Europa 2 - Maxximum muziky

Chceš celý február oslavovať? Tu je zoznam bláznivých sviatkov

Už sme si zvykli, že svoj deň má kadečo. Podľa jednej reklamy dokonca aj muži majú svoje dni, ale o tom si povieme nabudúce. Teraz nám ide o bláznivé sviatky, ktoré niekto vymyslel a ty môžeš vďaka nim oslavovať do bezvedomia.

1. február: Deň Robinsona Crusoa

1. februára 1709 bol škótsky námorník Alexander Selkirk zachránený z neobývaného ostrova Juan Fernández, kde bol na vlastnú žiadosť vysadený na breh po boji so svojím kapitánom. Príbeh bol základom pre knihu Robinson Crusoe od Daniela Defoea a teraz môže byť základom pre tvoj dobrodružný začiatok mesiaca.

2. február: Deň ježkov

Ježkovia síce teraz spia, ale aj oni si zaslúžia byť oslavovaní.

3. február: Deň zlatého retrievera

Tieto psíky sú čistá láska a radosť. Nájdi si čas a oslavuj na počesť jedného z najobľúbenejších plemien psov na svete.

4. február: Facebook má narodky

Narodeniny Facebooku sa každoročne oslavujú 4. februára. Vznikol v roku 2004 a vlastne Facebook môže za to, že si pamätáme, kedy s kým oslavovať.

5. február: Národný deň meteorológov

Je 60-percentná šanca, že meteorológ v telke bude mať dnes aspoň 20-percentnú pravdu o počasí. Poďakujme trochu ľuďom, ktorí nám pomôžu ráno sa vhodne obliecť.

6. február: Deň mrazeného jogurtu

Jogurt bol prvýkrát vynájdený pred viac ako 4 000 rokmi na Blízkom východe a v Indii a potom sa v priebehu storočí pomaly dostal do celého sveta. Geniálna myšlienka zmraziť ho nie je taká stará, ale prečo si ho nedať, už ho dostať aj u nás. Nevadí, že je február.

7. február: Deň baletu

Národný deň baletu je každoročne 7. februára a my sa už nevieme dočkať, kedy oslávime túto elegantnú a divadelnú formu tanca…

8. február: Tučný/mastný štvrtok

Tučný štvrtok sa koná vo štvrtok pred Popolcovou stredou vo februári, tesne pred 40-dňovým pôstom a tento rok sa bude sláviť 8. februára. A áno, je to presne to, čo si možno myslíš– je čas si to dopriať. Ideálne šišky a ideálne veľa.

9. február: Deň čítania vo vani

Dnes je ten deň, kedy si môžeš dopriať dlhý teplý kúpeľ a dobrú knihu.

10. február: Národný deň dáždnika

Konečne dôvod vytiahnuť dáždnik, ale nemalo by vlastne celý deň pršať? V najhoršom ho vytiahni a zatiahni.

11. február. Deň gitary

Ak si sa vždy chcel naučiť hrať na gitare, nie je lepší čas ako teraz. Kvalitná gitara môže byť prekvapivo lacná, popozeraj bazáre, popýtaj sa kamošov, kukni akcie.

12. február: Darwinov deň

Nie je to presne to, čo myslíš. Darwinove ceny neoslavujeme dnes, ale 12. februára 1809 sa Charles Darwin narodil. Osláviť ho môžeš tým, že si otvoríš biológiu pre 4. ročník základnej školy…

13. február. Brazílsky karneval

Karneval v Brazílii sa oslavuje v utorok pred Popolcovou stredou a tento rok pripadá na 13. februára. Karneval sa nesie v znamení farebných kostýmov, hudby a tanca samby, veľkých sprievodov a festivalov jedla.

14. február: Deň milovníkov knižníc

Veď dobre, vieme, že je Valentín. A tu je skvelý nápad na rande na Valentína: Chyť svoju drahú polovičku a pozrite sa na všetky úžasné veci, ktoré vaša miestna knižnica ponúka.

15. február: Svetový deň hrochov

Hrochy môžu vyzerať roztomilo, ale v skutočnosti sú neuveriteľne nebezpečné. Najlepšie je oslavovať tento sviatok ďaleko od skutočných hrochov.

16. február: Deň tatarky

Národný deň tatárskej omáčky sa oslavuje v piatok, 16. februára tohto roku. Cieľom sviatku je upozorniť na báječnú omáčku, ktorá môže každému jedlu dodať výraznú chuť. Skutočný pôvod tatárskej omáčky zostáva nejasný. Niektorí tvrdia, že existuje už od rímskej éry, iní tvrdia, že tatárska omáčka pochádza z Francúzska.  Recepty sa na rôznych miestach líšia, aby vyhovovali individuálnym chutiam a preferenciám.

17. február: Svetový deň pangolínov

Čo to prepánajána je? Presne na toto je tu tento deň, aby ľudia zistili, o aké zvieratko vlastne ide. Voláme ich aj šupinavce a je ich na svete žalostne málo. Ruka hore a oslavujeme pangolína!

18. február: Plutodeň

Deň Pluta sa každoročne oslavuje 18. februára na pripomenutie si výročia objavenia Pluta v roku 1930. Teleso, ktoré je známe svojimi charakteristickými ľadovými horami a malými rozmermi, objavil americký astronóm Clyde Tombaugh a až do roku 2006 bola považovaná za jednu z planét.

19. február: Národný deň arabských koní

Arabské kone majú dlhú históriu a ovplyvnili mnoho iných plemien koní, vrátane plnokrvníkov.

20. február: Národný deň pohody

Tepláky, neumytý riad, spánok do desiatej. Jediné, čo musíš urobiť, je nájsť si svoje obľúbené miesto vo svojom príbytku a odpočívať ďalších 24 hodín.

21. február: Medzinárodný deň materinského jazyka

Vymysleli ho v Bangladéši a oslavuje sa už medzinárodne. Na celom svete existuje asi 7 000 jazykov. Na celom svete je približne 2 400 jazykov na pokraji vyhynutia.

22. február: Deň zamestnancov supermarketov

A že ich aj je! Najstarší záznam o sťažnosti na zákaznícky servis pochádza podľa nationaltoday.com z Mezopotámie pred 4000 rokmi; zákazník sa sťažoval na nižšiu kvalitu medených ingotov, ktoré kúpil.

23. február: Národný deň hrania tenisu

Tenis je šport, ktorý môže hrať každý. Môže sa hrať proti jednotlivým súperom alebo medzi tímami dvoch hráčov. Ak vieš držať raketu, potom môžeš hrať tenis!

24. február: Deň ľudí, ktorí nenávidia koriander

Už je to raz tak. Buď ho miluješ, alebo aj nie. Ak si myslíš, že koriander chutí ako mydlo, môže za to tvoja genetika.

25. február: Tichý deň

Hluk je všade – či už vo vlaku, v rušnej kancelárii, v krčme, v triede alebo dokonca doma! Moderný život je hlučný; zdá sa, že z toho jednoducho neexistuje cesta von. Pssst!

26. február: Deň termosky

Fakt má aj táto fľaša svoj sviatok a osláviť ho môžeš buď tak, že si ju kúpiš, alebo že jej potrasieš uzáverom, konečne ju vydrhneš a vezmeš ju vyvenčiť von.

27. február: Národný deň pokémonov

Vytiahni kartičky, pozri čo nové v Pokémon Go, pozri si diel s Pikačuom.

28. február: Deň spánku na verejnosti

Nemaj zlý pocit z toho, že zaspíš pri ceste autobusom do práce, alebo si rýchlo zdriemneš pri stole v kancelárii. Spánok je predsa zdravý!

29. február: Bonus

Február dostane bonusový deň každé štyri roky vďaka gregoriánskemu kalendáru, ktorý používame. Podľa niektorých tradícií je to jeden deň, kedy je prijateľné, aby žena požiadala muža o ruku… 

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach