Europa 2 - Maxximum muziky

Točí sa s tebou svet, pulzuje ti hlava a máš žalúdok naopak? Poradíme ti, ako zatočiť s opicou!

Nech už ide o večer v meste s priateľmi či oslavu, mnohí z nás sa po týchto príjemných stretnutiach na ďalšie ráno nebudia s obzvlášť príjemnými pocitmi. Poznáš to, silná bolesť hlavy, pri ktorej je každý zvuk utrpením, nevoľnosť a celkové pocity malátnosti, ktoré nás nechcú pustiť von z postele. Existujú však kroky, ktoré môžeš podniknúť, a pokúsiť sa tak predísť alebo aspoň zmierniť tieto „opicové“ nepríjemnosti.

Pred

Poriadne sa najedz predtým, než si naleješ, je základným pravidlom pitia alkoholu, ktoré sa traduje už po generácie. Jedlo v tráviacom trakte zabezpečí pomalé vstrebávanie alkoholu do krvi, čo vo výsledku znamená, že sa opiješ pomalšie, a dozvuky večera budú ďalší deň o čosi menej bolestivé.

Počas

Daj si vodu alebo aspoň nejaký mocktail medzi drinkami. Týmto štýlom dáš telu čas aspoň trochu spracovať alkohol z jedného drinku a oddiališ tak opitosť a jeho negatívne účinky.

Nezabudni si počítať! Znie to síce vtipne ale počas večera dokážeme veľmi rýchlo stratiť predstavu o tom, koľko sme vypili, a stratiť tak nejakú tu zdravú mieru. Magazín Cosmopolitan má dobrý tip na to, ako si počet drinkov ustriehnuť. Radí, že existujú aplikácie, kde si vieš počítať, koľko si vypil/a ale jednoduchší spôsob je napríklad i obyčajné vpísanie emitokona pohára 🍸 do poznámok za každým, keď si niečo objednáš. Dnešná široká škála emotikonov nám dokonca dáva možnosť aj rozlíšiť jednotlivé drinky a to, či sme mali víno, koktail, shot alebo pivo.

Pi drinky s nízkym % alkoholu. Vyzerá to potom tak, že piješ veľa, a pri tom sa moc neopiješ. Zároveň pri takýchto drinkoch máš tendenciu ich piť pomalšie, a teda následky nie sú také „deštruktívne“.

Vymeň brzdu vo forme koly za niečo s obsahom elektrolytov. Či už disponuješ elektrolytovými tabletkami, kokosovou vodou či akoukoľvek minerálnou alebo vitamínovou vodou, ktorých je dnes na trhu viac než dosť, spravíš svojmu telu lepšie, ako keď siahneš po niektorej z tradičných bŕzd. Tie sú nielenže plné cukrov, ktoré len urýchlia vstrebávanie alkoholu do krvi ale nedodávajú telu žiadne prospešné látky, ktoré sa pitím vyplavujú, a tak zhoršujú naše pocity po.

Vynechaj to zaužívané sociálne fajčenie. Podľa zdravotného portálu Mayo Clinic práve fajčenie niekoľkonásobne zhoršuje opicu na ďalší deň.

Vytancuj to! Nie je lepší spôsob, ako vypiť menej, než zapojenie nejakej fyzickej aktivity do večera. Aktivity, ktorá ťa od pitia trošku rozptýli a zároveň čosi pri tom i vypotíš.

Hneď po

Neprešvihni to s vodou. Väčšinou sa odporúča vypiť dostatočné množstvo vody predtým, ako po prežúrovanej noci zaľahneme spať, avšak príliš veľké množstvo vody na raz, spôsobí tvojmu telu stres, ale hlavne naruší tvoj spánok častými návštevami toalety.

Nejedz! Áno, najprv píšeme jedz potom, že nejedz a pri tom väčšina z nás chce práve po alkohole jesť, a to čokoľvek. Avšak, treba na to jedlo pred spaním ísť opatrne, nepotrebujeme predsa ráno okrem bolesti hlavy zažívať aj nejaké tie tráviace ťažkosti.

Ráno po

Hydratuj, hydratuj a opäť hydratuj! Tvoje dehydrované telo, a s tým spojená aj bolesť hlavy, po vode priam kričia. Ideálne je si do vody dať ešte nejaké elektrolyty, aby si telu doplnil stratené minerály a nakopol ho tak späť do pohody.

Teraz sa už kľudne najedz. Ráno po párty nie je čas na chudnutie, a za jedlo, nech je akékoľvek, sa ti tvoje telo poďakuje. Tradícia hovorí, že vývar je ráno po ideálnym liekom.

Choď sa prejsť. Prechádzka na čerstvom vzduchu ti zaručene spraví dobre.

Ďalšie tipy, ktoré by ti mohli byť nápomocné v boji s opicou nájdeš aj v staršom článku na webe Europa 2, ktorý sme k tejto problematike spracovali.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach