Europa 2 - Maxximum muziky

Nevieš, čo piť cez sviatky? Inšpiruj sa!

Vianočné sviatky sú v plnom prúde, každý deň si na minimálne jednej návšteve a už ťa nudí piť stále jedno a to isté? Pripravili sme si pre teba 6 nápaditých drinkov, ktoré nielen tebe oživia sviatky, ale zaručene nimi ohúriš aj svojich hostí.

1.Créme Brulé Martini

Do šejkra pridaj ľad, 0,4 dcl vanilkovej vodky, 0,4 dcl bieleho čokoládového likéru a 0,3 dcl Baileys. Všetko spoločne premiešaj a prelej do pohára na Martini. Dozdob kúskami zatvrdnutého karamelu.

2. 1888 Coquito

V mixéry vymiešaj 350 ml rumu, 400 ml kokosového mlieka, 325 ml kokosového krému, 350 ml kondenzovaného mlieka a 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu. Vymixovanú zmes prelej do veľkého džbánu, do ktorého vložíš jednu celú škoricu. Coquito nechaj v chladničke vychladiť na minimálne 4 hodiny – ideálne cez noc. Pred servírovaním zmes dobre premiešaj a nalievaj do pohárov s ľadom. Ako posledný detail môžeš drink posypať trochou škorice alebo muškátového orieška. Táto zmes vydrží v chladničke štyri dni.

3. Sviatočná brusnicová vodka

Do šejkra s ľadom nalej 0,6 dcl vodky, 0,3 dcl Aperolu, 0,6 dcl brusnicového džúsu, 0,3 dcl citrónovej šťavy a 0,15 pomarančového sirupu. Po približne 30 sekundách miešania to prelej do pohára, ktorý doleješ perlivou minerálkou a ozdobíš mrazenými či sušenými brusnicami.

4. Tradičný vaječný likér

Zo štyroch bielok vyšľahaj sneh s lyžičkou kryštálového cukru, až kým sa nevytvoria vrcholky. V miske do zlatista vymiešaj štyri žĺtka spoločne s 200g kryštálového cukru. Do žĺtkov pridaj 480 ml plnotučného mlieka, 240 ml smotany, 120 ml tmavého rumu, 120 ml brandy, ½ lyžičky muškátového orieška a ¼ lyžičky soli. V kuchynskom robote tieto ingrediencie miešaj približne 1 minútu pri pomalej rýchlosti. Za stáleho miešania pridaj vopred vyšľahaný sneh a miešaj, až kým sa dôkladne všetko nespojí. Vaječný likér prelej do zatváracej nádoby a skladuj v chladničke. Pri servírovaní ho môžeš dozdobiť ešte škoricou alebo badiánom.

5. Brusnicová Hurmikaki Sangria

Do veľkého džbánu pridaj fľašu bieleho vína, 0,6 dcl vodky, šálku čerstvých brusníc, dva na tenko nakrájané hurmikaki a jednu celú škoricu. Zmes nechaj odstáť 1 až 4 hodiny. Pred servírovaním to dolej ešte 750 ml perlivého cidera. Servíruj s ľadom.

6. Mocha Írska Káva

Do French pressu daj 2 lyžice holandského kakaa a 5 lyžíc čerstvej mletej kávy. Zohrej dve šálky vody, ktoré tesne pred zovretím preleješ do French pressu. Nechaj to celé päť minút lúhovať, zatiaľ čo si zohreješ trochu mlieka. French press stlač dodola, dolej mlieko a 0,2 dcl írskeho poitínu. Servíruj so šľahačkou a kakaom na vrchu. Dozdobiť to môžeš ešte nejakým keksíkom či čokoládovou trubičkou.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach