Europa 2 - Maxximum muziky

Dua Lipa má zvláštnu odchýlku, môžeš ju mať aj ty

Speváčka Dua Lipa si nedávno zafarbila vlasy na červeno. Na tom by nebolo nič čudné, keby na to nemala špeciálny dôvod. Ona totiž tvrdí, že počuje zvuky vo farbách a nie je to až taký ojedinelý jav. Podobnou špecialitou sa chváli napríklad Beyoncé, Lorde a Olivia Rodrigo.

O čo vlastne ide?

Existuje jav, ktorý sa volá synestézia a pri ňom ľudia vidia hudbu, cítia dotyky len pri pohľade na akýkoľvek predmet, pri pohľade na obraz cítia jeho vôňu. Nie sú to bludy ani halucinácie, pre nich je to reálne vnímanie sveta. Aby sme to trochu priblížili, možno aj ty používaš slovné spojenie ako je ťažký vzduch, sladká vôňa.  U mnohých ľudí vyvoláva napríklad žltooranžová farba pocit tepla, kým modrozelená pocit chladu. Skús si obuť červené ponožky a bude ti v nich teplejšie ako v bielych.

Dua Lipa tvrdí, že túto schopnosť má a preto zo svojej sýtej hnedej prešla na červený odtieň. „Mám pocit, že veľa skladieb, ktoré som napísala pre túto nahrávku, som videla v červenej farbe a preto som si prefarbila vlasy na červeno.“ Nie je to podľa nej nič nezvyčajné a aj keď si nie je celkom istá, či tento jav ju sprevádza celý život, rozhodla sa o svojom zvláštnom vnímaní hovoriť. Táto schopnosť nie je až taká vzácna, trpí ňou približne jeden ľudí z 200. Je teda celkom možné, že ju máš aj ty, alebo niekto z tvojho okolia.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach