Europa 2 - Maxximum muziky

TOP 5 chlebov, ktoré vás dostanú do kolien

Bezomrvinkový chlieb

Vedeli ste, že kozmonauti majú zakázané konzumovať vo vesmíre chlieb? Omrvinky, ktoré pri jeho jedení vznikajú, môžu byť nebezpečné pre ich zdravie, ale mohli by dokonca ohroziť aj ich životy. Ak by sa totiž vznášajúc dostali do ovládacieho panelu, mohli by spôsobiť elektrický skrat. Preto majú kozmonauti povolené v rakete z chlebov iba tortilové wrapy. To však už možno bude minulosťou, keďže vedci z projektu Bake in Space vyvíjajú špeciálne „nedrobivé“ cesto, ktoré si budú môcť vo vesmíre aj sami upiecť a pochutnať si na voňavom, „bezomrvinkovom“ chlebe.

Uhoľný chlieb

Nedávnym hitom boli čierne potraviny, zafarbené aktívnym uhlím. Konzumácia týchto „uhoľných“ výrobkov mala napomôcť pri tráviacich problémoch a detoxikovať organizmus. Okrem výrazného vizuálneho efektu však podľa odborníkov takýto chlieb nie je až taký zázračný. Ak to s aktívnym uhlím preženieme, môžeme prísť o vstrebávanie minerálov a vitamínov. Ak si však raz čas pre efekt dáme čierny hamburger, nič hrozné sa nám nestane.

Pavučinový chlieb

Tento okrúhly chlieb, ktorého povrch pripomína pavučinu, pochádza z východoafrickej Eritrey a volá sa „hembesha“. Má výraznú korenistú chuť, pretože je dochutený cesnakom, koriandrom, kardamónom a senovkou. Pečie sa na prikrytej panvici a je vynikajúcou prílohou k mäsu alebo k praženici. V Afrike sa však podáva s popoludňajším čajom, potiera sa medom alebo špeciálnym ghee maslom s príchuťou zázvoru, cesnaku a cibule.

​​Pandí chlieb

Nie, našťastie to nie je chlieb upečený z medvedíka panda. Ide o klasický domáci sendvič, ktorý po rozkrojení vyzerá ako toto milé zvieratko. Úspech tkvie v šikovnosti pekára, nakoľko je potrebné pospájať tri druhy cesta tak, aby vo finále vyzerali ako panda. Zelené cesto sa prifarbuje čajovým „matcha“ práškom a hnedé kakaom. Ak sa podarí dodržať postup a naskladať cesto podľa receptu, minimálne detskí stravníci sa určite pohrnú k stolu rýchlosťou blesku.

Pomáhajúci chlieb

Tento druh chleba môže byť v podstate akýkoľvek. Stačí, ak si ho zakúpite v sieti potravín BILLA a už ste pomohli ľuďom v neľahkej situácii. V zmysle hesla „1 cent z každého chleba, ktorý u nás kúpite, darujeme rodinám v núdzi“ sa vďaka projektu CHLEBODARCA pod záštitou o. z. BILLA ľuďom a v spolupráci s Nadáciou Pontis pomoc dostala už do piatich slovenských rodín. V tej aktuálnej žije Banskobystričanka Veronika, šikovná tínedžerka s hendikepom, ktorá si plní svoje odvážne sny.

Viac sa dozvieš vo videu:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

V spolupráci s BILLA

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach