Europa 2 - Maxximum muziky

Si fanúšikom elektronického bankovníctva? Takto sa vyhneš online hackerom!

Nová epizóda podcastu Nebuď Ďuro je venovaná digitálnym vymoženostiam v oblasti bankovníctva. O internet bankingu a mobile bankingu ti porozpráva vedúci Oddelenia Multichannel vo VÚB banka.

„Vo všeobecnosti sa zameriavame na elektronické bankovníctvo. Ide o službu, ktorá umožňuje klientovi byť v kontakte s bankou 24/7,“ vysvetľuje Filip Švaral. Zároveň dodáva, že pod túto službu spadá internet banking a mobile banking. Aj keď ide o pomerne podobné názvy, rozdiel medzi nimi je: Internet banking môžeme vo všeobecnosti opísať ako webovú stránku, ktorá zabezpečuje prístup cez internetový prehliadač. Každý klient má zriadené prihlasovacie údaje, cez ktoré pristupuje do banky,“ opisuje.

Mobile banking funguje na podobnom pricípe, avšak klient sa neprihlasuje do banky prostredníctvom internetového prehliadača, ale cez mobilnú aplikáciu. „Ide o pripájanie cez dedikovanú aplikáciu. Princíp je ten istý ako pri internet bankingu, avšak prihlasovanie prebieha cez telefón,“ ozrejmuje.

Je bezpečné mať svoju banku vo vrecku a vždy poruke?

Potrebuješ si vybaviť trvalý príkaz alebo poslať kolegovi peniaze za obed, no nemáš čas utekať na pobočku? V takom prípade sa ti oplatí mať zriadený mobile banking, v ktorom nájdeš všetko! „V aplikácii nájde klient všetky informácie o bežných, spotrebných či terminovaných účtoch, ako aj o debetných a kreditných kartách či informácie o moderných investíciách a poistení, ak ho má uzavreté,“ hovorí Filip.

Aj napriek vymenovaným pozitívam, niektorí môžu byť stále skeptickí. Veľa sa hovorí o hackeroch či bankových podvodoch. Je strach z používania internet bankingu alebo mobile bankingu na mieste?

„Využívanie online bankovníctva je podľa môjho názoru bezpečné. Všetky bezpečnostné certifikáty musia byť dodržané. Na ich dodržiavanie máme tímy, ktoré sa tomu venujú. Nie je veľmi reálne, aby sa ti do internet bankingu alebo mobile bankingu niekto hackol,“ vysvetľuje a zároveň dodáva, že v prípade, ak by sa stala nejaká chyba, väčšinou ide o zlyhanie ľudského faktoru. Preto kladie dôraz na to, aby klienti nikdy nezdieľali prihlasovacie údaje s inými ľuďmi.

Vypočuj si rozhovor, v ktorom sa tiež dozvieš:

  • Ako sa dá zriadiť internet banking alebo mobile banking
  • Na čo slúži technológia biometrie
  • Od koľkých rokov môže klient využívať mobile banking alebo internet banking
  • Ako sa vyhnúť elektronickému podvodu
  • Či ti môžu uniknúť informácie z mobilnej appky tvojej banky, ak ti ukradnú telefón
  • Ako si vybrať peniaze z bankomatu, ak nemáš so sebou debetnú kartu
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Všetky epizódy podcastu Nebuď Ďuro nájdeš na podmaz.sk alebo vo svojej podcastovej aplikácii.

Tento podcast ti prináša VÚB banka, člen skupiny Intesa Sanpaolo.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach