Europa 2 - Maxximum muziky

Čudný sex v ríši zvierat: Načo je modlivke zelenej samcova hlava?

Všetci vieme, že modlivka sa správa naozaj drsne. Ale napadlo ti niekedy, že ona tú hlavu partnerovi odhryznúť musí?

Modlivky sú hmyz, ktorý vyzerá tak trochu ako z inej planéty. Šokuje však nielen svojím vzhľadom. Samice tohto hmyzu sú náchylné na kanibalizmus. Modlivky útočia na svojich partnerov počas kopulácie. Vedci majú hneď niekoľko teórií, ktoré vysvetľujú toto pre ľudí nepochopiteľné správanie.

Doteraz sa vedelo, že samice zvyšujú samcovi sexuálnu výkonnosť odhryznutím hlavy. Práve v tejto časti tela sa nachádzajú centrá zodpovedné za inhibíciu sexuálnej túžby a preto to bezhlaví jedinci jednoducho kopulujú bez zábran. Vďaka tomu sa do tela samice dostáva viac spermií, čím sa výrazne zvyšuje počet oplodnených vajíčok. V istom zmysle je kanibalizmus u modliviek dôležitým prvkom zabezpečenia prežitia druhu.

Samice modliviek však majú ešte minimálne jeden dôvod, prečo sa nezastavia pred ničím, aby zabili príslušníkov vlastného druhu. V období párenia potrebujú samice viac jedla, pretože ich organizmus je zaťažený produkciou obrovského množstva vajíčok. Preto práve samice vtedy neustále pociťujú vlčí apetít.

Niekedy ale spravia na samca strašný trik. V podstate ho prilákajú na sex, ale ten žiaden sex nedostane, akurát príde o hlavu. Aby sa dáma najedla… Samce ale v tomto horore nie sú úplne bezbranné, vedci totiž zistili, že dokážu rozoznať, či je samica hladná a navyše s ňou vždy kopulujú zozadu, aby si zachránili život. Väčšinou im to nepomôže. Ak sa nebojíš traumy, pozri si video…

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach