Europa 2 - Maxximum muziky

Máš pocit, že Alzheimer je choroba len starých ľudí? Pozor, pozor nemusí to tak byť

V súčasnosti len 19-ročný chlapec z Číny je momentálne najmladším človekom na svete, ktorému bol diagnostikovaný Alzheimer. Chlapec začal mávať problémy s pamäťou okolo sedemnástky a postupne sa to len zhoršovalo. Nevedel udržať pozornosť na vyučovaní, mal problémy s čítaním a jeho krátkodobá pamäť upadala. Nemohol si napríklad spomenúť na to, čo sa stalo predošlý deň, či nájsť svoje veci. Portál sciencealert.com uvádza, že hoci bol chlapec samostatný, choroba sa zhoršila natoľko, že nebol schopný dokončiť strednú školu.

Výsledky vyšetrení preukázali, že chlapec má i zmenšení hipokamp, ktorý má svoju zásluhu na fungovaní pamäte, a to je jednou zo známok postihnutia touto formou demencie.

Alzheimer je všeobecne považovaný za chorobu, ktorá postihuje ľudí staršieho veku, no až 10 % postihnutých sú ľudia mladší ako 65 rokov. Môže sa však vyskytnúť prípad, kedy ochorením trpia ľudia vo veku pod 30 rokov, no vtedy sú príčinou genetické mutácie a po správnosti sa choroba nazýva familiárna Alzheimerová choroba. To znamená, že čím mladšieho človeka postihne Alzheimer, tým je pravdepodobnejšie, že sú za jeho vznikom zdedené gény.

Avšak v prípade tohto mladého chlapca doposiaľ vedci z Pekingu nenašli možnú príčinu vzniku tejto choroby. Záhadný charakter nadobúda aj tým, že u nikoho z chlapcovej rodiny sa Alzheimer či demencia neobjavili a ani samotného mladíka nepostihlo v minulosti nič, čo by ochorenie mohlo vyvolať. Neurológ Jianping Jia s kolegami uvádza, že budú musieť chlapca ešte naďalej pozorovať, aby zistili viac o tomto prípade. „Skúmanie záhad mladých ľudí s Alzheimerovou chorobou sa môže stať jednou z najnáročnejších vedeckých otázok budúcnosti,“ predpovedajú.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach