Europa 2 - Maxximum muziky

Aj tebe vyskakuje v hlave jedna myšlienka za druhou? Možno máš popcorn brain

Máš občas pocit, že myšlienky v tvojom mozgu sú také rozhádzané a chaotické, že ti hlava exploduje ako balík pukancov?

Čítaj, či sa spoznávaš. Začneš myslieť na jednu vec, v ďalšej sekunde ti myšlienky preskočia na niečo úplne iné a o 5 minút skončíš zasa pri niečom inom. Fenomén zvaný popcorn brain skutočne existuje a hlavným vinníkom je digitálna doba. Tak ako ti vyskakujú okienka a notifikácie na počítači a na mobile, tak sa ti robí chaos aj v hlave. Inými slovami, sociálne médiá doslova menia spôsob, akým funguje náš mozog.

Zasa ten dopamín

Keď dostaneme do hlavy nové zaujímavé informácie alebo upozornenia, spúšťa to uvoľňovanie dopamínu. Ten v podstate odmeňuje mozog a povzbudzuje ťa, aby si pokračoval v ďalšom hľadaní podnetov. V digitálnom svete je všetko organizované tak, aby to rýchlo upútalo našu pozornosť. Algoritmy sú naschvál prispôsobené aby bolo všetko v súlade s našimi záujmami a správaním, čo vedie k nadmernej stimulácii mozgu.

Problém je v tom, že tento neustály dopyt po pozornosti a rýchle prepínanie medzi úlohami ti v hlave urobí taký bordel, že je ťažké sa po ňom upokojiť a normálne fungovať. Následok je napríklad taký, že nedokážeš viesť dlhšie rozhovory s kamarátmi, lebo ti hlava skáče z jednej témy na druhú. Nevieš sa jednoducho upokojiť, upratať si myšlienky a povedať mozgu, aby spracovával jednu vec naraz, pretože na to už nie je zvyknutý.

Čo s tým môžeš urobiť?

Je nám jasné, že v dnešnej dobe neprichádza do úvahy zrieknuť sa celkom sociálnych sietí. Sú dôležité pre prácu, ale aj pre udržiavanie kontaktov. Sú ale spôsoby, ako si aspoň trošku pomôcť.

Digitálny detox

Vyber si čas, kedy sa úplne odpojíš od digitálnych zariadení. Ak je to možné, nech je to vždy v rovnakú dennú dobu, najlepšie aspoň pol hodiny pred spaním, ideálne aj dlhšie.

Trávenie času v prírode

Aj holuby na konári vedia, že pobyt v prírode znižuje stres a zlepšuje pozornosť a kognitívne funkcie, no nikdy nie je na škodu si to zopakovať.

Iba jedna úloha

Tak často, ako sa dá, snaž sa sústrediť na jednu úlohu naraz, aj keď si online. Prečítajte si jednu novinku a odlož mobil, porieš ju a až potom začnite čítať ďalšiu.

Štruktúrovaný online čas

Zadeľ si čas na mail, sociálne siete a internet. Dve hodinky jedno, dve hodinky druhé. Zvyšok dňa sa len sem-tam mrkni a odpovedaj len na to, čo je naozaj dôležité…

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach