Europa 2 - Maxximum muziky

Ženy, zahoďte žiletky. Je tu chlpatý január!

Januhairy je kampaň a sociálny hnutie, ktoré vzniklo ako protiklad k spoločenským normám a očakávaniam týkajúcim sa odstraňovania chĺpkov u žien. Slovo Januhairy je hra slov, kombinácia anglického slova January (január) a hairy (chlpatý). Cieľom tohto hnutia je povzbudiť ženy, aby počas mesiaca január neodstraňovali chĺpky na svojom tele a aby sa zamýšľali nad tým, prečo spoločnosť vyvíja na ženy tlak, aby to robili.

Hnutie Januhairy je taktiež spôsob, ako podporiť sebaprijatie a posilniť sebavedomie žien vo vzťahu k ich prirodzenému vzhľadu. Zároveň sa snaží otvoriť diskusiu o tom, ako spoločenské a kultúrne normy ovplyvňujú ženské telo a jeho vnímanie. Januhairy sa od svojho vzniku stalo platformou pre osvetu a podporu v otázkach súvisiacich s telesnou pozitivitou a feminizmom.

A vzhľadom na to, že je to celkom hot téma, povenovali sa jej aj naši Sketch Bros v ich rannej show. Chalani priblížili, že do tejto kampane sa každoročne zapája aj mnoho známych celebrít, ktoré počas januára odhodia žiletky a nechajú svoje ochlpenie slobodne rásť. Ktoré to sú? Dozvieš sa vo zvuku nižšie!

sketch-bros-hovoria-o-januhairy

Chlpaté podpazušie vníma viac ako polovica ľudí za neatraktívne

Portál edition.cnn.com poukázal na to, že aj napriek tomu, že starovekí Egypťania, Rimania a aj Európania v dobe renesancie praktizovali akési holenie, resp. odstraňovanie chĺpkov, avšak na západe to nebolo bežné až do doby, keď sa muži vrátili z 1. svetovej vojny s ako tak bezpečnými žiletkami. A teda až na začiatku 20. storočia začali ženy experimentovať a do popredia prišlo holenie si bikín, podpazušia a iných častí tela.

Spomínaný portál zároveň priblížil, že v súčasnom období sa považuje z veľkej miery za neatraktívne, ak má žena chlpaté pazuchy. Vyplýva to z prieskumu z roku 2021 od spoločnosti YouGov, z ktorého vyšlo, že až 59 % opýtaným Britov, to príde ako nepríťažlivé. Túto možnosť označilo 57 % mužov a 61 % žien, ktorí sa zapojili do prieskumu.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach