Europa 2 - Maxximum muziky

Gynekologička radí: Tomuto sa vyhnite pred vyšetrením

Vyšetrenie u gynekológa naozaj nepatrí k obľúbeným ženským zážitkom. Robíme to, lebo musíme. Zistili sme pár odpovedí priamo od odborníka, aby sme my ženy netápali a aby si to tu prečítali aj zvedaví muži. Doktorka Susanna Unsworth je gynekologička a zakladateľka Cambridge Women’s Health Clinic v Anglicku , a ponúka ti svoje rady. Tu sú tri odpovede na najčastejšie otázky.

Ako veľmi si mám umyť pred návštevou svoju vagínu?

Menej je niekedy viac. Je to síce slušné, dať si pred návštevou sprchu, ale pani doktorka ti odkazuje, aby si to nepreháňala. Žiadne výplachy a úporné drhnutie. Za prvé si úplne dobabreš mikroflóru a za druhé, ak tam niečo máš, doktorka to tam po sprche nenájde. Vonkajšie čistenie vodou a jednoduchými neparfumovanými produktmi (ideálne je, ak majú vyvážené pH) je dôležité pre všeobecnú hygienu, ale neumývaj sa príliš.

Ako dlho nemám mať sex?

24 hodín pred vyšetrením je fajn. Pri sexe môže totiž dochádzať k podráždeniu sliznice a pokožky a to môže niektoré vyšetrenia sťažiť. Ak použijete kondóm, môže obsahovať spermicíd a zmeniť pH vo vagíne. Mali by ste sa vyhnúť aj lubrikantom, takže skríningové testy krčka maternice môžu byť presnejšie.

Mám sa oholiť?

Nemusíš. Rob to tak, ako obyčajne. Vôbec na tom nezáleží. Tvoj doktor už určite videl ženy s ochlpením, bez neho, upravené na rôzne spôsoby. Prítomnosť ochlpenia nebráni gynekológom v ich práci a neposudzujú ťa podľa techniky starostlivosti. Nie je to tak dávno, čo sa ženy neholili vôbec, okrem toho má pravdepodobne pacientky v rôznom veku.

Toto je ešte veľmi dôležité:

Pani doktorka za všetkých radí ženám, aby boli úprimné k svojim odborným lekárom, sledovali svoje menštruačné cykly, všímali si akékoľvek nepravidelné krvácanie a nevynechávali u lekára ani maličkosti, ktoré ich trápia a potrebujú s nimi pomôcť.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach