Europa 2 - Maxximum muziky

Ako si počas vianočnej hádky zachrániť život

Vo väčšine vzťahov sú hádky normálna vec. Podľa odborníkov hádka vznikne tam, kde je diskusia. Môžeš sa jej síce vyhnúť, ale potom bude harmónia iba na povrchu a problémy sa akurát tak zadupú hlbšie. Ak u vás lietajú taniere aj počas roka, priprav sa na to, že na Vianoce budete spolu viac, budete mať oveľa kratšiu zápalnú šnúru a bude dusno. Jediné, čo s tým môžeš urobiť je dopredu si premyslieť, kam až to necháš zájsť. Iba krik nepomôže nikdy ničomu a existujú spôsoby, ako sa naučiť argumentovať.

Tvoj hlas je ako hudba

Dokáže v druhých vybičovať emócie aj ukolísať k pokoju. Využi to a nekrič. Čím hlasnejšie budeš argumentovať, tým viac sa druhá strana bude brániť. Snaž sa kontrolovať hlasitosť a znieť pokojne. A počúvaj aj partnera! Keď budeš na niekoho hučať že nevyniesol smeti akurát začne na teba hučať hlasnejšie, že si neumyla panvicu. Na čo to bude?

Dôležitá je príprava

Keď už chceš na niekoho vybehnúť s tým, že presolil polievku, alebo zavesil na TVOJ červený stromček SVOJU nevkusnú fialovú ozdobu po babke, priprav si pár múdrych argumentov. Ak ich nedokážeš nájsť, znamená to, že hádka je úplne zbytočná. Najlepšie je urobiť si písomnú prípravu, tak sa ti podarí zamyslieť sa aj nad sebou. Fakt sa to nedá vydržať aspoň cez tie Vianoce?

Bojuj na správnom mieste

Najlepšie je vraj pohádať sa v Mekáči, lebo tam nie sú nože a vždy sa môžeš schovať za nejaké rozmernejšie dieťa. My si dovolíme nesúhlasiť. Hádka na verejnosti je totálne od veci. Jediné, čo sa ti tam podarí je zabaviť okolie. Ak ťa predsa len vytočí medzi regálmi či pred domom, jasne a stručne povedz, že sa hneváš a že doma si to vysvetlíte.

Vyspi sa na to jednu noc

Táto rada zachraňuje životy. Pároví terapeuti z fitforfun.de prisahajú na jej účinky a my sme si to vyskúšali a súhlasíme! Jedna jediná noc ti uprace v hlave emócie tak, ako ešte nikto nikdy. Vyspi sa a popremýšľaj. Najskôr treba nechať opadnúť hnev, najmä ak ide o dôležité záležitosti, potom si pripraviť argumenty. A nekrič!

Vyhni sa týmto trom odporným zlozvykom

Sarkazmus, urážky, irónia. S nimi nikdy neprídete k efektívnemu riešeniu. Pekne hnusné je aj vyťahovať slabosti druhej osoby, pretože je to veľmi zraňujúce. Nevracaj sa ani k starým hriechom, ktoré sú už dávno zabudnuté. Lebo vyťahovať staré hity tam, kde sa majú hrať nové pesničky je síce zábava, ale v hádke to je riadna otrava.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach