Europa 2 - Maxximum muziky

44 miliárd eur Slovákov leží nevyužitých na bežných účtoch. Ako začať s investovaním?

V najnovšej epizóde podcastu Nebuď Ďuro ti vedúci Oddelenia predaja a stratégie rozvoja – Eurizon Asset Management Slovakia Peter Margetiny prezradí, aké sú plusy investovania, ale aj to, na čo si treba dávať pozor. Investovanie je v súčasnosti skvelým nástrojom, ako znásobiť svoje financie, no mnohí nevedia, ako na to, a tak sa môžu nepekne „popáliť“.

V rozhovore sa dozvieš:

  • Prečo by mal každý človek investovať
  • Ako môže človek začať s investovaním
  • Koľko eur mesačne sa oplatí investovať
  • Prečo sa toho ľudia nemusia báť
  • Na čo si treba dať pozor
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Hneď na úvod hovorí, že najväčšia chyba, ktorú môže človek pri investovaní urobiť, je, že nebude investovať vôbec. „Keď máte svoje peniaze uložené iba na bežnom sporiacom účte alebo na termínovanom vklade, o tieto peniaze postupne prichádzate,“ upozorňuje Peter Margetiny.

Hovorí, že o peniaze prichádzame preto, lebo inflácia z nich postupne, a teraz už celkom rýchlo, odkrajuje veľkú časť. „V reálnom vyjadrení si za tie peniaze, ktoré máte na bežnom účte, budete môcť o mesiac-dva alebo o rok, kúpiť stále menej služieb alebo tovarov,“ vysvetľuje.

Ochrániť si kúpyschopnosť peňazí je podľa Petra Margetinyho tým najdôležitejším aspektom toho, prečo by ľudia nemali pred investovaním zatvárať oči. Hovorí, že investovaním však chceme zarobiť aj niečo navyše a netreba na to zabúdať.

​S investovaním sa dá začať dvomi spôsobmi

Pokiaľ si na to človek trúfa, môže investovať aj sám a bez pomoci. „Na to, aby však dokázal spravovať svoje financie, je potrebných veľa vedomostí a času,“ upozorňuje. Cestou do pekla je podľa odborníka to, keď sa človek zrazu jedného dňa zobudí a bez toho, aby niečo vedel, začal s investovaním. Vedomosti sú podľa neho základ toho, ako neprísť o svoje financie. „Na druhej strane, keď človek pracuje 8 až 12 hodín denne, asi sa mu po večeroch nechce študovať zákonitosti finančných trhov,“ opisuje.

Peter hovorí, že druhou a jednoduchšou možnosťou je, spoľahnúť sa na profesionálov, ktorými sú banky alebo správcovské firmy. „Tieto spoločnosti urobia všetko za vás,“ hovorí o výhodách.

Všetko si držíme na účtoch, kde nám financie nerastú

Slováci sa aj napriek výhodám do investovania nehrnú. „Sme konzervatívni. Takmer polovicu nášho celkového finančného majetku držíme na depozitných účtoch,“ hovorí a približuje, že ide o približne 44 miliárd eur. Na investovanie stačí podľa slov odborníka málo. „Nemusíš byť ťažkým milionárom na to, aby si začal investovať,“ hovorí Peter, ktorý dodáva, že pravidelne investovať sa dá od 20 eur mesačne.

Na záver dodáva, že ak si človek dokáže každý mesiac odložiť pár desiatok eur z výplaty a rozhodne sa ich investovať, je to tá najlepšia cesta, akou sa môže vydať.

​Všetky epizódy podcastu Nebuď Ďuro nájdeš na podmaz.sk alebo vo svojej podcastovej aplikácii.

Tento podcast ti prináša VÚB banka, člen skupiny Intesa Sanpaolo.

S investovaním do podielových fondov je spojené aj riziko. Hodnota investície môže rásť, stagnovať, alebo aj klesať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. Tento materiál predstavuje marketingovú komunikáciu VÚB, a.s., v spolupráci s Eurizon Asset Management Slovakia, správ. spol., a.s. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Daňový režim závisí od individuálnych pomerov každého podielnika, ktoré sa môžu v budúcnosti meniť. Informácie o investičných službách vrátane upozornení v súvislosti s rizikami spojenými s investíciami vo finančných nástrojoch je možné získať na všetkých predajných miestach VÚB, a.s., a na www.vub.sk v sekcii Misia a hodnoty, Ochrana investora. V aktuálnej ponuke VÚB, a.s. sú aj podielové fondy udržateľného a spoločensky zodpovedného investovania (ESG/SRI). Prístup integrácie ESG (environmentálnych, sociálnych, riadiacich) kritérií sa môže líšiť v závislosti od podielového fondu a jeho charakteristík bližšie uvedených v príslušnej fondovej dokumentácii (najmä Predajný prospekt, Kľúčové informácie pre investorov, Štatút) dostupných na všetkých predajných miestach VÚB, a.s, a na www.vub.sk a na www.eurizonslovakia.com, ktoré by ste mali zvážiť pred prijatím konečného investičného rozhodnutia. Viac informácií týkajúcich sa aspektov udržateľnosti je možné získať v dokumente Zodpovedné investovanie dostupnom na www.vub.sk v sekcii Misia a hodnoty, Ochrana investora.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach