Europa 2 - Maxximum muziky

Počul si o kofeínovom detoxe? Takto to funguje

Odriekanie si je in. Detox je populárne slovo a vlastne je to pre nás dobrá vec. Pravidelne si tak môžeme oddýchnuť od vecí, ktoré škodia nášmu telu a hlave. Vieme sa načas rozlúčiť s cukrom, alkoholom, mäsom, mliečnymi výrobkami, dokonca aj smartfónom. Najnovšie prichádza do módy detox od kávy, alebo od samotného kofeínu.

Prečo to skúsime?

Dnes je známe, že každé telo reaguje na tento stimulant inak. Niekomu aj z toho najmenšieho množstva stúpa nervozita, búcha mu srdce, má žalúdočné problémy, či dokonca záchvaty paniky. Iní potrebujú na takýto efekt niekoľko šálok. Odborníci tvrdia, že ak sa vzdáme kofeínu, zlepší sa nám spánok, upokojí žalúdočná sliznica a môže to pomôcť aj proti úzkostným poruchám. Vyskúšaš?

Kofeín je droga

Nečakaj, že to bude len tak šup-šup. Kofeín je návyková látka a ak ho telu vezmeš, môže to spočiatku viesť k únave, bolestiam hlavy alebo nevoľnosti. Ako dlho to bude trvať a či vôbec sa tieto účinky prejavia je individuálne. Niekto to pociťuje len pár dní, iný niekoľko týždňov. Ak chceš ísť do toho, nemal by si s ním začať počas stresujúceho týždňa. Pozri sa do kalendára, nájdi dva-tri voľnejšie dni, ideálne cez víkend a môžeš ísť na to.

Nevzdávaj to príliš rýchlo

Odvyknúť si od kofeínu nie je také jednoduché. Ale stojí to za to. Na mnohých z nás pôsobí káva ako droga. Vystrelí ťa, potom padneš od únavy a zasa ťa vystrelí. Akonáhle je tento cyklus prerušený, je zle. Lenže tento postup sa dá urobiť aj bez kávy. Odpoveď na absťák od kávy je zdravý mix cvičenia, vyvážená strava a dostatok spánku. Spolu dokážu zázraky.

Ako si to uľahčiť

Vzdať sa kávy je ťažké, takže je dôležité si to čo najviac uľahčiť niekoľkými trikmi. Uvariť si kávu býva zvykom, je to súčasťou rannej rutiny. Takže si budeš musieť nájsť nové rituály. Rovnako príjemné môže byť popíjanie čerstvo uvareného čaju . Buď však opatrní, mnohé odrody, ako napríklad zelený alebo čierny čaj, obsahujú aj kofeín. Ak sa za žiadnych okolností nezaobídete bez kávovej chuti, tak pomôže bezkofeínová verzia.

Zdravé občerstvenie, ako sú bobule alebo orechy môžeš použiť ako booster energie. Tie navyše zlepšujú náladu a podporujú detoxikáciu. Ak sa kávy vzdáš dlhodobo, môžeš sa podľa schweizer-illustrierte.ch tešiť na skvelé účinky.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach