Europa 2 - Maxximum muziky

Mačičky, žuvačky, omaľovánky. Čo majú spoločné?

Padá ti po obede hlava a nevieš sa na naštartovať? Toto je 10 vedecky podložených trikov, ktoré ti môžu už zajtra pomôcť pri popoludňajšej únave a strate koncentrácie. Mnohými milovaný kofeín sa tam však nenachádza

Nejeden z nás sa v popoludňajších hodinách ocitne v štádiu, kedy rozmýšľame, kde by sme si aspoň na chvíľku zložili hlavu a dočerpali vytrácajúcu sa energiu. Žiaľ, zamestnávateľovi či profesorovi by sa to nepozdávalo, a preto v tom momente siahneme po rýchlej energii – káve či sladkostiach.

„Dobiť baterky“ si však vieme aj inými a udržateľnejšími spôsobmi, píše portál thesun.co.uk. Prečítaj si, čo radí expertka na výživu a mentálne zdravie Rosie Millen.

1.       Milé videá mačiek

Hoci to znie neuveriteľne, ale pozeranie takéhoto typu videí dokáže podľa výskumov Indiana University Media School zlepšiť náladu, znížiť stres, a tým aj dodať energiu na prácu.

2.       Studená voda

Vedci tvrdia, že studená voda zlepšuje cirkuláciu krvi v tele, čo má pozitívne účinky nielen na náš imunitný systém, ale aj na našu náladu. Zo štúdie z roku 2008 a skúsenosti praktikantov metódy Wim Hof dokonca vyplynulo, že pravidelné vystavovanie sa studenej vode znižuje symptómy depresie.

3.       Zázvorový shot

Štúdie ukazujú, že zázvor má stimulujúci účinok na naše telo a dokáže udržiavať stabilnú hladinu energie počas dňa, uvádza portál glamour.uk

4.       Daj si niečo s obsahom železa

Železo je v ľudskom tele nositeľom kyslíka. Kyslíka, ktorý potrebujeme na optimálne fungovanie a koncentráciu. Preto napríklad ľudia s anémiou trpia nadmernou únavou. Medzi chutné jedlá bohaté na tento minerál patria tmavá čokoláda, sušené ovocie a tekvicové semiačka, píše sa na portáli medicalnewstoday.com

5.       Zavolaj priateľovi/priateľke

Socializovanie sa má na ľudské telo pozitívny vplyv. Vďaka socializácii sa vylučujú hormóny šťastia ako dopamín a oxytocín, čo znižuje hodnoty kortizolu v tele a zároveň aj stres. Pozitívne hormóny nás dokážu opätovne namotivovať späť na prácu a zvýšiť našu sústredenosť.

6.       Sprav si playlist

Hudba má pozdvihujúce účinky na našu myseľ. Podľa výskumov British Academy of Sound Therapy, ktoré zverejnil denník The Sun už prvých 9 minút počúvania hudby v nás dokáže vyvolať pocity šťastia a zlepšiť tak našu náladu. A čo z toho vyplýva? Prichystaj si playlist plný rýchlej upbeatovej hudby a  tvoj popoludňajší úbytok energie bude zažehnaný.

7.       Žuj žuvačku

Hoci to znie neuveriteľne, štúdie nám naznačujú, že žuvanie žuvačky nám môže pomôcť zvýšiť koncentráciu a sústredenosť na prácu. Dokonca v prípade mentolových príchutí sa nám dostaví aj pocit nabudenia.

8.       Zasvieť si

Vystavenie sa jasnému svetlu podporuje uvoľňovanie serotonínu – hormónu šťastia a dobrej nálady a zároveň potláča nástup uvoľňovania melatonínu – spánkového hormónu. V presvetlenom prostredí máme teda pocit zvýšenej energie a dokážeme sa viacej sústrediť.

9.       Začni si vyfarbovať omaľovánku

V súčasnej dobe sa podľa zdravotného centra Mayo Clinic práve omaľovánky využívajú na skvalitnenie nášho psychického zdravia. Pri vymaľovávaní využívame časť mozgu, ktorá zodpovedá za sústredenosť a pozornosť. Zároveň nás táto aktivita upokojuje, znižuje stres a dostáva do prítomného momentu, ktorý nám v dnešnej rýchlej a digitálnej dobe tak uniká.

10.   Využi silu esenciálnych olejov

Existuje široké spektrum esenciálnych olejov, z ktorých každý v našom mozgu vzbudzuje iné pocity. Cleveland Clinic uvádza, že niektoré vône nás upokojujú, iné povzbudzujú alebo vyvolávajú hlad. Citrusové oleje zlepšujú kognitívne funkcie, pepermintový olej nás nabudí, zatiaľ čo levanduľový ukľudní a pomôže nám pokojnejšie zaspať.

I napriek tomu, že tieto tipy alebo starý známy kofeín nám môžu pomôcť nakopnúť sa, netreba zabúdať, že dôležitú rolu v udržiavaní stabilnej energie zohráva predovšetkým strava a pohyb. Tak čo, vyskúšaš niektorí z týchto tipov?

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach