Europa 2 - Maxximum muziky

Prečo sa bozkávame so zavretými očami?

Láska, zvyk, útecha, vzrušenie… Nedalo sa tomu vyhnúť, bola príležitosť, mala dobrú žuvačku… Prečo si sa naposledy bozkával? A mal si oči zatvorené, alebo otvorené?

Keď príde bozk…

Spúšťačom ocuckávania sa môže byť napríklad hlboký pohľad do očí toho druhého. Potom sa obaja predkloníme, pozrieme sa na seba, možno letmým pohľadom zavadíme o pery, aby sme sa ponorili do vášne… A potom zavrieme oči a necháme sa unášať. Prečo ale teda teraz zatvárame tie oči? Denne sa musíme pozerať na toľko zlých správ a nepekných vecí, a teraz, keď je to také krásne, nechceme to vidieť?

Bozkávanie je ako šport

Áno, dá sa natrénovať a páli kalórie. V ideálnom prípade ale hlavne vytvára sexuálne napätie, ktoré je niekedy vzrušujúcejšie, ako samotný sex. Vďaka sérotonínu, dopamínu a oxytocínu v nás spúšťa veľkú vlnu šťastia, rozbúši nám srdce a odbúrava stres. Vďaka intenzívnej výmene slín sa posilňuje aj imunitný systém (znie to hnusne, ale je to zdravé). Okrem toho sa precvičí až 34 tvárových svalov, každý bozkávač spáli až 20 kalórií za minútu. Bozkávanie je skvelé. Aj pre vaše zdravie. Ale čo teda tie zavreté oči..?

Lebo sa to nedá

Je jednoducho zvláštne, až nepríjemné, pozerať sa zblízka na pokožku a oči druhého človeka. Bozkávanie s otvorenými očami je pre nás nielen neprirodzené, ale v skutočnosti to ani nie je dobre možné. Ak by sme mali pri bozkávaní otvorené oči, náš mozog by bol zahltený podnetmi. Aj by sme videli, aj cítili, aj si to chceli užiť… A nič by sme nerobili na 100%.

Vedci to vedia lepšie

Keď podľa sciencefocus.com zavrieme oči, dáme pauzu zraku a sústredíme sa na dotyk pier, teda na hmat. To znamená, že ak pri bozkávaní otvoríš oči, bozk cítiš menej intenzívne. Samozrejme že sa k tomu môžeš prinútiť a fyzicky to pôjde, ale prečo by si to robil? Ak sa naozaj chceš dobre bozkávať, mal by si mať zatvorené oči a oddávať sa tomu celému dokonale aj s druhou osobou. A toto funguje aj na iné veci v spálni.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach