Europa 2 - Maxximum muziky

Prečo milujeme určité piesne? Je to ako s dobrým jedlom alebo sexom

Obľúbiš si pesničku a niečo v tvojej hlave ťa ju núti točiť stále dookola. Poznáš to? V hlave máš plno hormónov šťastia a tie keď raz pri pesničke vybuchnú, nejde to zastaviť.

Takto to vidí veda

Všetko je to chémia. Reakcia v našom mozgu nás núti hrať a spievať si ju dokola, blázniť sa na ňu na párty, text poznáme naspamäť a pamätáme si ho desiatky rokov. Dopamín, bejby. Všetko je to dopamín. Presne tá istá látka, ktorá sa ti v hlave vyplaví vždy, keď svoju pieseň počuješ. Pretože tvoje telo aj hlava chcú svoju dávku dopamínu častejšie a intenzívnejšie, pesničku počúvaš stále dokola a dávaš si ju hlasnejšie.

Je to ako droga. Doslova

Tak, ako si dopamín doprajeme zakaždým, keď ideme jesť, spať alebo mať sex, dostaneme ho aj z počutia určitej hudby. Je to neurochemická látka, ktorá sa uvoľňuje, aj keď sme zaľúbení. A tak ako malé laboratórne myši zasa znova stláčame gombík, aby sme dostali odmenu.

Mágia jedinečnosti

Vieš, čo je na tom super? Že celý tento proces je jedinečný. Väčšina ľudí miluje pizzu, zmrzlinu, čokoládu, ale pri hudbe žiadna väčšina neexistuje. Ja mám rada úplne iné songy ako ty a preto je to celé fajn. Preto rádiá fungujú, hrajú hudbu a snažia sa trafiť asoň raz za hodinu do tvojho rytmu. Doteraz si pamätám, ako som privierala oči pri Guns N´Roses a keď počujem November Rain, je to presne ten istý pocit ako kedysi.

Ďalšia fajnotka je, že pesnička nie je chlap, nenaserie sa, keď si začneš s desiatimi ďalšími… A vieš čo? Tú moju ti posielam. Je šmrncnutá rokom 2022 a stále je to majstrovský kúsok…

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach