupina mladých fanúšikov zdemolovala vlakovú súpravu a vážne ohrozovala spolucestujúcich a vlakovú sprievodkyňu. Aj po toľkých rokoch ide o nepríjemný pohľad na to, čoho je človek schopný, ak podlieha silnej skupine.

Na celkom iné problémy poukazuje nemecký dokument Skrytý futbal (r. D. Assmann, A. Najafi, 2008). Rozpráva o snahe nemeckého ženského futbalového tímu, zorganizovať priateľský zápas s tímom Iránčaniek, ktoré ešte nikdy nemali možnosť hrať proti inému družstvu. Vybaviť všetky potrebné povolenia na iránskych úradoch alebo zohnať tie správne ženské dresy v Teheráne, je však nesmierne náročné. Film získal na Berlinale 2008 cenu pre najlepší dokument.

Vo „futbalovej“ sekcii nebude chýbať ani slávny vojnový film Johna Hustona Nerovný zápas (1981) o zápase zajatcov s ich nacistickými väzniteľmi, dokument o účasti posledného československého futbalového tímu na majstrovstvách sveta v roku 1990 Ciao, Italia! (1991) a ďalšie tituly.

Fotografie k tlačovej správe nájdete na www.artfilmfest.sk v sekcii Press.

Rekordný Art Film Fest!

(tlačová správa, 8. 6. 2010, Art Film Fest)

Filmové novinky z nedávneho Cannes, ale aj z ďalších významných festivalov, hity z východnej Ázie, bohatú ponuku najnovších európskych titulov, prehľad tvorby študentov VŠMU v Bratislave, lákavý sprievodný program a ešte oveľa viac prinesie blížiaci sa 18. Art Film Fest.

Festival sa tento rok nesie v znamení niekoľkých rekordov. V prvom rade je to počet filmov, ktoré budú odpremietané. Je ich 239 a pochádzajú zo 48 krajín. S počtom filmov sa zvýšil aj počet predstavení na závratných 269. To všetko v rámci 13 programových sekcií a dvoch sekcií k zvláštnym festivalovým oceneniam. S nimi súvisí aj ďalšie zaujímavé číslo.

Art Film Fest tento rok udelí až tri ocenenia Hercova misia za výnimočný herecký prínos. Už v sobotu 19. júna si mosadznú plaketu prevezme český herec Josef Abrhám. V stredu 23. júna to bude Milan Kňažko a v sobotu 26. júna sa budú môcť návštevníci festivalu stretnúť so svetoznámym francúzskym hercom Gérardom Depardieuom.

Zlatú kameru za výrazný prínos do oblasti kinematografie si na otváracom ceremoniáli v piatok 18. júna prevezme český režisér Václav Vorlíček, v závere festivalu poputuje do rúk slovenského kameramana Stanislava Szomolányiho. Okrem hostí, ktorí si preberú prestížne ocenenia, zavíta na festival oproti predošlým ročníkom aj oveľa viac ďalších filmárov, ktorí osobne prídu divákom uviesť svoje filmy, či už sú to súťažné tituly, alebo snímky v nesúťažných sekciách.

Filmy v dvoch súťažných sekciách budú tradične posudzovať dve samostatné poroty zložené z medzinárodne uznávaných filmových odborníkov. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa bude o Modrého anjela a prémiu 15 tisíc eur uchádzať 14 filmov. V hlavnej päťčlennej porote účasť potvrdili významná režisérka z východnej Ázie Ann Hui, francúzska filmová žurnalistka a kritička Shahle Nahid, herec a producent z Kosova Arben Zharku, rakúska režisérka a herečka Johanna Tomek a český scenárista Marek Epstein. Medzi súťažiacimi filmami bude aj víťaz z minuloročných Benátok Libanon (r. S. Maoz), film Zmrznutá kosť (r. D. Granik), ktorý získal v Sundance Veľkú cenu poroty, alebo snímka Sebbe (r. B. Najafi), ocenená ako najlepší debut na Berlinale 2010 a nedávno aj na Filmovom festivale v Zlíne, kde získala hlavnú cenu pre najlepší hraný film pre deti a mládež.

Porota Medzinárodnej súťaže krátkych filmov bude vyberať spomedzi 43 titulov. O víťazovi ceny Na ceste a prémii 5 tisíc eur rozhodne trojčlenná porota: švajčiarska programová zostavovateľka a poradkyňa viacerých filmových festivalov Delphine Lyner, kanadský režisér Denis Chouinard a festivalový kurátor a producent Hiroyuki Tanimoto z Guatemaly. Do súťaže sa dostali aj dve slovenské snímky: Ďakujem, dobre! Mátyása Priklera a Dravý vták Petra Budinského.

Programová sekcia, ktorá sa počtom filmov najviac rozrástla, je zameraná na tvorbu európskych režisérov. Európske zákutia ponúkajú 24 filmov a okrem iných uvedú aj novinku Nikitu Michalkova Unavení slnkom 2, ktorá mala premiéru na tohtoročnom Cannes. Ďalej to bude posledný film Romana Polanskeho Ghost Writer, Francisa Ozona Útočisko, Gorana Paskaljeviča Medové týždne, Michaela Winterbottoma Doktrína šoku, alebo Červená kaplnka Madsa Brüggera, ktorá získala Veľkú cenu poroty na Sundance 2010.

Sekcia Slovenská sezóna prinesie niekoľko domácich premiér. Najskôr to bude bábkový animovaný film Kataríny Kerekesovej Kamene a animovaný film Vandy Raýmanovej Kto je tam. Ďalšími sú koprodukčný dokument Vojnové hry režiséra Dariusza Jablonského a dokument Juraja Johanidesa Múry sú vysoké a hrubé. Bonusom pre divákov bude výber z tvorby bývalých študentov Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, z ktorých už mnohí dnes nakrúcajú snímky oceňované doma i v zahraničí. Festival v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom tiež premiérovo uvedie novinku Martina Šulíka, dvojdielny dokument 25 ze šedesátých. Zaujímavosťou bude hraný film Dušana Trančíka Keď hviezdy boli červené z roku 1990. Nebude chýbať ani študentským Oscarom ocenený film Obedár Ľubomíra M. Kocku. Celkovo Art Film Fest uvedie 11 slovenských filmov.

Art Film Fest privíta aj významého islandského režiséra Fidrika Thóra Fridrikssona a v sekcii Island podľa Fridrikssona prinesie prierez jeho doterajšou tvorbou od študentských prvopočiatkov až po jeden z posledných filmov Slnečný chlapec. Režisér sa tiež lektorsky zúčastní na medzinárodnom dramaturgickom workshope MIDPOINT.

Obľúbené hudobné večery vo festivalovej kaviarni v Trenčianskych Tepliciach začnú vystúpením rockovej skupiny 5HP v sobotu 19.6. Veľkým lákadlom bude koncert Richarda Müllera s Danom Bártom na trenčianskom námestí v nedeľu 20. júna. Ešte v ten večer odštartuje hudobný maratón Každý večer naživo s Oscarom Rózsom a špeciálnym hosťom. V nedeľu to bude Petra Černocká. Po ďalšie večery postupne vystúpia Ľuboš Beňa a Matěj Ptaszek s Hudbou rieky Mississippi, formácia Oskar Rózsa Partnership so Svetlanou Rymarenkovou, Peter Cmorik, Pressburger Klezmer Band a Pacora Trio. Utorkový večer bude tiež venovaný čítačke Michala Hvoreckého a jeho novej knihe Dunaj v Amerike. V rámci sprievodných podujatí vystúpi v Trenčíne na Mierovom námestí Túlavé divadlo so svojráznym spracovaním najslávnejšej Shakespearovej drámy Hamlet s názvom Hamlet – alebo nález lebky.

Pre festivalových návštevníkov sú pripravené dve výstavy fotografií, obe prebehnú vo festivalovom kine ODA v Trenčíne od 18. do 26. júna. Výstava fotografií Eduarda Gensereka s názvom Art Film Fest mapuje atmosféru a udalosti minulých ročníkov festivalu. Fotografka Miriam Petráňová zase predstaví svoju tvorbu na výstave s názvom My Celebrities. Vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach budú v rovnakom termíne vystavené diela študentov a absolventov sochárskej katedry VŠVU v Bratislave.

Neodmysliteľnou súčasťou Art Film Festu sú večerné projekcie Bažant Kinematografu. Tento rok sú pre divákov pripravené dva autobusy – na Štúrovom námestí v Trenčíne a v Trenčianskych Tepliciach. Súčasťou každej projekcie budú aj krátke animované filmy Jaroslavy Havettovej, prvej dámy slovenského animovaného filmu, ocenené doma i v zahraničí.

Aj tento rok majú študenti do 26 rokov možnosť navštíviť festival zadarmo. Stačí, ak sa do 11. júna zaregistrujú na festivalovej stránke www.artfilmfest.sk a získajú 9-dňovú permanentku. Do 17. júna môžu zlacnený cinepass len za 10 eur získať aj klienti zdravotnej poisťovne Dôvera, alebo držitelia kariet EURO<26, ITIC, ZŤP, Teplickej karty a preukazu člena filmového klubu.

Art Film Fest predstavuje členov poroty

(tlačová správa, 8. 6. 2010, Art Film Fest)

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov 18. Art Film Festu sa zišlo 14 zaujímavých diel z celého sveta, ktoré už získali ocenenia na rôznych zahraničných festivaloch. O tom, ktorý talentovaný režisér odíde z Trenčianskych teplíc s Modrým anjelom a finančnou prémiou 15 tisí eur, bude rozhodovať päťčlenná medzinárodná porota:

Predsedkyňou poroty je Ann Hui, filmárka, ktorá patrí medzi najvýraznejšie režisérske osobnosti východnej Ázie. Narodila sa v Číne v Mandžusku, ale ešte ako dieťa sa presťahovala do Hong Kongu. Film vyštudovala na London Film School. Po návrate z Anglicka pracovala niekoľko rokov v televízii, kým v roku 1979 debutovala filmom Secret, ktoré je považované za vedúce dielo Hongkongskej novej vlny. Nakrútila množstvo filmov, za ktoré získala ocenenia doma i v zahraničí. V roku 2008 uviedol Art Film Fest jej film Postmodernistický život mojej tety. Tento rok bude v sekcii Prísľuby z Východu uvedený jeden z jej posledných filmov Noc a hmla, nominovaný na Hong Kong Film Awards v troch kategóriách. Pôsobila v porotách na festivaloch v Locarne, Berlíne i v Benátkach.

Francúzska filmová žurnalistka a kritička pôvodom z Iránu Shahle Nahid, pôsobí vo francúzskom rádiu RFI. Zúčastňuje sa mnohých národných a medzinárodných filmových festivalov. Pôsobí na nich ako filmová kritička, odborníčka na iránsku kinematografiu alebo členka poroty, ktorou bola napríklad na festivale v Moskve v roku 199, alebo v Cannes 2006 v rámci festivalovej poroty FIPRESCI. Je zodpovedná za týždenný rádiový magazín o kultúre s názvom Silk Road.

Herec a producent Arben Zharku pochádza z Kosova. Absolvoval herectvo na Univerzite v Prištie a EAVE, európsky tréningový program pre producentov. Je zakladateľom Skena Up medzinárodného študentského filmového festivalu v Prištine, kde v súčasnosti pôsobí ako generálny riaditeľ. Pracuje i ako manažér multimediálneho centra v Prištine, ktorého cieľom je rozvíjať súčasné a mládežnícke divadlo. Ako herec pôsobil v mnohých divadlách a filmoch. Produkoval hraný film Tonight Is Cancelled (Dnešný večer sa ruší) a dva krátke filmy – Three Minutes of Solitude (Tri minúty samoty) a Pink River (Ružová rieka). V súčasnosti produkuje tri dokumentárne a jeden krátky film.

Johanna Tomek pochádza z Rakúska. Je všestranne zameraná, študovala architektúru, divadelnú vedu, germanistiku, dejiny umenia a dramatickú výchovu. Známou je však ako herečka a filmová a divadelná režisérka. Je tiež autorkou asi 50 divadelných a filmových inscenácií. V roku 1983 založila s Wernerom Schönoltom divadlo Theater m.b.H. – Divadlo s ručením obmedzeným, ktoré viedla do roku 2005. Naposledy sa objavila v brilantnej rakúskej komédii Der Überfall (Prepadnutie, 2000), ktorá získala bronzového Leoparda na MFF Locarno.

Český scenárista Marek Epstein študoval scenáristiku a dramaturgiu na filmovej fakulte AMU v Prahe. Absolvoval scenárom Rebarbora, ktorý získal cenu Sazky za nerealizovaný scenár na Českom levovi 2003, 1. miesto v národnom kole medzinárodnej scenáristickej súťaže Hartley-Merill Prize a ocenenie v súťaži námetov švajčiarskeho literárneho fondu. Scenár bol napokon realizovaný v roku 2005 v rumunsko-švajčiarskej koprodukcii. V rámci Ceny Sazky za najlepší nerealizovaný scenár bol ocenený ešte trikrát – v roku 2005 za Roming, ktorý o dva roky sfilmoval Jiří Vejdělek, v roku 2007 získal 2. miesto za scenár Signál a v roku 2008 3. miesto za scenár Krávy. Podľa jeho scenárov boli nakrútené aj snímky Ryna vo švajčiarsko-rumunskej produkcii (r. R. Zenide, 2005) a Václav (r. J. Vejdělek, 2007), či televízny seriál Poste restante (r. K. Smyczek, 2009).

O 43 filmoch z Estónska, Argentíny, Ruska, Slovenska, Brazílie či Japonska v divácky atraktívnej Medzinárodnej súťaži krátkych filmov bude rozhodovať trojčlenná medzinárodná porota. Režisér víťazného filmu má šancu okrem štatutárnej ceny „Na ceste“, získať aj prémiu 5-tisíc eur.

Delphine Lyner zo Švajčiarska vyštudovala spoločensko-kultúrnu animáciu na Univerzite aplikovanej vedy a umenia v Lucerne. Na univerzite v Zürichu získala titul výkonnej manažérky umeleckej prevádzky. Je výkonnou riaditeľkou a od roku 2007 aj predsedníčkou Filmových dní švajčiarskej mládeže. V roku 2008 sa stala spoluriaditeľkou Medzinárodného festivalu krátkych filmov vo Winterthure. Ako programová zostavovateľka alebo poradkyňa pre výber filmov pôsobila na viacerých festivaloch. Je členkou výboru Conférence des festivals vo Švajčiarsku.

Filmy kanadského režiséra Denisa Chouinarda sa premietali na vyše 60 svetových festivaloch. Jeho prvý celovečerný film Clandestins (Čierni pasažieri, 1997) získal niekoľko ocenení na festivale v Locarne. So svojim posledným filmom Délivrez-moi (Osloboď ma, 2006) uspel na MFF Ourense v Španielsku, kde dostal cenu divákov, cenu za najlepší scenár si zasa odniesol z Bruselského medzinárodného festivalu nezávislého filmu. V rokoch 2002 až 2006 bol viceprezidentom Cinémathèque québécoise. Pôsobí ako externý profesor na Mediálnej škole kanadskej univerzity UQÀM, kde vyučuje réžiu.

Hiroyuki Tanimoto sa narodil v Guatemale, vyrastal V Kolumbii, Japonsku a v Spojených štátoch. Absolvoval štúdium umenia a masmédií na americkej Univerzite Tufts. Pracoval pre japonskú televíziu a produkčnú spoločnosť v New Yorku, postupne sa začal venovať vlastnej kariére vo filmovom priemysle. Organizuje japonský nezávislý online festival krátkych filmov CON-CAN. Produkoval krátky experimentálny film Six (Šesť), ktorý v roku 2009 vyhral Grand Prix na festivale v Macau a premietal sa na mnohých festivaloch vrátane Rotterdamu a Tampere. Pracuje ako umelecký videoeditor, jeho posledný projekt Ki-do-ai-raku sa stal súčasťou stále expozície Národnej galérie v Prahe.

Václav Vorlíček so Zlatou kamerou

(tlačová správa, 8. 6. 2010, Art Film Fest)

Počas otváracieho ceremoniálu 18. Art Film Festu si český režisér Václav Vorlíček (1930) prevezme Zlatú kameru, festivalové ocenenie za výrazný prínos v oblasti kinematografie. Filmár, ktorý patrí k najúspešnejším českým filmovým režisérom a scenáristom, tento rok oslavuje významné jubileum, 80. výročie svojho narodenia.

Vždy ho lákalo rozprávať príbehy. Ešte pred štúdiom na FAMU zbieral skúsenosti ako asistent Martina Friča na Barrandove a vo filmových ateliéroch pôsobil prakticky až do roku 1992, keď oficiálne odišiel do dôchodku. Nakrúca však dodnes. Popularitu a uznanie si získal najmä svojimi komédiami a rozprávkami. Práve so scenáristom Milošom Macourkom vytvorili úspešnú autorskú dvojicu, ktorá stála za mnohými úspešnými filmami. Radi prepájali realitu súčasného života so svetom fantázie. Už ich prvé spoločné dielo, paródia na komiksové sderiály Kdo chce zabít Jesii (1966) zaznamenalo úspech doma i v zahraničí. Pre kiná Vorlíček nakrútil vyše 30 titulov a mnohé sa stali doslova kultovými – napríklad Pane, vy jste vdova! (1970), Dívka na koštěti (1971), Což takhle dát si špenát (1977) alebo Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (2001). Rozprávka Tři oříšky pro Popelku (1973) bola dokonca vyhlásená v diváckej ankete v Čechách za najlepšiu rozprávku minulého storočia. Dodnes má však fanúšikov nielen doma, ale aj v zahraničí a počas Vianoc ju v televízii sledujú aj diváci v Nemecku či v Nórsku.

Vorlíček bol aktívny aj v oblasti televíznej tvorby, kde vytvoril veľa obľúbených seriálov ako Křeček v noční košili (1987) a Létajíci Čestmír (1983). Nielen v Čechách a na Slovensku, ale aj v zahraničí je však známy najmä seriál Arabela (1979).

K Vorlíčkovým najúspešnejším filmom však patrí aj Sokoliar Tomáš, ktorý získal v roku 2000 na festivale pre deti v Chicagu 2. miesto a Čestné uznanie na festivale v Cottbuse.

Zlatá kamera pre Stanislava Szomolányiho

(tlačová správa, 8. 6. 2010, Art Film Fest)

Na záverečnom ceremoniáli 18. Art Film Festu, v sobotu 26.júna si prestížnu cenu Zlatú kameru za výrazný prínos v oblasti kinematografie prevezme slovenský kameraman a jeden z najvýznamnejších tvorcov slovenskej kinematografie, Stanislav Szomolányi (1935).

Počas svojej kariéry spolupracoval s významnými slovenskými režisérmi a filmy, na ktorých sa podieľal, patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie. Štúdium kamery absolvoval na FAMU v Prahe, neskôr pracoval v Slovenskom filme v Bratislave. Už pri svojom prvom filme, dokumente Niekedy v novembri (1958) sa pracovne stretol s režisérom Štefanom Uhrom, s ktorým potom vytvoril významnú tvorivú dvojicu. Ich spolupráca trvala ďalších 30 rokov. Nesmierne úspešný bol jeden z ich prvých celovečerných filmov Slnko v sieti (1962), ktorý autenticky zachytával pocity súdobej mládeže. K ďalším filmovým dielam tejto dvojice patria aj snímky Keby som mal pušku (1971), Organ (1964), Panna zázračnica (1966), Tri dcéry (1967), Pásla kone na betóne (1982) a Šiesta veta (1985).

Szomolányi je podpísaný aj pod ďalšími významnými filmami iných uznávaných režisérov ako napríklad televízny film Krotká (r. S. Barabáš, 1967) alebo Balada o siedmich obesených (r. M. Hollý, 1968).

Za svoju tvorbu získal viacero domácich i zahraničných ocenení, medzi inými aj národnú filmovú cenu Slnko v sieti, Výročnú cenu ASFK za prínos slovenskej kinematografii, či ocenenie za kameru vo filme Živka Nikolica Čudo nevidjeno na festivale v Pule. Stanislav Szomolányi v súčasnosti pôsobí ako pedagóg na VŠMU. Slovenský filmový ústav vydal jeho profil, ktorého autorom a zostavovateľom je Richard Blech.

Milan Kňažko získa prestížne ocenenie Hercova misia

(tlačová správa, 8. 6. 2010, Art Film Fest)

Na 18. Art Film Fest zavíta predstaviteľ romantických milovníkov i drsných záporákov, slovenský filmový a divadelný herec Milan Kňažko, aby si v stredu, 23.júna prevzal prestížne ocenenie Hercova misia.

Milan Kňažko (1945) hrávať začal už počas štúdia na strednej škole, ale pred prijatím na herectvo na Vysokej škole múzických umení si ešte vyskúšal prácu kulisára a baníka. Po štyroch rokoch štúdia získal štipendium na Medzinárodnej divadelnej akadémii vo francúzskom meste Nancy. Po návrate na Slovensko pôsobil v bratislavskom Divadle na Korze, na Novej scéne a od roku 1985 v Slovenskom národnom divadle, kde hral až do roku 1990. Popri divadle sa často objavoval aj na filmovom plátne. Po prvý raz to bolo v roku 1965 v dramatickom príbehu z nápravného zariadenia pre mladistvých Šerif za mrežami (r. D. Plichta). Výrazné úlohy vytvoril vo filmoch Nevesta hôľ (r. M. Ťapák, 1971), Zánik samoty Berhof (r. J. Svoboda, 1983), Dobří holubi se vracejí (r. D. Klein, 1988) alebo Papilio (r. J. Svoboda, 1986), ktorý si sám vybral pre uvedenie na Art Film Feste.

Okrem hrania sa po roku 1989 venoval aj politike. Ako jediný v ČSSR pred revolúciou vrátil titul zaslúžilého umelca pre nesúhlas s politikou vtedajšieho režimu a v novembri 1989 vstúpil do politického diania. Patrí k spoluzakladateľom Verejnosti proti násiliu. Prvý ponovembrový prezident Václav Havel si ho vybral ako poradcu. Neskôr bol ministrom zahraničných vecí SR a ministrom kultúry.

Na konci 90. rokov sa začal vracať k herectvu, najskôr divadelnému. V inscenácii Kumšt si zahral s Milanom Lasicom a Mariánom Labudom a v pražskom divadle Ungelt stvárnil postavu španielskeho maliara Pabla Picassa pod režijným vedením Jiřího Svobodu, s ktorým nakrútil svoje najlepšie filmy. Stal sa tiež generálnym riaditeľom televízie JOJ. Zatiaľ posledný celovečerný film, ktorý nakrútil, bol thriler Normal režiséra Júliusa Ševčíka z roku 2009.

(tlačová správa, 8.6. 2010, Art Film Fest)

Patrí medzi najuznávanejšie herecké osobnosti Európy. Francúzska filmová hviezda Gérard Depardieu prijal pozvanie a na 18. Art Film Feste si osobne prevezme ocenenie Hercova misia.

Gérard Depardieu (1948) vie rovnako dobre zahrať psychologicky náročné i komické postavy, ľudí z okraja spoločnosti i romantických milovníkov. Inšpiráciou pre jeho všestranný herecký prejav bolo určite aj jeho detstvo. Už odmalička mával problémy so zákonom, vo veku dvanásť rokov napokon utiekol z domova a stopom prešiel celú Európu. K hraniu sa dostal vďaka priateľovi, ktorý v Paríži študoval herectvo. Začínal v populárnom divadle Cafe de la Gare, kde pôsobili aj Patrick Dewaere a Miou-Miou. Spočiatku stvárňoval úlohy problematických mladíkov, ale rýchlo sa ukázala jeho výrazová tvárnosť. Po niekoľkých menších úlohách ho v roku 1974 obsadil Bertrand Blier do odvážnej komédie Buzíci. Presvedčivým stvárnením bizarného čudáka a flákača na seba Depardieu výrazne upozornil a prakticky naštartoval svoju filmovú kariéru.

Stvárnil mnoho zaujímavých postáv a spolupracoval s mnohými významnými režisérmi. Získal dvoch Cézarov pre najlepšieho herca. Prvého má z roku 1980 za nenapraviteľného sukničkára Bernarda vo filme Posledné metro (r. Francois Truffaut), kde si zahral s Catherine Deneuve. Druhého obdržal za postavu Cyrana z Bergeracu (1990) z rovnomennej snímky Jeana-Paula Rappeneaua, ktorá predstavuje obrovský úspech v jeho kariére. Film mal veľký ohlas u divákov i kritiky a Depardieu za neho získal nomináciu na Oscara, cenu pre najlepšieho herca na festivale v Cannes a množstvo ďalších medzinárodných ocenení. Výkon v romantickej komédii Zelená karta (r. Peter Weir, 1991), kde sa stretol s Andie McDowell, mu zasa priniesol Zlatý glóbus. V roku 1996 bol vyznamenaný najvyšším francúzskym titulom Rytier Rádu Čestnej légie.

Zahral si napríklad vo filme Bernarda Bertolucciho 20. storočie (1976), Marguerite Duras Baxter, Vera Baxter (1977) Francoisa Truffauta Žena odvedľa (1981), Andrzeja Wajdu Danton (1983), Alaina Corneaua Všetky rána sveta (1991), Ridleyho Scotta 1492: Dobytie raja (1992). Detské publikum ho pozná najmä vďaka postave prerastného Obelixa z obľúbenej komiksovej série o Asterixovi a Obelixovi. Celkovo si zahral vo vyše dvesto filmoch. Príležitostne sa venuje réžii. V roku 1984 debutoval komédiou Tartuffe a naposledy pôsobil ako herec a režisér v poviedkovom filme Paríž, milujem ťa (2006).

Gérard Depardieu je známy aj ako vážený vinár. Je spolumajiteľom renomovaného francúzskeho vinárstva v Condrieu a okrem Francúzska vlastní vinice v Španielsku, Alžírsku, Argentíne, Maroku a v Spojených štátoch.

Ocenenie Hercova misia získa ako prvý Josef Abrhám

(tlačová správa, 8. 6. 2010, Art Film Fest)

Prvým držiteľom ocenenia Hercova misia bude na 18. Art Film Feste český herec Josef Abrhám, ktorý si ho prevezme v sobotu, 19.júna 2010.

Aj keď sa Josef Abrhám (1939) narodil v Zlíne, považuje sa za polovičného Slováka, keďže je jediným potomkom slovenského dramatika a evanjelického farára Jozefa Hollého, autora divadelných hier Kubo a Geľo Sebechlebský. Spočiatku to vyzeralo, že sa k herectvu nedostane. Keď sa po maturite nedostal na štúdiá, začal totiž pracovať v tehelni svojho starého otca ako robotník. Až neskôr ho prijali na Vysokú školu múzických umení v Bratislave, odkiaľ po dvoch rokoch prestúpil na DAMU do Prahy. V roku 1965 sa stal jedným zo zakladajúcich členov nového pražského divadla – Činoherního klubu, v ktorom pôsobil až do roku 1992. Dva roky ešte hrával v Národním divadle v Prahe, potom odišiel z divadla natrvalo.

Pred filmovou kamerou sa po prvý raz objavil ešte počas štúdia, šlo o absolventský film Věry Chytilovej Strop (1961). Už ako mladý herec preukázal, že vie presvedčivo stvárniť rozporuplné a výrazovo náročné postavy. Zaujímavú príležitosť dostal vo filme Křik Jaromila Jireša, ktorý získal na festivale v Cannes v roku 1964 zvláštne uznanie. Neskôr hral v mnohých významných filmoch, napríklad Každý den odvahu (r. E. Schorm, 1964), Dita Saxová (r. A. Moskalyk, 1967), Pension pro svobodné pány (r. J. Krejčík, 1970), Holka na zabití (r. J. Herz, 1975) alebo Konec starých časů (r. J. Menzel, 1989).

Jeho komediálny talent objavila autorská dvojica Smoljak – Svěrák v komédii Marečku, podejte mi pero! (1976). Nasledovalo niekoľko rovnako úspešných komédií ako Kulový blesk (1978) a Vrchní prchni! (1980). Hral asi v 150 ďalších tituloch. Úspech dosiahol aj na televíznej obrazovke. Najznámejšou jeho úlohou je postava doktora Blažeja v seriáli Nemocnice na okraji města (r. Jaroslav Dudek, 1977). V roku 1993 dostal Českého leva za svoj výkon v hudobnom filme Šakalí léta (r. J. Hřebejk).

Art Film Fest – Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Programu Európskej únie MEDIA.

Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice

Generálni reklamní partneri: zdravotná poisťovňa DÔVERA, AquaCity Poprad

Hlavní reklamní partneri: Tatra banka, Slovnaft, Veolia Voda – Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, OHL ŽS, Alison Slovakia;Oficiálny prepravca: Lancia

Logistický partner: DHL; Študentské cinepassy zadarmo prináša: Prvá stavebná sporiteľňa

Partner sekcie Slovenská sezóna: Zlatý Bažant; Reklamní partneri: AVI Studio, Penzión Baske, Parkhotel na Baračke

Oficiálni dodávatelia: HUBERT J.E., Kláštorná, GS design, Philips

Mediálni partneri: Slovenská televízia, televízia Markíza, FilmBox, CSTV, Central Europe Television, Rádio Europa 2, Rádio Hit FM, Pravda, .týždeň, Markíza, Pardon, Cinemax, Kam do mesta, zoznam.sk, Boomerang Media, SITA, euroAWK, superobed.sk

www.artfilmfest.sk

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach