Europa 2 - Maxximum muziky

20 vecí, ktoré by si mal vedieť o prdoch

Všetci ich máme. Niekto si ich užíva a ide si trombónové sóla, niekto len tak zapiští, niekto púšťa pre istotu iba pod perinou alebo si decentne odíde uľaviť na WC. Aj o prdení sa nájde dosť zaujímavostí, o ktorých sme dokonca ani my, samozvaní profíci vo vypúšťaní vetrov ani netušili.

  1. Normálny človek prdí približne 12 až 25-krát za deň. Aj keď si myslíš, že toto denne nedáš, možno si to len neuvedomuješ. V skutočnosti sa plynatosť prejavuje vo dne v noci. Áno, prdíš, keď aj spíš…
  2. Ľudia denne vypustia 0,5 až 1,5 litra plynu, čo sa rovná 182,5 až 547,5 litrom plynu ročne. To je dosť na naplnenie malého bazéna.
  3. Nie všetky črevné plyny zapáchajú. V skutočnosti smrdí menej ako 1 % prdov. Zvyšok času je plynatosť prakticky nepostrehnuteľná.
  4. Chemicky vzaté, väčšina prdov sa skladá z vodíka (H 2 ), oxidu uhličitého (CO 2 ) a metánu (CH 4 ). Niektoré plyny, najmä sírovodík (H 2 S), spôsobujú zápach po zhnitých vajciach. Ľudský nos dokáže ľahko odhaliť aj malé množstvá tohto plynu.
  5. Prdíš viac popoludní a večer? To je normálne. Ale prdenie, ku ktorému dochádza dve až tri hodiny po obede, je spôsobené ešte tvojimi raňajkami, nie obedom. Ak ješ tesne pred spaním, je pravdepodobnejšie, že ťa začne nafukovať v noci alebo nimi začneš ráno.
  6. Nadúvanie je každodenným javom mnohých tehotných žien. Zvýšené hladiny hormónov spôsobené tehotenstvom spomaľujú gastrointestinálny trakt a premieňajú ho na ideálne miesto pre tvorbu plynu. Tehotné ženy majú menšiu kontrolu nad svojimi svalmi, takže je pre nich ťažšie zadržať vetry.
  7. Každý z nás počas dňa prehltne trochu vzduchu a toto hltanie môže spôsobiť nadúvanie, grganie a prdenie. Nahromadený vzduch totiž musí skôr či neskôr z tela nejako odísť, či už cez ústa alebo konečník. Na zmiernenie príznakov aerofágie jedz pomalšie a každé sústo dobre poprežúvaj.
  8. Tesne pred menštruáciou a počas nej niektoré ženy prdia viac ako je priemer. Za tento jav môžu kolísavé hormóny, konkrétne estrogén a progesterón.
  9. Žuješ žuvačku často, najmä po jedle? Aj keď možno predchádzaš zápachu z úst, tento zvyk môže zhoršiť trávenie. Okrem toho, že žuvačka zvyšuje množstvo prehĺtaného vzduchu, obsahuje umelé sladidlá, zložky, o ktorých je známe, že z nich budeš viac hádaj čo…
  10. Teoreticky sa prd pohybuje rýchlosťou 243 m/s (543,6 mph). V praxi je však ťažké vypočítať rýchlosť plynatosti kvôli mnohým premenným pre každý jednotlivý prd, vrátane molekulárneho zloženia, teploty, rýchlosti vetra, environmentálnych prekážok atď.
  11. Smradľavý prd je zdravý. Podľa niektorých výskumníkov, plyn zodpovedný za zápach po zhnitom vajíčku, nemusí byť až taký zlý. V skutočnosti môže dokonca chrániť naše bunky. Zatiaľ čo liečba na báze sírovodíka zatiaľ neexistuje, vedci sa domnievajú, že tento plyn by mohol pomôcť znížiť naše riziko rakoviny, mŕtvice a srdcového infarktu.
  12. Väčšine ľudí nevadí zápach vlastných prdov, aj keby smrdeli extrémne. Podľa jednej teórie sa nám „páči“ pach našich prdov (každý z nás má svoj vlastný), pretože sme si naň časom zvykli. Okrem toho považujeme zápach plynatosti iných za odporný, pretože naše mozgy sú prispôsobené tomu, aby neznášali nepríjemné pachy, ktoré sa interpretujú ako hrozby pre naše zdravie.
  13. Ľudia nemajú monopol na prdenie. Kým vtáky a chobotnice neprdia, iné zvieratá míňajú pomerne veľa plynov. Napríklad kravy majú štyri žalúdky a každý deň vypúšťajú 160 až 320 litrov metánu.
  14. Predstav si, že si vo výťahu, keď zrazu cítiš, že ti ide prd. Môžeš ho zadržať, ale nedá sa to večne. Zadržiavanie plynu môže viesť k brušnej distenzii , nepríjemnému opuchu brucha. Neuvoľnený plyn môže byť tiež vstrebaný naspäť telom a môže vychádzať cez ústa!
  15. Prdíš aj z malinovky. Črevné baktérie, ktoré produkujú prdy, milujú sirup s vysokým obsahom fruktózy a hádaj čo? Sýtené nápoje ho majú veľa. Podobné problémy pravdepodobne spôsobia aj iné nápoje, ako sú nápoje s ovocnou príchuťou a ovocné šťavy.
  16. Nielen nezdravé jedlá môžu viesť k plynatosti. Zelenina ako fazuľa, kapusta a ružičkový kel sú dobre známe tým, že spôsobujú prdy. Tieto potraviny sú bohaté na komplexné sacharidy, ktoré milujú črevné baktérie, ako aj vlákninu, ktorá má tendenciu kvasiť v hrubom čreve.
  17. V smradľavosti prekvapivo vyhrávajú ženy. Prečo? Jednoducho preto, že ženské prdy majú tendenciu obsahovať viac sírovodíka, plynu, ktorý páchne ako pokazené vajcia, ako mužské prdy. Buďme v pohode, dámy. Muži majú zasa tendenciu prdieť častejšie.
  18. Je to divné, ale niektorí ľudia používajú prdenie ako spôsob, ako sa ochrániť. Keď sa napríklad dieťa cíti ohrozené, zahalí sa do „ochranného oblaku“ prdov a telesných pachov.
  19. Všimol si si, že prdíš viac ako predtým? Tvoj problém s plynatosťou môže byť spôsobený liekmi. Užívanie určitých liekov, vrátane ibuprofénu a laxatív u niektorých ľudí vytvára črevný plyn. Predtým, ako vynecháš kvôli prdom lieky na predpis sa poraď s lekárom.
  20. Zatiaľ čo prdenie je úplne normálne, niektoré zdravotné problémy ho môžu zhoršiť. Je to napríklad syndróm dráždivého čreva, intolerancia laktózy a celiakia. Tieto zdravotné problémy sú zvyčajne sprevádzané ďalšími príznakmi, ako je hnačka a nadúvanie.

Prdieť je teda normálne, nie je ale normálne robiť to nahlas na porade alebo pred frajerkou, to sa hádam zhodneme. V najhoršom si odbehni a ako naša starká hovorí, nenechaj si vyvaliť bok!

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach