Europa 2 - Maxximum muziky

TOTO sú dôvody, prečo by si si mal ísť hneď kúpiť chlieb!

Dnes chce byť každý fit, držíme diéty, vynechávame tuky, cukry, sacharidy, lepok, laktózu, histamín… Netreba sa však zbytočné plašiť , nič nie je vyslovene škodlivé, pokiaľ to prijímame s mierou.

Platí to aj o chlebe, ktorý ani zďaleka nie je taký „zlý“, ako ho často opisujú „odborníci“ na výživu. Veď nie nadarmo boli aj robotníci, ktorí stavali egyptské pyramídy, vyplácaní chlebom – je to naša základná potravina, symbol domova, hojnosti, dobra, sýtosti, pocitu bezpečia. No a už len pre toto by si si ho mal ísť ihneď kúpiť.

1. Chlieb jednoducho chutí božsky

Predstav si teplý, voňavý, čerstvo upečený chlieb, ktorému po rozkrojení popraská najprv chrumkavá kôrka a až potom sa mäkko poddá nožu. Natrieš si ho maslom, ktoré sa hneď vplyvom tepla roztopí, posypeš štipkou soli, zahryzneš doň a …. rozplynie sa ti na jazyku. Dostal si chuť na čerstvom chlebe si pochutnať?

2. Sacharidy sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy

Zatracované sacharidy nie sú až také zlé. Pravdaže, nemali by sme do seba pchať litre sladených nápojov, balenia keksíkov, či tony cestovín. Podľa všeobecných odporúčaní, by sacharidy mali tvoriť od 40 – 55 % denného príjmu, zvyšok sú bielkoviny a tuky. No a povedzme polovicu z tohto sacharidového prídelu by mohol tvoriť kvalitný chlebík.

3. Najlepším zdrojom energie a vitamínov je celozrnný chlieb

Chlieb z celých zŕn obsahuje aj ich šupky a je ideálnym zdrojom vlákniny, ktorá je kľúčová pre naše dobré trávenie. Okrem toho, celozrnný chlieb obsahuje širokú škálu vitamínov B, vitamín E a minerály. Skvelou voľbou je aj pšenično-ražný chlieb, ten náš slovenský patrí spolu s chlebíkmi severnej podunajskej oblasti k najlepším na svete.

4. Chlieb je na Slovensku základnou potravinou, ktorú kupujeme najčastejšie

Ako ukázal prieskum siete predajní BILLA, čerstvý chlieb a pečivo konzumuje viackrát denne viac ako polovica Slovákov. Vyše 75 % z nás nakupuje chlieb denne, resp. viackrát do týždňa, pretože si potrpíme na čerstvosť. Tomu zodpovedá aj ponuka, v BILLE je na pultoch vyše 500 druhov rôznych chlebov, vrátane špeciálnych, regionálnych, krájaných, bezlepkových, toastových, či plnozrnných.

5. Kúpou chleba pomôžeš rodinám v núdzi

Ak si v sieti supermarketov BILLA kúpiš akýkoľvek chlieb, jeden cent z neho poputuje tým, ktorí z rôznych dôvodov stratili zázemie, pocit bezpečia, či jednoducho potrebujú povzbudenie v neľahkej situácií. Vďaka projektu Chlebodarca, ktorý pripravilo o. z. BILLA ľuďom v spolupráci s Nadáciou Pontis a Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, už finančnú a potravinovú pomoc dostali tri slovenské rodiny. Jednou z nich je aj rodina pani Georgíny z Malých Kosích, pozri si jej príbeh tu:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach