Europa 2 - Maxximum muziky

Prsty v zmene letného času má predok Chrisa Martina zo skupiny Coldplay

Tento rok sa menil zimný čas na letný zo soboty 30. marca na nedeľu 31. marca. Telefón a smart zariadenia si čas dokážu prehodiť sami, niektoré hodinky si si však musel nastaviť vlastnoručne. Niektorí si na zmenu času nevedia zvyknúť, no pravdepodobne ani netušili, že v tom má prsty predok známeho speváka Chrisa Martina zo skupiny Coldplay.

S prvým návrhom prišiel William Willett, praprastarý otec známeho speváka, ešte v roku 1907, avšak neprešiel cez britský parlament, uvádza portál newsweek.com. William, ktorý bol staviteľ, jazdec na koni, bol frustrovaný z toho, ako sa počas jari a leta mrhá s denným svetlom.

Podľa spomínaného portálu sa snažil presvedčiť širokú verejnosť, aby skôr vstávali a navrhol, aby si počas každej aprílovej nedele posunuli hodinky o 20 minút vpred a zase v septembri si každú nedeľu mali hodinky posunúť o 20 minút naspäť.

Nemecko zaviedlo zmenu letného času v roku 1916 spoločne sa mnohými krajinami, medzi ktorými bola aj Veľká Británia. Samotný William Willet, ktorý na to upozorňoval, sa tohto momentu nedožil, nakoľko rok predtým zomrel na chrípku. V USA sa zmena času zaviedla až o dva roky neskôr. V bývalom Československu sa zaviedla pravidelná zmena letného času v roku 1979 a dopomohla k tomu energetická kríza, s ktorou sa vtedy potýkali. Odvtedy meníme čas doteraz.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach