Europa 2 - Maxximum muziky

Dočkali sme sa! Očakávaná filmová bomba Oppenheimer konečne prichádza do kín

Mnohí sú v obrovskom napätí a očakávaní z pripravovaného filmu Oppenheimer od skvelého Christophera Nolana. Ten sa konečne dostane do kín už 20. júla a trailer zatiaľ prezrádza, že by malo ísť o poriadnu bombu! Doslova. Vo filme nebude chýbať ani skvelé herecké obsadenie v zložení Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh a iní. Vedel si však o tom, že natáčanie tohto trojhodinového veľdiela trvalo len dva mesiace a že samotný režisér pri jeho tvorbe experimentoval s ohňom? Pozri si trailer:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Natáčanie trvalo krátko, no je to najdlhší film jeho kariéry

Počas rozhovoru v podcaste WTF od Marca Marona herec Cillian Murphy prezradil, že film natočili neuveriteľne rýchlo, a to za 57 dní! Neboj sa, na kvalite mu to určite neubralo. „To tempo bolo šialené,“ povedal. Predošlé filmy od Nolana boli hotové taktiež v priebehu približne troch mesiacov – produkcia thrilleru z druhej svetovej vojny Dunkirk trvala 68 dní a špionážny film Tenet natáčali 96 dní.

Hoci produkcia Oppenheimera trvala tak krátko, je to so svojimi tromi hodinami najdlhší film v Nolanovej kariére, uvádza web variety.com. Možno aj kvôli tomu býval štáb a herecké obsadenie v jednom hoteli. Murphy však priznal, že s nimi nikdy nevečeral, pretože mal na pleciach tlak hlavnej role, ktorú svárňoval. Prehlásil ale, že je to najväčšia hlavná rola v jeho kariére.

S Nolanom spolupracuje už dlhé roky, a to aj na filmoch ako Dunkirk, Počiatok či filmy o Batmanovi. „Vždy som hovoril verejne aj súkromne Chrisovi, že ak budem k dispozíci a budeš ma chcieť do filmu, som tam. Nezaujíma ma veľmi, aká veľká bude tá rola. Ale hlboko vnútri, tajne, som pre neho zúfalo chcel hrať hlavnú rolu,“ priznala sa hviezda z obľúbeného seriálu Peaky Blinders.

Nolan sa pri výbuchoch zahrával s ohňom!

Čo ťa tiež môže prekvapiť je to, že neuveriteľné výbuchy vo filme neboli vytvorené špeciálnymi efektami. Spoločnosťou sa niesli žarty, že sa Nolanovi podarilo presvedčiť Universal Pictures a odpáliť tak skutočnú bombu uprostred púšte. To sa však neudialo. Ako to ale urobil bez pomoci počítačov a digitálnej techniky?

Medzi najstaršie hollywoodske triky sa zaradzuje tzv. nútená perspektíva. Tú použil Scott R. Fisher, ktorý mal na starosti špeciálne efekty, spolu s jeho tímom vo filme pri teste prvého atómového výbuchu na svete s názvom Trinity, informuje web syfy.com. „Robíme scény také veľké, ako sa len dá, no zmenšujeme ich, aby boli ovládateľné,“ priblížil nútenú perspektívu. Povedal, že ide o priblíženie ku kamere, z ktorého urobia čo najväčšie v danom prostredí.

Pri napodobnení výbuchu z pyrotechnického hľadiska sa Nolan doslova zahrával s ohňom. Jedným z jeho experimentov bolo pôsobenie benzínu a propánu, ktoré stálo za vznikom intenzívneho ohňa. Do toho potom pridal hliníkový práčok a horčík, čím vznikol oslepujúc záblesk sprevádzajúci jadrový výbuch, píše ďalej spomínaný web. Tomuto výsledku však predchádzalo viacero experimentov s rôznymi materiálmi a rôznymi mierkami.

Pre experimenty sa Nolan rozhodol z toho dôvodu, že špeciálne efekty na diváka až tak nezapôsobia. „Má to tendenciu pôsobiť bezpečne. Aj keď je to pôsobivé a krásne, je ťažké vyvolať vo vás pocit nebezpečenstva. A my sme predstavovali ultimátne nebezpečenstvo. Potrebovali sme, aby to na divákov pôsobilo hrozivo, odporne a desivo.“

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach