Europa 2 - Maxximum muziky

Privítaj školský rok štýlovo. Vyhraj poukážku v hodnote 100 EUR!

Prihlás sa do 30-sekundovky a v termíne od 26.8.2019 do 30.8.2019 hraj každý pracovný deň o 100 € poukážku a sprav si poriadny školský nákup v Sportisimo.

​Pošli sms v tvare e2 (medzera) meno na číslo 6669, pričom cena spätnej sms je 0,20 centov vrátane DPH. Láďo možno vyžrebuje práve teba a ty budeš naživo v éteri hádať 20 slov na vopred vyžrebované písmeno. Ak to dáš do polminúty,100 € poukážka je tvoja!

Pravidlá súťaže: Sportisimo

Súhlas so spracovaním údajov: Sportisimo

Vyber školský batoh na jednotku

Kúpiť dobrú školskú tašku je niekedy malá maturita. Vrecká sem, popruhy tam, ergonómia, materiály, reflexné prvky. My vám túto úlohu uľahčíme. Na základe rád fyzioterapeutov sme pre vás zhrnuli to najdôležitejšie, na čo je potrebné sa zamerať.

Začnime váhou, tá je dôležitá pri každej batožine. A v prípade školskej tašky to platí dvojnásobne. „Deti na prvom stupni nosia často v aktovkách 20 až 25 percent svojej váhy. Je to rovnaké, ako keby dospelý človek s hmotnosťou 70 kilogramov niekoľkokrát denne prenášal zhruba 15kilové bremeno,“ hovorí Iva Bílková, hlavná fyzioterapeutka pražskej FYZIOkliniky. Prázdny batoh pre školákov na prvom stupni by rozhodne nemal vážiť viac než 1 200 gramov, pre študentov druhého stupňa je hranica normou Štátneho zdravotného ústavu stanovená na 1 400 gramov. Platí ale, že čím ľahší, tým lepší.

V prípade školského batoha dbajte aj na pevný chrbát. Podľa detskej fyzioterapeutky Marie Píšťkovej z centra Be Balanced je okrem spevneného chrbta vhodné aj pevné dno, ktoré má s chrbtovým systémom zvierať pravý uhol. Dôležité sú podľa nej aj popruhy, tie by mali byť silné aspoň 4 cm, aby sa školákovi nezarezávali do ramien. Batoh z ramien nesmie padať.

Ak už batoh máš, dôležité je sa vedieť zbaliť. „Pri plnení batoha by sme mali najťažšie veci umiestiť najbližšie telu. Dozadu by preto mali prísť knižky, zošity a zložky a až pred ne ľahšie veci ako desiata. Fľašku s vodou je vhodnejšie umiestniť do strednej línie než do bočnej sieťky. Prípadným riešením môže byť nosenie tekutiny vo dvoch fľaškách na oboch stranách,“ dodáva Píšťková.

Dávaj si pozor, aby si nosil batoh na oboch ramenách. Dokázať, že je frajer, môžeš aj inak. Marie Píšťková z centra Be Balanced ešte varuje pred mäkkými vakmi a modernými batohmi na kolieskach, ktoré chrbát zaťažujú jednostranne.

Tak nech v septembri s novým batohom zažiariš!

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach