Europa 2 - Maxximum muziky

Hovorí o nej celý svet: Kleopatra ako černoška viac pobúrila, ako potešila

Mini séria, ktorá zobrazuje život Kleopatry, príde na Netflix už 10. mája. Diváci sú z obsadenia hlavnej hviezdy skeptickí a nepáči sa im, že ju bude stvárňovať herečka tmavej pleti. Réžie sa ujala Tina Gharavi, ktorá nerozumie, prečo je okolo obsadenia taký rozruch.

V rozhovor pre variety.com prezradila, že si pamätá, ako videla film, v ktorom Elizabeth Taylor stvárnila Kleopatru. Režisérka sa pri pozeraní pristihla pri myšlienke, že herečkin imidž sa jej nepozdával. „Mala byť Kleopatrina pleť až tak biela?,“ pýtala sa vtedy samej seba.

To, že vládkyňu Egypta stvárňuje černoška, podľa režisérky problém nie je. „Kleopatrin odkaz sa pripisoval Grékom, Macedóncom a Peržanom. Faktom je, že jej macedónsko-grécka rodina (známa ako ptolemaiovský rod) sa miešala so západoázijskou dynastiou Seleukovcov a nachádzala sa v Egypte 300 rokov. Kleopatra bola od týchto ptolemaiovských predkov vzdialená osem generácií, takže šanca, že by bola beloška, je trochu nepravdepodobná,“ vysvetľuje pôvod režisérka, čím obhajuje seriálové obsadenie pre spomínaný portál.

Nespokojní však nie sú len diváci, ale aj samotní Egypťania. Právnik podal na pripravovaný film sťažnosť. Dôvodom má byť porušovanie mediálneho zákona. Zároveň hovorí, že cieľom obsadenia má byť vymazanie egyptskej identity, píše sa na portáli bbc.com.

Portál BBC zároveň uvádza, že uznávaný archeológ, ktorého meno však neuvádzajú, trval na tom, že Kleopatra mala pôvodne bledú pokožku a nie tmavú. Ústredná postava, ktorú stvárňuje Adele James však všetkým pomyselne ukázala stredný prst, keď im povedala, že ak sa im obsadenie nepáči, nemajú show pozerať. To veru nie je najlepší marketing.

Pozri si trailer!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach