Europa 2 - Maxximum muziky

Chcel by si mať na škole predmet o Taylor Swift? Teraz už môžeš!

Taylor Swift poslednou dobou neovláda len pódiá po celom svete, no aj učebnice na štátnej univerzite v Arizone. Speváčka sa totiž postupne vypracovala na veľkú osobnosť, ktorá má v spoločnosti obrovský vplyv.

Predmet sa volá Psychológia Taylor Swift – pokročilé témy sociálnej psychológie a začne sa vyučovať na univerzite už túto jeseň, informuje portál fox10pheonix.com. „Tento predmet využíva počas celého semestra Taylor Swift ako príklad rôznych fenoménov – klebety, vzťahy, pomsta,“ hovorí vyučujúca predmetu Alexandra Wormley s dôrazom na to, že aj keď niekto speváčku veľmi nemusí, ide o učenie sa psychológie z nej ako príkladu.

Speváčka je však múzou viacerých univerzít

Rozoberať sa budú témy z jej viacerých albumov. Ako ukážku uviedla Alexandra Wormley album Reputation z roku 2017, o ktorom povedala, že to bol speváčkin návrat na výslnie po dlhšej hektickej dobe, kedy mala konflikty s Kim Kardashian a Kanye Westom. Pomstila sa im, aj širšej mediálnej verejnosti tým, že vydala mega úspešný album. „Študenti to vedia, no vedia aj to, prečo máme radi pomstu? Vedia, ako uskutočňujeme pomstu? Sociálna psychológia nám to môže povedať,“ vysvetlila.

V Amerike sa však Taylor objavila už vo viacerých učebniciach, napríklad Clive Davis Institute of Recorded Music na Newyorskej Univerzite rozbehli úplne prvý predmet o speváčke vo februári 2022. Univerzita v Texase zas otvorila umelecké kurzy Literárne súťaže a kontexty – The Taylor Swift Songbook. Rozoberá tvorbu Taylor ako speváčky a skladateľky popri tvorbe Chaucera, Shakespeara, Wyatta, Dickinsonovej, Keatsa, Coleridga a Plathovej, vrátane jej najnovších albumov.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach