Europa 2 - Maxximum muziky

Väčší a lacnejší sused Bali. Pozri, čo všetko ponúka ostrov Lombok. Nie len krásne pláže, ale aj sopky a vodopády…

Svetoznáme Bali pozná už každý. Ale čo tak vedľajší a menej turistický indonézsky ostrov Lombok? Oproti Bali je Lombok väčší a nájdeš tam tie najgýčovejšie pláže ideálne na relax, ohromujúce západy slnka, epické vodopády aj mohutnú sopku.

Aký je ostrov Lombok a prečo si zvoliť dovolenku práve tam?

✅ Turistov je tam o niečo menej ako na Bali, ale tento rozdiel sa postupne zmazáva. Síce to nie je nedotknutý raj, ale ak hľadáš super dovolenku, si tam správne.

✅ Mnohé pláže sú oproti tým na Bali takmer prázdne. Ale má to aj nevýhodu – nakoľko je ostrov menej turistický, niektoré pláže majú viac odpadkov ako na Bali (kde ich upratujú práve kvôli turistom).

✅ Jedlo je úžasné a v lokálnych warungoch (miestne bufety a reštaurácie) veľmi lacné! Rovnako je to aj s ubytovaním, ktoré má v Juhovýchodnej Ázii najlepší pomer cena/výkon. Naješ sa aj za dve eurá, ubytko nájdeš pre dve osoby už od 12 eur na noc.

✅ Lombok je moslimský ostrov, preto v obchodoch nekúpiš alkohol a 5 krát denne ťa bude otravovať hlasné zvolávanie na modlitbu v miestnych mešitách (prvé ťa zobudí o piatej ráno). V baroch a reštauráciách však nájdeš pivko a ak hľadáš párty, nájdeš ich na neďalekých ostrovčekoch Gili.

✅ Do Indonézie Slováci nepotrebujú víza na 30 dní. Obojmerná letenka na Bali stojí cca 400 – 500 Eur. Odtiaľ sa dostaneš na Lombok trajektom alebo lietadlom (za 30 minút).

✅ Tipy, čo na ostrove robiť a vidieť nájdeš pri fotkách.

Západ slnka neďaleko plážovej destinácie Senggigi. Síce ma turistická západná časť Lomboku nijak neoslnila, ale už len kvôli takýmto krásnym západom slnka sa oplatí navštíviť 🙂

Sopka Mount Rinjani – 3726 m.n.m. Druhá najvyššia sopka Indonézie, ktorá je pre len pre tých zdatnejších turistov a vieš ju zdolať za 3 dni.

Vodopád Tiu Kelep na severe ostrova. Sprievodcov pri vstupe v pohode ignoruj, žiadneho nepotrebuješ. Niektorí turisti sa nechali oklamať o desiatky eur. Stačí zaplatiť oficiálny vstup za necelé euro. Síce pár krát budeš musieť prebrodiť vodu, cesta k vodopádu je celkom jasná. Prinajhoršom ti smer ukážu miestne deti.

​Tampah beach – túto pláž si poznač, ak sa na Lombok chystáš. Pláž je málo známa, preto je tu vždy úplne minimum ľudí. Pouliční otravní predavači sem majú zákaz vstupu, takže v pohode môžeš oddychovať bez toho, aby si každých pár minút odmietal ponuku náramkov a podobne. Navyše miestna komunita pláž upratuje a tak je to jedna z najčistejších pláží, ktoré som na ostrove videl.

Tanjung Aan Beach má mnoho podobných hojdačiek. Krajšie je to zrejme ráno počas prílivu, keď sú hojdačky vo vode. Večer pri odlive to vyzeralo nejak takto 🙂

​Lombok má mnoho zálivov a nádherných výhľadov na more. Najviac odporúčam južnú časť v okolí mestečka Kuta.

​Viac podobných tipov z cestovania po svete nájdeš tu:

https://www.instagram.com/adventure.traveler.peter/

https://www.facebook.com/cestujposvete.sk/

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach