Europa 2 - Maxximum muziky

10 trefných postrehov taiwanskej cestovateľky o Slovensku. Posledný je na zamyslenie

Chen je 27 ročná cestovateľka z Taiwanu, ktorá si vyskúšala život v USA aj v Kanade. Už dlhšie tvoríme pár a spolu sme precestovali kus Ázie. Avšak na Vianoce som sa ju rozhodol zobrať do exotiky, v akej ešte nebola. Na Slovensko! A tak sme spolu niekoľko týždňov cestovali po Slovensku, počas ktorých som sa snažil ukázať to najlepšie z našej krajiny a kuchyne. Ako po tomto zimnom tripe Chen zhodnotila Slovensko? Čo ju prekvapilo, alebo sklamalo? Tu je jej 10 postrehov:

1. Slováka spoznáš ľahko podľa nadávok

Chen pozná v slovenčine len pár slov. Väčšina z toho sú nadávky, ktoré sa bohužiaľ naučila odo mňa. Stredoeurópske jazyky veľmi nerozpoznáva, ale keď sa vedľa nás v Budapešti rozprávali dve slečny, Chen okamžite zbystrila a spýtala sa ma, či sú to Slovenky. Prekvapený som sa jej spýtal „ako si to vedela?!“. A ona na to: They say a lot of „do pi*i and ty ko*ot'“. Lepší poznávací znak Slovákov som ju zrejme nemohol naučiť ?

2. Faaakt veľa pijeme

Za pár týždňov spozorovala hneď niekoľko opitých ľudí. Čudovala sa, prečo to niekedy na Slovensku už ôsmej večer vyzerá ako zo seriálu Walking Dead (tackajúci sa ľudia, ktorí ledva artikulujú). Tiež ju prekvapilo, že prvá otázka v slovenských domácnostiach bola, čo pije a nasledovala bohatá ponuka a výber. Chen sa ma spýtala, prečo majú všetci Slováci doma alkohol a dokonca tak veľa. Hmm, čo ja viem.. pre istotu?

3. Máme očarujúce hory

Chen bola našimi kopcami a prírodou totálne očarená. Najviac ju dostali Tatry. Ako povedala: „Vždy keď som ráno pozrela na tie vysoké hory, tak som bola v úžase.“

4. A ešte očarujúcejšie doliny!

Ešte viac ako hory ju zaujali výhľady do dolín s malebnými dedinkami. Farebné domčeky, kostolíky a zasnežené rána ako z rozprávky – také vraj na Taiwane veru nemajú. To čo mne prišlo obyčajné, Chen fotila o 106.

5. V domácnostiach panuje pravá pohostinnosť

Keď som Chen zobral k svojej rodine alebo kamošom, zažila také to práve: „Daj si ešte zákusok, daj si ešte za jeden z becherovky, nechodťe ešte, daj si ešte toto, hento“. Navyše si prešla klasickým zoznamovaním s bozkávaním na obe líca, čo predtým videla len vo filme Borat. Pre Taiwancov je to šok, pretože sa takémuto blízkemu kontaktu pri zoznamovaní dosť vyhýbajú (dokonca tam nie je bežné ani podávanie rúk).

6. Naše tradičné jedlo je vraj príliš slané.

S napätím som očakával, čo povie na bryndzové halušky. Bohužiaľ nezachutili. O niečo lepšie dopadli zemiakové pirohy. Zo syrov si obľúbila len parenicu. Oštiepok a podobné varianty sa jej zdali až príliš slané. Najviac to u nej vyhrala cesnaková polievka so syrom a opekaným chlebom. Do tej sa zamilovala.

7. Veľa fajčíme, dokonca veľa žien a mladých

Chen sa nestačila čudovať, koľko ľudí u nás fajčí a dokonca aj žien, čo v Ázii alebo v Kanade vidieť pomenej. Najviac ju dostalo, že sme videli fajčiť aj naozaj mladých ľudí a študentov pred školami. Vraj u nich fajčia na školách len najväčší gangstri. Nuž, iný kraj, iný mrav ?

8.Vyzeráme staršie

Chen nechápala, ako môžu byť chalani na strednej škole už zarastení! Slováci vraj vyzerajú oveľa staršie, ako by vraj vyzerať mali. Aby som vysvetlil – pre nás je to normálne, ale v Kórei, v Japonsku alebo na Taiwane 30 roční ľudia vyzerajú ako 19 roční. Aké to len majú šťastie…

9. Na verejnosti sme chladní, zamračení, málokto sa usmieva a nikto sa neprihovorí

Zo všetkých národností, s ktorými sa Chen stretla, sú Slováci zatiaľ „najchladnejší“ národ. Teda aspoň na verejnosti, v reštauráciách alebo v obchodoch. Vyzeráme nahnevaní, málokedy sa smejeme, naše predavačky a čašníčky pôsobia často chladne. Navyše s nikým z okoloidúcich na Slovensku neprehodila ani slovo. Vraví, že oproti Juhovýchodnej Ázii, Taiwanu, či Kanade je to veľmi iné a aj cudzí ľudia sa tam k vám často správajú veľmi otvorene a priateľsky.

Chen považuje Slovensko za nádhernú krajinu, ktorá ju totálne dostala prírodou a scenériami a bude sa sem rada vracať. Závidí nám 4 ročné obdobia, sneh a aj také obyčajné a pre nás samozrejmé veci, ako je sánkovanie. Obľúbila si moju rodinu a kamarátov, kde sa cítila vítaná, avšak ako národ na ňu Slováci pôsobili mierne chladne. Najviac ma dostala jedna jej otázka, ktorú vyslovila počas cesty autom, keď sme brázdili Slovensko a nad ktorou sa treba aspoň na chvíľu zamyslieť:

10. „Prečo sa vaši ľudia tak málo usmievajú a sú takí zamračení, keď žijú v takej nádhernej krajine?“

Detailnejší článok o jej postrehoch nájdeš na: https://cestujposvete.sk/10-postrehov-o-slovensku-od-taiwanky/

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach