Europa 2 - Maxximum muziky

Prečo vlastne upíri nemôžu jesť cesnak?

Ak si niekedy čítal upírsku knižku, alebo videl Drakulu, určite si zaregistroval, ako sa proti príšerám ochrániť. Kríž a svätenú vodu z náboženských dôvodov zatiaľ vynecháme, drevený kôl a striebro si necháme na neskôr a budeme sa teraz venovať štipľavej rastline z čeľade cesnakovitých, teda alliaceae. Prečo by mal práve cesnak odpudzovať upírov, a kde sa táto legenda vzala?

Upírska choroba

Existuje niekoľko teórií o tom, prečo sa o cesnaku hovorí, že odpudzuje krvilačných cicavých pánov noci. Najbežnejšia teória spája vampirizmus s poruchou krvi nazývanou porfýria. Osoby s porfýriou nemajú enzýmy a zjednodušene povedané ich choroba spôsobuje hromadenie porfyrínov. To vedie k fyzickým následkom vrátane ustupovania ďasien, bledej pokožky, citlivosti na slnečné svetlo a neznášanlivosti potravín s vysokým obsahom síry. Vrátane cesnaku. Teoreticky by ľudia s porfýriou mohli doplniť zásoby chýbajúceho enzýmu pitím krvi, takže niet divu, že sa vytvorila súvislosť medzi touto poruchou a vampirizmom.

Môže to byť horšie

Ďalšia teória sa točí okolo argumentu, že to nie je porfýria, ale besnota. Ľudia sa vírusom nakazia po poškriabaní alebo uhryznutí besným zvieraťom. Symptómy besnoty zahŕňajú agresivitu a nutkanie uhryznúť, nespavosť, ktorá by mohla potenciálne spôsobiť nočné blúdenie, strach z vody a precitlivenosť, ktorá vedie k nežiaducej reakcii na zrkadlá, svetlo a silné pachy. Vrátane voňavých rastlín, ako je cesnak . Niektorí vedci dokonca spojili legendu o upíroch s epidémiou besnoty v Maďarsku v roku 1720. Úmrtnosť na besnotu je po jej prepuknutí u človeka 100%.

Čo s tým cesnakom?

Aj v minulosti sa predpokladalo, že upírov vytvorila choroba. Ľudia verili, že jedlo známe pre svoje liečivé schopnosti môže potenciálne vyliečiť infekciu. Tak aspoň podľa mentalfloss.com nosili cesnak ako ochranu. Aby upíri nevstupovali do ich domovov, zavesili si rastlinu aj do okien a natierali si ňou kľúčové dierky a komíny… Dôvodom prítomnosti síry v cesnaku je umožniť cibuľke cesnaku prežiť v zemi, kde je obklopená mikroskopickými a väčšími predátormi.

Experimentálna štúdia s použitím krvicuca

Naozaj niekomu napadlo urobiť pokus, či cesnak odpudzuje upírov. Experimentátori ho robili pre nórsky discovermagazine.com. Pre nedostatok upírov v regióne boli použité pijavice. V pokuse sa mali pijavice prichytiť buď na ruku natretú cesnakom, alebo na čistú ruku. Ruka potretá cesnakom bola preferovaná v dvoch z troch prípadov. Ak bol na ruke cesnak, pijavice potrebovali len 14,9 sekundy na to, aby sa pripojili, v porovnaní so 44,9 sekundami, keď sa zahrýzali do necesnakovej ruky. Takže čo? Táto štúdia naznačuje, že cesnak možno priťahuje upírov! Nórsko ale nie je Balkán a Drakula nie je pijavica.

Za nás takýto záver…

Cesnaku sa najedzte, poriadne sa nadžgajte a hlavne potom žiadna žuvačka! Budú vás obchádzať upíri aj kamaráti. Nepribližujte sa v noci k nikomu, kto má krvavoplanúce oči, priletel, z úst mu kvapká krv alebo sliny, vyhýba sa vode, očividne sa nevidí v zrkadle keď ide von a nestrihal si nechty niekoľko storočí…

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach