Europa 2 - Maxximum muziky

Slovák Peter navštívil pred 30-kou 52 krajín: Kde na to vzal čas a peniaze?

Mladý Slovák Peter precestoval 52 štátov, strávil viac ako 2 roky na cestách, vyskúšal si bývanie v niekoľkých ázijských krajinách a práve sa sťahuje do Južnej Ameriky. To všetko stihol pred 30-kou. V tomto článku sa rozhodol podeliť s tým, kde na to všetko berie peniaze a čas. A netají sa ani presnými číslami ohľadom zárobkov.

Ahoj, som Peťo, mám 29, pochádzam z maličkej dediny na juhu Slovenska a blogujem o cestovaní a živote na cestách. Práve kvôli tomu sa ma mnoho ľudí pýta, ako si to cestovanie vlastne môžem dovoliť

Môj príbeh v skratke

Prvý krát som videl more v 15-tich. Rodičia vtedy našetrili peniaze, aby sme mohli nabalení paštékami a konzervami vybehnúť autom do Chorvátska. Vtedy som bol sprostý puberťák, ale doteraz som im za všetky tie výlety vďačný. Naštartovalo to vo mne tú zvedavosť, ktorá je známa každému cestovateľovi – čo všetko sa skrýva za našimi hranicami??

Ako si momentálne na cestovanie zarábam?

Robím dizajn webových stránok pre klientov na vlastnú päsť. Osamostatnenie bolo ťažké. Žil som na wifónkach a suchých rožkoch s piatimi spolubývajúcimi na byte v Bratislave. Neskôr sa to ustálilo a začal som skúšať, či ma to uživí aj pri cestovaní. Napokon som zistil, že klientovi je jedno, či odvediem kvalitnú prácu z Nových Zámkov alebo z thajského Bangkoku. Začal som byť pracovne nezávislý na lokalite a skúšal som cestovať viac a viac.

Zmena typu „klasická práca od deviatej do piatej“ na „život cestovateľa“ netrvala jeden deň. Bolo za tým množstvo driny , niekoľko mesiacov samoštúdia a ťažkých chvíľ, kedy som nevedel, čo bude zajtra. Nakoniec sa to však oplatilo.

Z cestovania som spravil svoj životný štýl. Koľko však zarobím?

Teraz prichádza odpoveď na otázku, ktorá všetkých zaujíma najviac. Koľko takýto freelancer (človek na voľnej nohe) zarobí?

Každý mesiac je úplne odlišný. Za svoj doteraz najlepší mesiac som zarobil cca 2400 €. Za najhoršie obdobie považujem február 2016, keď som si za celý mesiac vyfaktúroval len 10 €. Vidíš ako veľmi sa to môže líšiť?

Ak by som všetko spriemeroval, tak posledné roky, keď cestujem najviac, zarábam cca 980 € mesačne v hrubom (!). To je priemerná mesačná hrubá mzda na Slovensku. Z toho platím mesačné odvody viac ako 215 €. Ak si si myslel, že musím zarábať fakt nadpriemerne, ak cestujem toľko po svete, tak som ťa pravdepodobne práve poriadne vyviedol z omylu, haha 🙂

Ako sa teda dá z priemerného slovenského platu toľko cestovať?

  • Cestovanie som si nastavil ako prioritu!

Vzdal som sa materiálneho života a nemíňam peniaze za drahé a nepotrebné veci. Nemám hypotéku, mám staršie 14 ročné auto a najlacnejší telefón. Môj šatník sa zmestí do malého batohu. Peniaze investujem do slobody a zážitkov. Vždy sa snažím myslieť na jednoduchú vec – na čo budem o 20 rokov spomínať radšej? Ako som splácal auto a chodil do roboty, alebo ako som surfoval na Bali?

  • Cestujem lacno a skromne

Skúsený cestovateľ vie kombináciou odporúčaní a vlastných skúseností ušetriť nemalé peniaze. Osobne sa viem na cestách občas poriadne uskromniť, čím často ušetrím peniaze na ďalšie cesty.

  • Cestujem hlavne do krajín, ktoré sú lacnejšie, alebo rovnako drahé ako Slovensko

Ak trávim čas v krajinách, ktoré sú lacnejšie ako Slovensko, tak môžem s mojim platom vyžiť veľmi dobre (napr. Filipíny alebo Indonézia). Na Taiwane, kde som žil celý rok, boli ceny podobné ako na Slovensku. Často brázdim aj po drahých krajinách ako Island alebo Nórsko. Len sa v nich viac uskromním.

  • A kde beriem čas?

Tým, že som dal v klasickej práci výpoveď, som získal namiesto 20 dní plateného voľna, 365 dní neobmedzeného neplateného voľna. Či je to výhoda, lebo nevýhoda, to už nechám na teba 😊

V skratke na záver

  • Tento životný štýl nie je pre každého. Niekto v živote potrebuje viac istoty, stability a menej premenných veličín. A to je úplne v poriadku.
  • Ako vidíš, cestovanie nie je len otázka peňazí, ale hlavne otázka priorít.
  • Môj životný štýl nie je cesta ku šťastiu. S výhodami to prináša aj množstvo nevýhod. Ja napríklad občas závidím ľuďom, ktorý počas ciest nemusia myslieť na prácu 😊
  • Ak chceš žiť podobne, mám len jednu radu. Makaj, uč sa nové veci, venuj tomu všetko a využi to vo svoj prospech.

Viac sa dočítaš na Petrovej oficiálnej stránke.

Navštív tiež jeho Instagram. Alebo Facebook.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach