Europa 2 - Maxximum muziky

Petra VLHOVÁ slávnostne odhalila nové Audi e-tron GT, ktoré posúva hranice elektromobility

Značka so štyrmi kruhmi zostáva verná svojmu sloganu „Náskok vďaka technike“ a predstavuje automobil, ktorý je oslavou pokroku a znamená veľký posun vpred vo vnímaní možností elektromobilov.

Úplne nový e-tron GT má jazdné vlastnosti super športu a svojou akceleráciou sa približuje formule. Zároveň však ponúka komfort a praktické využitie pre každodenné jazdenie. To všetko okorenené množstvom najnovších technológií a riešení od Audi. Čerešničkou pre slovenských auto-moto fanúšikov je skutočnosť, že auto sa u nás predstavilo ako v jednej z prvých krajín sveta.

Svetová slovenská premiéra

Nestáva sa často, že automobily dorazia na Slovensko necelý mesiac po svetovej premiére, a už vôbec nie, ak ide o prémiovú kategóriu a modely s ambíciou stať sa ikonou značky. Pri príležitosti konania Svetového pohára v alpskom lyžovaní u nás v Jasnej využilo Audi Slovensko možnosť predstaviť e-tron GT aj domácemu publiku. Do Jasnej sa za mimoriadnych bezpečnostných aj logistických opatrení podarilo priviezť až 3 vozidlá. Úzka skupina domácich novinárov sa tak zaradila ku svojim nemeckým kolegom a vyskúšali si e-tron GT medzi prvými na svete. Taktiež za mimoriadnych opatrení, na uzavretej ceste.

O samotné slávnostné odhalenie sa postarala naša aktuálne najväčšia športová hviezda a tvár značky Audi Petra Vlhová. Fanúšikovia mali možnosť sledovať celú udalosť naživo vo vysielaní štúdia Jasná. Jeho generálnym partnerom bolo tiež Audi. Značka ako dlhodobý globálny sponzor lyžovania chcela priblížiť atmosféru diania v mieste pretekov fanúšikom, ktorí ju v dôsledku pandémie nemali možnosť zažiť naživo. A čo to vlastne Petra Vlhová odhalila…

Elektrika nikdy nebola viac elektrizujúca

Nové Audi e-tron GT je prvé plne elektrické gran turismo od Audi a zároveň jeden z najvýkonnejších elektromobilov vôbec. Je dostupný v dvoch verziách ako e-tron GT a RS e-tron GT, pričom už v tej základnej ponúka fantastických 476 koní (350 kW). Verzia RS disponuje ohromným výkonom 598 koní (440 kW), krátkodobo dokonca až 646 koní (475 kW) a krútiacim momentom 830 Nm, vďaka čomu dokáže zrýchliť z nuly na sto za 3,3 sekundy. V oboch verziách je samozrejmosťou elektrický pohon všetkých kolies quattro, ktorý zabezpečuje dvojica elektromotorov na prednej a zadnej náprave.

​​Emotívny dizajn a neobmedzené možnosti

Exteriér Audi e-tron GT je dynamické umelecké dielo, kde takmer každá línia a detail neslúžia „len“ estetickému zážitku, ale sú zároveň funkčným inžinierskym prvkom. Klasikou pre Audi sú neprehliadnuteľné svetlomety, tentoraz na želanie doplniteľné aj o laserovú technológiu. Interiér ponúka atmosféru klasického gran turismo s nízkym športovým sedením a širokou stredovou konzolou, ale zároveň prekvapujúce množstvo priestoru. Toto štvordverové kupé pohodlne odvezie 4 dospelé osoby, no v prípade potreby aj 5. Ďalším praktickým prvkom, akým sa nemôže pochváliť väčšina automobilov tejto kategórie, sú dva batožinové priestory. Hlavný 405-litrový vzadu a 81-litrový odkladací priestor pod prednou kapotou.

Dlhý dojazd a rýchle nabíjanie

Zrejme najčastejšou výčitkou voči elektromobilom býva obava z nedostatočného dojazdu a dlhý čas nabíjania. Audi e-tron GT aj tú dáva bezkonkurenčnú odpoveď. Maximálny „papierový“ dojazd sa blíži k hranici 500 km. Možnosti a časy nabíjania s výkonnou 270-kilowattovou stanicou HPC sú ešte pôsobivejšie. Dobitie na 100 kilometrov dlhú jazdu zaberie približne 5 minút. Nabitie takmer vybitej batérie na 80 % kapacity trvá zhruba 20 minút. Takže žiadne obavy pred dlhými cestami.

Stvorené pre lepšiu budúcnosť

Elektromobilom otvára dvere snaha o zlepšenie životného prostredia. Audi e-tron GT je aj v tomto smere oveľa ďalej než bežný elektromobil. Nielenže počas prevádzky neprodukuje žiadne emisie, ale je vyrábané udržateľným spôsobom. Podstatné časti interiéru sú z recyklovaných materiálov, napríklad zo starých rybárskych sietí. Navyše, celý interiér je vegánsky, teda neobsahuje žiadne materiály živočíšneho pôvodu. Kompletný proces výroby je uhlíkovo neutrálny a využíva sa pri ňom výhradne ekologická energia z obnoviteľných zdrojov. Audi e-tron GT je skrátka naplnením filozofie, že auto šetrné k životnému prostrediu nemusí znamenať žiadne obmedzenie kvality, výkonu, prestíže či zážitkov. Práve naopak. Audi e-tron GT ukazuje, že budúcnosť je svetlá.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach