Europa 2 - Maxximum muziky

Marek Madro: Chceme pomôcť všetkým, no nedá sa to. V prvom polroku nás kontaktovalo 96-tisíc ľudí

Ku Becce do Europy 2 prišiel zakladateľ a riaditeľ IPčka Marek Madro, ktorý pôsobí aj ako psychológ. IPčko tvorí skupina psychológov – aktuálne je ich 100 – nachádzajú sa po celom Slovensku a pomáhajú ľuďom v krízových situáciách. Najprv začali ako internetová poradňa, no niekoľko rokov fungujú už aj offline. Ľudom hľadajúcim pomoc poskytujú bezplatnú linku, no k dispozícii je aj 10 centier krízovej intervencie.

„Keď je človek v akútnom stave a nevie, čo s tým má robiť, môže navštíviť toto centrum, kde mu psychológovia pomôžu prekonať to najhoršie,“ priblížil funkciu spomínaných centier Marek Madro. Tieto centrá môžeš navštíviť v akejkoľvek situácii, či už ide o také náročné témy ako strata blízkeho, sexuálne či domáce násilie alebo myšlienky na samovraždu. Centrá sa nachádzajú vo všetkých krajských mestách a v Michalovciach a v Malackách, sú bezplatné a fungujú nonstop.

Aktuálne, samotné IPčko potrebuje pomoc, aby mohlo pomáhať ďalej. Mesačne pomôžu viac ako 10-tisíc ľuďom. Pomôcť im môžeš teraz aj ty!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vianoce môžu negatívne vplývať na naše psychické zdravie

Vianoce nie sú len sviatkami pokoja a nesmiernej lásky. Mnohí počas nich cítia obrovský tlak. „Vianoce sú ťažké preto, že sa na Slovensku oslavujú na konci roka. V dobe, keď sa niečo končí. Ľudia, ktorí sú citliví a niečo ťažké sa im stalo, alebo sa im stále aj deje, nemajú odvahu začínať niečo nové,“ priblížil Marek.

Zároveň dodal, že o týchto sviatkoch sa hovorí ako o sviatkoch lásky. A keď to tak u niekoho nie je, môže sa to nahromadiť a vyústi to až do toho, že to môže byť najťažším obdobím v roku.

Ako priblížil riaditeľ IPčka v rozhovore, každý rokom sa situácia zhoršuje a čoraz viac ľudí potrebuje pomoc. „Napriek tomu, že chceme pomôcť všetkým, nedá sa to. Za prvý pol rok nás kontaktovalo 96-tisíc ľudí,“ povedal. Podľa neho však psychológovia a psychiatri na Slovensku robia dobrú robotu a dokážu veľmi dobre a účinne pomôcť s úzkosťami či depresiou, avšak je ich málo a dopyt je obrovský.

Nemalo by sa hovoriť, že spáchal samovraždu, ale že sa stal jej obeťou

„Samovražda je zvláštny fenomén. Myšlienky na ukončenie vlastného života napadnú v určitom období života každému a je to prirodzené. Ľudia, ktorí sú však zraniteľnejší, sa touto myšlienkou začnú zaoberať až tak, že sa stane centrálnou myšlienkou ich života. Neustále sa k nej vracajú a oberá ich o nádej,“ vysvetľuje Marek Madro.

Za prvý pol rok roku 2023 ich kontaktovalo 3 500 ľudí, korí mali samovražedné myšlienky. Ďalších tisíc ľudí ich kontaktovalo v akútnom stave. „Niektorí boli napríklad na koľajniciach alebo v rozhodujúcich situáciách a hľadali pomoc. U nás ju našli,“ hovorí.

Pred pár rokmi začalo IPčko rozmiestňovať na miestach (ako železničné priecestia), na ktorých sa frekventovane dejú samovraždy, tabule s nápismi: „NEBUĎ TERAZ OSAMOTE“. Najprv si mysleli, že to nebude mať žiadny efekt, ale ľudia, ktorí stáli na priecestiach, im začali volať a písať. „Ľudia, ktorí chcú ukončiť svoj život, sa nechcú zabiť, chcú len nebyť. Lebo bytie je pre nich príliš náročné a bolestivé, „ priblížil Becce.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácii je Slovensko nad európskym priemerom. Nie je to niečo, čím by sme sa mali chváliť, nakoľko u nás stúpa počet ľudí vo veku od 15 do 19 rokov, ktorí sa pokúsili o samovraždu. Marek Madro zároveň upozorňuje na to, že je veľmi dôležité, ako by sa o samovraždách malo hovoriť. „Ak sa niekde takáto tragédia udeje, až v priemere 162 ľudí je ohrozených, že sa začne zaoberať touto myšlienkou,“ priblížil.

Vypočujte si tento dôležitý rozhovor na našom YouTube kanáli, v ktorom sa dozviete:

  • Na čo pomáhajú terapeutickí ježkovia
  • Prečo je veľmi málo chvíľ v našich životoch, kedy sme sami sebou
  • Prečo majú mladí pocit, že o svojich problémoch nemôžu hovoriť s rodičmi
  • Kvôli čomu mladí ľudia šikanujú
  • Čo robiť, ak sme sa stali svedkami šikany

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach