Europa 2 - Maxximum muziky

Plánuješ ísť na dovolenku do Chorvátska? Máme pre teba perfektný tip na krásne a menej známe miesto.

Precestoval som desiatky krajín, ale Chorvátsko je pre mňa stále jedna z krajín, ktorú považujem za perfektnú dovolenkovú destináciu. Aj keď samozrejme záleží, kam sa vydáš. Prezradím ti môj tip na jedno z najkrajších miest v celej krajine, ktoré navyše nie je také známe, ako ostatné prefláknuté destinácie.

Ale aby som to upresnil, bude to tip na naozaj menej tradičnú destináciu – ostrov Korčuľa a špeciálne ostrovček Proizd, ktorý patrí medzi to najkrajšie, čo v Chorvátsku nájdeš. V lete teda stačí nabaliť kufor paštétami, vyklepať pár rezňov na cestu a hor sa na Korčuľu! Aj keď pozor, na túto cestu zober tých rezňov viac, je to celkom ďaleko.

Prečo sa vydať na ostrov Korčuľa?

✅ Tichý a fotogenický ostrov, na ktorom sa nebudeš cítiť jako na Duchonke. Predsa len tých Slovákov sem chodí menej ako do Makarskej, takže od susedného stola nebudeš počuť vety ako „Fuj, to Karlovačko chutí ako šťanka do pi*i!“

✅ Ostrov, kde nájdeš poloprázdne až prázdne pláže, na ktorých si nemusíš položiť ráno o piatej deku, aby si tam mal cez deň kúsok miesta.

✅ Odporúčam ostrovček Proizd. Jeho pláž je pravidelne v rebríčkoch najkrajších chorvátskych pláží. A ja sa vôbec nečudujem!

✅ Očarí ťa aj návšteva historického mesta Korčuľa, odkiaľ vraj pochádza Marco Polo. Spolu s Dubrovníkom považujem tieto mestá za najkrajšie v Chorvátsku!

Ako sa tam dostať?

✅ No a tu je kameň úrazu, prečo tam tak veľa Slovákov nechodí. Je to ďaleko! Od slovenských hraníc je to približne 1000 km. Buď pôjdeš do Splitu a odtiaľ potom zoberieš niekoľkohodinový drahý trajekt alebo až takmer na juh k Dubrovníku, kde to stočíš smerom k ostrovu a zoberieš malý trajekt – toto zaberie ešte viac hodín šoférovania. Ale určite sa oplatí ako uvidíš aj na fotkách. S termoskou kávy a s rezňami od maminy sa dá zvládnuť každá cesta 😀

​Ostrov Proizd neďaleko ostrova Korčuľa. Dá sa sem dostať na loďke z mestečka Vela Luka. To krásne modré a čisté more ťa jednoducho dostane!

​Žiadne kamene, po ktorých ledva chodíš, ani piesok, ktorý sa ti dostane všade. Aj to je výhoda „pláže“ na ostrove Proizd.

​Jaskyňa Vela špilja na ostrove Korčuľa. Významné nálezisko, v ktorom žili praľudia. Navyše je celkom fotogenická!

​Mesto Korčuľa na ostrove Korčuľa – rodisko Marca Pola. Pripomína mi nemenej krásny Dubrovník.

​Pohľad z maličkej zrúcaniny Hum. Nejak som našiel toto miesto na mape a vyšli sme sem autom. Cesta hrozne úzka a serpentínová. Hore nikto nebol, ale výhľady celkom fajn. Dole na fotke je ostrov Korčuľa. Ten stredný kopec na fotke je ostrov Hvar a tie kopce v diaľke je pobrežie, kde leží Makarská.

Viac podobných tipov zdieľam na: https://www.facebook.com/cestujposvete.sk/

Ďalšie fotky z ciest: https://www.instagram.com/adventure.traveler.peter/

Daj si podcast, nech si kdekoľvek

Nechaj sa uniesť do sveta hudby, zábavy a inšpiratívnych príbehov!

Počúvať

Europa 2 na sociálnych sieťach