Europa 2 - Maxximum muziky

Z detského kanála Disney+ zmizli kultové animáky. Dôvod ťa zaručene nemilo prekvapí!

Hlavným dôvodom odstránenia Petra Pana (1953) bolo to, že v ňom vystupuje domorodý americký kmeň, ktorého členov nazývajú „červené tváre“. V rozprávke z roku 1970 Aristomačky bola podľa Disney+ nevhodne vyobrazená postava siamskej mačky Shun Gon, ktorej šikmé oči a výrazné zuby pripomínali karikatúru východoázijských obyvateľov. Snímka Švajčiarsky Robinson z roku 1960 bola skritizovaná za rozlišovanie pirátov žltej a hnedej tváre. Film Dumbo o milujúcom lietajúcom slonovi z roku 1941 bol obvinený zo zosmiešňovania zotročených Afroameričanov na plantážach. Ďalšími odstránenými filmami boli Lady a Tramp či Kniha džunglí.

Kanál Disney už od októbra minulého roka začal upozorňovať na problémy týkajúce sa rasových stereotypov a poukázal práve na Petra Pana a iné vyššie uvedené snímky. Na vynesenie rozsudku, či filmy z detských účtov odstrániť alebo nie, si Disney najalo skupinu externých odborníkov, ktorí mali za úlohu posúdiť, či obsah zobrazovaný vo filmoch reprezentuje „globálne publikum“.

Aj keď sú filmy naďalej k dispozícii na účtoch pre dospelých, prichádza Disney s vylúčením zodpovednosti: „Tento program obsahuje negatívne zobrazenie a/alebo zlé zaobchádzanie s ľuďmi alebo kultúrami. Tieto stereotypy sa mýlili vtedy a mýlia sa aj teraz. Namiesto odstránenia tohto obsahu chceme uznať jeho škodlivý vplyv, poučiť sa z neho a podnietiť konverzáciu, aby sme spoločne vytvorili inkluzívnejšiu budúcnosť.“ Disney na svojej webovej stránke uvádza, že sa zaviazala vytvárať príbehy s inšpiratívnymi témami, ktoré odrážajú ľudskú rozmanitosť. Vyhlásenie znie: „Minulosť nemôžeme zmeniť, ale môžeme ju uznať, poučiť sa z nej a spoločne môžeme napredovať tak, aby sme vytvorili zajtrajšok, o ktorom dnešok môže len snívať.

Zdroj: dailymail, polygon

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach