Europa 2 - Maxximum muziky

Čo stojí za tým, že niekto chronicky podvádza?

Každý sme nejaký a sú medzi nami ľudia, ktorí zvyknú vo vzťahoch podvádzať. Avšak, toto ich podvádzanie nie je spôsobené nejakými ojedinelými skratmi v úsudku, ale ide skôr o vzorec správania, ktorý dokáže mať emocionálne nepekné následky pre všetky zúčastnené strany. S ľuďmi s takýmto správaním nie je nutné súcitiť, ale skôr sa snažiť pochopiť odkiaľ to pramení. Podľa magazínu Forbes sú tromi najčastejšími spúšťačmi nevery:

Traumy z minulosti

Jeden z najčastejších dôvodov opakujúcej sa nevery sú nevyriešené problémy a rôzne traumy z minulosti, akými sú napríklad disfunkčná rodina, nízke sebavedomie, strach z odmietnutia či pocity nedostatočnosti. Zaujímavý je aj výsledok štúdie Personal Relationships, ktorá vo svojom výskume zistila významnú súvislosť medzi neverou rodičov a následne neverným správaním ich potomka.

U niektorých je s neverou spojené napríklad aj dlhodobo nízke sebavedomie prameniace ešte z detstva. Spôsobuje to, že dotyční neverníci majú potrebu neustále hľadať uznanie u druhých, chcú sa cítiť žiadaní, zvyšujú si ego, a tým aj dobrý pocit zo samých seba.

Strach zo samoty

Podľa vedeckej štúdie od Science Direct zrovna ľudia, ktorí sa boja byť single, majú často tendenciu byť neverní. Takýmto správaním si podvedome znižujú riziko, že by ostali sami. Je to však zvláštny paradox, vzhľadom k tomu, že práve toto ich správanie môže spôsobiť to, že ich opustí partner.

Ďalším zvláštnym správaním, ktoré súvisí so strachom zo samoty, je obava z citového naviazania sa. Títo ľudia majú strach, že, keď ich partner eventuálne opustí, tak oni ostanú sami a ešte aj so zlomeným srdcom. Vo vzťahoch si preto mnohokrát udržujú emocionálny odstup, aby sa necítili zraniteľne. Ich potencionálna nevera následne pramení z dojmu, že si tým udržia kontrolu nad svojimi emóciami a vzťahom.

Impulzívne správanie

Podľa štúdie od Journal of  Research and Health práve impulzívne správanie je častým dôvodom, prečo neverníci konajú tak, ako konajú. Títo ľudia konajú na základe aktuálnej túžby a chute bez toho, aby sa zamysleli a uvedomili si dopady na ich partnerov a dlhodobé vzťahy. Zároveň situácia, kedy podvádzajú, v nich vyvoláva adrenalín prameniaci z rizika, že ich odhalia.

Medzi ďalšie znaky chronických neverníkov podľa portálu PsychCentral patria aj tieto:

  • Narcizmus
  • Nedostatok empatie
  • Potreba uznania a obdivu
  • Hľadanie vzrušenia
  • Problémy so zraniteľnosťou
  • Pedostatok emocionálnej blízkosti v predošlých vzťahoch

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach