Europa 2 - Maxximum muziky

Peter precestoval 80 000 km v 55 krajinách. Ako vyzerá život tridsiatnika, ktorý si namiesto usadenia vybral cestovanie?

Slovák Peter si vyskúšal život a cestovanie v 55 krajinách a po zemi precestoval dvojnásobok obvodu zeme. Po oslave 30-ky napísal menšie zhodnotenie a pohľad na to, ako vyzerá život človeka, ktorý si vybral tak trošku iný životný štýl. Prečítaj si jeho krátky príbeh a výber najlepších fotiek z ciest.

Mám 30. Nemám deti, nemám vlastný byt, nemám dokonca ani izbu v podnájme a konkrétne miesto, ktoré by som nazýval domov. Na účte mám pár desiatok eur a navyše som tento rok predal aj auto, takže okrem notebooku a pár vecí v batohu nevlastním už nič. Niekto by povedal, že som nezodpovedný somár a nedospelý lúzer. Ale vieš čo? Som neuveriteľne šťastný a spokojný človek. Pretože som si túto cestu vybral. Cestu maximálnej slobody, cestu prežitia mladosti naplno a využitia mojich najlepších rokov na to, aby som robil to, čo ma baví. Teda objavoval svet, zažil nepoznané a utiekol pre rutinou, ktorá by ma pomaly a isto zabíjala. A keď už mám tú 30-ku na krku, je načase malé zhrnutie toho, ako sa mi na tejto ceste zatiaľ darilo:

✅ Vždy som mal problém nasledovať autority a robiť to, čo ma nebaví. Aj preto som sa vykašlal na výšku po prvom semestri a namiesto bifľovania na skúšky som išiel na koncert do Prahy.

✅ Na úrade práce som v živote strávil 15 sekúnd. Nebavilo ma čakať v rade, tak som si išiel založiť živnosť ako grafik a dúfal, že ma moje hobby uživí. Keďže som na sebe tvrdo pracoval, tak sa nakoniec moje hobby premenilo na moje živobytie.

✅ V klasickej práci som strávil len 8 mesiacov života. Aj to ma prestalo baviť. Preto dnes pracujem na voľnej nohe a bez vstávania na budík a nenávidenia pondelkov fungujem už okolo 8 – 9 rokov. Aké je to rátať s 20 dňami dovolenky na rok som už dávno zabudol.

✅ Skúšal som sa usadiť na jednom mieste a mať klasický vzťah. Bolo to fajn 5 rokov, ale vyhralo spoznávanie sveta a láska k cestovaniu, namiesto lásky k usadeniu a rutine.

✅ Navštívil som 55 krajín, v mnohých som strávil niekoľko mesiacov (Malajzia, Filipíny, Kolumbia, Thajsko), na Taiwane dokonca viac ako rok.

✅ Po zemi (autom, busom, vlakom, loďou, pešo) som precestoval 80 000 km, teda dvojnásobok obvodu zeme.

✅ Aktívnym cestovaním a backpackovaním som strávil viac ako 2 roky života.

✅ Pol roka som žil tak zhýralo (ženy, párty, cigarety, chlast), že som po tom všetkom radšej išiel na lekárske testy a bol som rád, že dopadli dobre.

✅ Zaľúbil som sa do Taiwanky, s ktorou už takmer 2 roky striedavo žijeme normálne, občas vo vzťahu na diaľku a občas na cestách.

✅ Zažil som viac ako 300 koncertov a desiatky festivalov po celej Európe, vrátane gigantov ako Glastonbury Festival. Na svoje obľúbené skupiny som zašiel aj 10 krát. Aj vďaka tomu si myslím, že dnes nepočujem najlepšie.

✅ 4 krát som odbehol preteky Spartan race (najdlhší v Tatrách, ktorý mal viac ako 30 km). Bral som ich ako prípravu k oveľa extrémnejším výkonom.

✅ Na kajaku som oboplával thajský ostrov Koh Phi Phi a mal som pocit, že zomriem od vyčerpania. Prešiel som na jeden záťah kopcami 105 km diaľkový pochod z Handlovej do Nitry. V Indonézii som za 19 hodín šľapania a behu pokoril sopku Rinjani, čo je trek, ktorý sa robí za 3 dni. Niečo podobné som spravil v Kolumbii, kde som na otočku vybehol do 4000 m.n.m. Zdolal som osamote niekoľko trojtisícoviek a najvyššie vrchy viacerých krajín.

✅ Na cestách ma okradol ladyboy, ležal som v kambožskej nemocnici s exotickou horúčkou nakazený od komára a mlel z posledného a v izraelskej púšti som zažil beznádej, keď sa na aute vybila baterka.

✅ Vyskúšal som si super hotely s vírivkou a bohatými večerami, ale aj to, aké je to spať v parku na bezďáka a jesť zvyšky jedla po druhých.

✅ Prežil som rôzne vrtochy prírody, napríklad dve ničivé zemetrasenia.

✅ Plakal som v depke, keď som sa po mnohých cestách vrátil do starého života. A neraz som mal naopak v očiach slzy šťastia, ako keď som sledoval východy slnka v Mjanmarsku, alebo som zdolal sám seba na niektorej hore a videl tie nekonečné výhľady.

✅Túlal som po džungliach na Borneu, pozoroval polárnu žiaru na Islande, hral na gitare na indonézskych ostrovoch, miloval sa s dievčatami na plážach pod hviezdami, skákal z vysokých vodopádov, šnorchloval so žralokmi a rajami, tancoval do rána na piesku, kúpal sa nahý na desiatkach ľudoprázdnych a zabudnutých miest a bol na neobývanom ostrove.

Mohol by som pokračovať, ale bol by to až priveľmi dlhý príspevok. Mám pocit, že v 30-ke mám zažitkov za 5 životov. A na druhú stranu sa na tých 30 vôbec necítim. Spanie na milión posteliach (karimatkách, lavičkách a sedadlách v autobusoch) a to pravidelné skúšanie fyzických a psychických extrémov ma tak nejak zocelilo, až sú mi problémy niektorých mojich rovesníkov úplne cudzie.

Tento príspevok nie je o chvastaní sa. Je to len malá ukážka zo života človeka, ktorý sa rozhodol žiť tak trochu inak. Nie správne, ani nesprávne – len tak, ako chcel sám. Slobodne, naplno a podľa seba. Aké to šťastie, že žijeme v dobe, keď máme túto možnosť. Za seba môžem povedať, že som ju využil na 100% a že som svoje najlepšie roky mladosti prežil najlepšie ako som vedel. Svoje sny som si už dávno splnil a stále ich žijem. Prajem si, aby si to mohlo povedať čo najviac ľudí.

Možno sa raz moje priority zmenia a budem mať dom, strom a 8 detí. Nikdy nehovor nikdy, že? A tiež nie je vždy veselé, ak má človek chuť na pivo s kamošmi, kávu s rodinou alebo prechádzku so psom, ale všetci sú 10 000 km ďaleko. Všetko má svoje výhody aj nevýhody, preto takýto život nie je pre každého. No zatiaľ pokračujem v nastolenom tempe. Budúcnosť je otvorená a chuť spoznávať svet a zažívať nové dobrodružstvá je stále prítomná. A navyše som stále mladý a verím, že to najlepšie mám ešte len pred sebou ?

Verím, že toto zhrnutie mnohých pobúri, ale možno aspoň jedného človeka inšpiruje, aby tiež začal žiť tak, ako si predstavuje on sám ?

PS: Ak ťa zaujíma, kde na to beriem prachy a čas, o tom je detailný článok na mojom blogu: https://cestujposvete.sk/pred-30-kou-som-navstivil-50-krajin-kde-beriem-cas-a-peniaze-na-cestovanie-moj-pribeh-a-presne-cisla/

Moje fotky a tipy na rôzne miesta z 55 navštívených krajín môžeš sledovať aj tu:

https://www.instagram.com/adventure.traveler.peter/

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach