Europa 2 - Maxximum muziky

Stravovanie matiek v tehotenstve môže mať vplyv na to, ako bude vyzerať ich dieťa!

Zdravie plodu a neskôr aj dieťaťa je, samozrejme, ovplyvnené tým, akú životosprávu vedie matka. Svet však šokovala správa o tom, že to, ako sa tehotná matka stravuje, môže mať vplyv aj na výzor dieťaťa. S týmto zistením prišli vedci, ktorí svoje poznatky publikovali v časopise Nature Communications, píše sa na webe news18.com.

Aj napriek tomu, že výskum nerealizovali na ľuďoch, ale na myškách a rybičkách, vzišli z neho zaujímavé výsledky. Vedci sa zamerali na pozorovanie hladiny proteínov u gravidných zveirat a zistili, že dôležitá bola hladina proteínov v materskej strave. Ich pozornosť sa sústreďovala najmä na bielkovinový komplex TORC1. Ten funguje ako akýsi senzor, ktorý reguluje živiny, energiu a taktiež zabezpečuje riadenie syntézy proteínov.

Vedci, ktorí sa touto štúdiou zaoberali, v rozhovore pre portál news18.com uviedli, že spomínaný bielkovinový komplex ovplyvňuje niečo, čo sa nazýva kraniofaciálny tvar embryí. Dosť bolo ale vedeckých výrazov. Jednoducho povedané – to, ako sa stravuje matka v tehotenstve, môže mať vplyv na výzor dieťaťa.

A keďže náš Samo zo Sketch Bros sa už čoskoro stane otcom, tejto téme sa venovali aj v dnešnej rannej šou. Na základe týchto informácií teda dúfame, že Samova manželka sa počas tehotenstva stravovala zdravo, aby ich syn nevyzeral ako Samo.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vypočuj si, čo si nestihol v rannej show už teraz na podmaz.sk alebo vo svojej podcastovej aplikácii a pripomeň si, ako Samo a Viky prednedávnom oznámili pohlavie svojho bábätka.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach