Europa 2 - Maxximum muziky

Čo robiť, ak sa predávkuješ kofeínom

Búšenie srdca, potenie, spotené ruky, triaška? Potom si zasa vypil viac kávy, ako je pre tvoje telo dobré. Čo teraz? Čakať, kým sto prejde samé? Nemusíš, ak poznáš tie správne triky. Tento trip ti vieme ušetriť.

Malý sociálny zázrak v šálke

Káva naozaj formuje spoločenský život. Kam ideme s kamoškami v nedeľu poobede? Kam ideme na rande? Kam po nákupoch s mamou? Kam po porade s kolegami? Na kávu. Navyše našu rannú únavu premení na sústredenie, pekne nás nabudí, naštartuje, rozveselí, zohreje, rozbehne. K tomu ešte vonia a chutí, dobre vyzerá na Instagrame, no hotový zázrak!

Niekedy to neustrážime

Bohužiaľ, káva môže mať okrem nespočetných výhod aj nevýhody. Aj kofeín spôsobuje závislosť, tá je však v spoločnosti úplne akceptovaná. Veľký problém nastane vtedy, ak sa kávou predávkuješ. Každý z nás má totiž inú toleranciu. Práve kolísanie tlaku, búchanie srdca, rýchle dýchanie a v niektorých prípadoch dokonca úzkosti… Prichádza to pomaly a naraz to na teba skočí vo veľkom.

SOS pri predávkovaní kofeínom

Máš dve možnosti. Buď si to odtrpieť, alebo zaútočiť silnými zbraňami. A tými sú jedlo a tekutiny. Pretože kofeín pôsobí močopudne, stále nás núti behať na WC a my musíme veľa piť, aby sme tekutiny nahradili. Chce to veľa, veľa, veľa vody. A aj keď si držíš líniu a zobkáš iba šalátiky, s tými kofeín neporazíš. Musíš si dať niečo riadne mastné. Kofeín je totiž rozpustný v tukoch. Chce to pizzu, burger, hranolky… Vedci podľa schweizer-illustrierte.ch prišli na to, že pomáha aj kapustovitá zelenina, brokolica, kaleráb… Kapustnica s klobásou sa nám zdá ako dokonalé riešenie!

Varovanie!

Ak je ten kofeínový šok taký silný, že sa cítiš naozaj veľmi zle, určite by si mal vyhľadať lekársku pomoc. Iba lekári totiž môžu posúdiť, či je nepríjemný stav pre teba nebezpečný alebo nie. Kým si pôjdeš urobiť ďalšiu, pozri si video, ako ju pripravujú vo svete a porátaj si v hlave, koľko si ich dnes už mal…

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach